Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan Melassuon aurinkovoimalasta olisi haittaa ympäristölle – ”Energiantuotannon rakentaminen ihmisen tarpeisiin ei saa mennä ympäristön eikä paikallisen luonnon turvaamisen edelle”

8
Pohjan Voima kaavailee aurinkovoimalaa Melassuolle. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen (SSLY) mukaan Perniön Melassuolle suunnitellusta aurinkovoimalasta olisi haittaa ympäristölle. Luonnonsuojeluyhdistys on laatinut asiasta lausunnon, jonka takana ovat puheenjohtaja Pauliina Hallivuori ja varapuheenjohtaja Juri Suvitie.

Luonnonsuojeluyhdistys kertoo olevansa samalla kannalla kuin Salon kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta joulukuun puolivälissä. Salon ympäristönsuojelu tyrmäsi idean aurinkovoimalasta, koska sen näkemyksen mukaan hankkeesta aiheutuu merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Yhdistys on on kuullut asiassa turve- ja ympäristögeologia, filosofian tohtori Lasse Svahnbäckia.

– Aurinkovoimalan rakennussuunnitelman toteutuminen Melassuon 60 hehtaarin suoalueelle aiheuttaa lisääntyviä ympäristölle haitallisia vesistö- ja kasvihuonekaasupäästöjä, lausunnossa todetaan.

SSLY:n mukaan kenttäkerroksen kasviston muutokset ja puuston poisto sekä varjostavien aurinkopaneelien sijoittaminen aikaansaavat suon alus- ja pintakasvillisuuden kuivumista ja kasviston kuolemista. Yhdistyksen mukaan sateiden aikaansaamat orgaanisen aineen ja ravinteiden ojahuuhtoumat suoalueelta tulevat lisääntymään, ja suoalueen vedet purkautuvat osin Asteljoen ja osin Perniönjoen vesistöön.

SSLY:n lausunnossa sanotaan myös, että erityisesti ilmaston hiilidioksidipäästöt tulisivat lisääntymään voimakkaasti.

Yhdistys on sitä mieltä, että luontoalueille rakentamisessa tulee parhaalla mahdollisella tavalla ennallistaa, säilyttää sekä parantaa luonnon monimuotoisuutta.

– Energiantuotannon rakentaminen ihmisen tarpeisiin ei saa mennä ympäristön eikä paikallisen luonnon turvaamisen edelle. Melassuolla ja muilla suoalueilla tulee rakentamisen suunnittelun yhteydessä ratkaista mahdollisuus suon ennallistamiseen yhdessä aurinkovoimalan rakentamisen kanssa.

Melassuon aurinkovoimalaa suunnittelee energiayhtiö Pohjolan Voiman tytäryhtiö Perniön Aurinko Oy. Sen suunnitelmissa on 60–65 hehtaarin kokoinen voimala-alue, joka tulisi Erveläntien kahta puolta.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Epäilijä
2 kuukautta sitten

Ehkä ydinvoimala sähköjohtoineen ei sitten ole suuri haitta nykyiselle luonnolle eikä tuleville polville.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Epäilijä

Kaikkien sähköntuotantomuotojen kritisoijien pitäisi kertoa vaihtoehto asioille, joita vastustavat. Tuskin nyt sähköjohdosta on haittaa tuleville sukupolville, kaukaa haettu. Jos tuo suo kaivettaisiin ylös ja turpeet poltettaisiin, niin siitäkö ei sitten tulisi haittoja? Ehkä aurinkovoimala on siihen suhteutettuna pienempi paha.

Onko kohtuuton haitta?
2 kuukautta sitten

Mutta onko haitta kohtuuton, laaja-alainen, peruuttamaton tms? Kyllähän jokainen rakennettu neliö sinänsä on ”haitta ympäristölle”, kun joku önniäinen menettää kotikolonsa.

Veka
2 kuukautta sitten

Ihminen haittaa aina paikallista luontoa.

Hölmölä
2 kuukautta sitten

No tulihan se ensimmäinen valitus. Kesti melkein vuorokauden. Olin jo huolissani. Onneksi Salo on edelleen ei-asioiden ja valittamisen ykkönen Suomessa.

Poltetaan vaan kivihiiltä tai jätteitä, kun ne ovat uusiutuvia ja vähemmän saastuttavia kuin kotimainen puu tai turve. Kivihiilestä ei jää jälkiäkään, kun se on jo hiiltä.

Pertti
2 kuukautta sitten
Reply to  Hölmölä

Mistä olet löytänyt tilaston eniten valittajista mainitsemissasi asiassa?

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Hölmölä

Turve ei ole uusiutuva lähde ihmisen mittapuulla. Jos suo muodostuu 5 000 vuotta ja yli, niin eipä auta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Riippuu siitä, paljonko poltetaan ja paljonko muodostuu. Suomessa turvetta on poltettu vähemmän kuin sitä on vastaavassa ajassa syntynyt. Turve pitäisi siis luokitella uusiutuvaksi.

Ylempänä sanoit viisauden, joka täytyy jokaisen sisäistää. Vastustettavalle asialle pitää voida esittää vaihtoehto.