Salon väkiluku tipahti ensi kertaa alle 51 000:n, takapakkia asukasmäärään tuli erityisesti elo- ja syyskuussa – ”Eihän tämä viimeinen luku mikään yllätys enää ollut”

8
Salon väkiluku oli maaliskuun lopussa 50 949. Helmikuusta väkiluku pieneni vain kahdeksalla. SSS/Minna Määttänen.

Salon väkiluku otti viime vuonna reippaan harppauksen alaspäin. Salon väkiluku laski viime vuoden aikana 431 ihmisellä.  Asia käy ilmi Tilastokeskuksen torstaina julkaisemista ennakkotiedoista.

Samalla Salon asukasmäärä tipahti ensimmäistä kertaa alle 51 000:n. Salossa oli viime vuoden lopussa 50 969 asukasta.

– Asiaa kun on kuukausitasolla pitkin vuotta seurannut, niin eihän tämä viimeinen luku mikään yllätys enää ollut. Tämä oli tietyllä tapaa odotettavissa jo loppuvuodesta. Salon väkiluvun väheneminen ei ole pahimmasta päästä, mutta ei myöskään parhaimmasta päästä eikä millään tavalla toivottava lukema, Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi kuvailee.

Vuonna 2021 Salon väkiluku pieneni ainoastaan 162:lla. Pahimpaan aikaan, vuonna 2018, Salon asukasmäärä putosi 663 ihmisillä.

Salossa oli vielä vuosina 2010 ja 2011 yli 55 000 asukasta, mutta tämän jälkeen väkiluku on vähentynyt tasaiseen tahtiin.

Salon väkiluvun on ennustettu jatkavan laskuaan tulevaisuudessa. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI arvioi viime lokakuussa, että Salon väkiluku voi pudota jopa 6 000:lla vuoteen 2040 mennessä.

Millä Salon väestökato saataisiin pysäytettyä?

– Ei siihen ole taikatemppuja, ei ainakaan sellaisia, mitä yksittäisen kaupunkikehitysjohtajan kannattaisi suositella. Suurista ikäluokista väki vähenee ja uudet ikäluokat ovat pienempiä. Suomen sisäisessä väestökamppailussa meidän on tarjottava ihmisille asioita, jotka ovat heille tärkeitä. Oli kyse sitten työpaikasta, opiskelupaikasta tai palveluista perheille, iäkkäille ja yksin asuville, Mannervesi luettelee.

Salo oli hetki sitten Suomen 19:nneksi suurin kaupunki, mutta nyt Salo joutui luovuttamaan paikkansa Porvoolle, jossa oli viime vuoden lopussa 51 247 ihmistä. Porvoo onnistui lisäämään asukasmääräänsä 98 ihmisellä viime vuonna.

Salon taakse yli 50 000:n asukkaan kaupungeista jää vielä niukasti Kotka (50 640), jonka väkiluku romahti viime vuonna 600:lla.

Salossa syntyi viime vuonna 312 lasta ja kuoli 687 ihmistä. Vuonna 2021 luvut olivat 307 syntynyttä ja 608 kuollutta.

Muuttoliike kunnasta toiseen vähensi Salon asukasmäärää viime vuonna: tulijoita Saloon oli 1 667 ja lähtijöitä 1 909.

Huomioitavaa on, että suurimmillaan Salon kokonaismuutos oli pakkasella elokuussa ja syyskuussa, jolloin Salon väkiluku väheni yhteensä 233 ihmisellä. Ajankohta on helppo yhdistää korkeakoulujen alkamiseen.

– Siihen saakka Salossa mentiin aika lailla plusmiinusnollassa ja pienillä muutoksilla. Voisiko olla niin, että osa koronavuosina opiskelun aloittaneista siirsi kirjansa pois Salosta vasta viime vuonna, mikä selittäisi poikkeuksellisen miinusmerkkisiä elo- ja syyskuuta, Mannervesi pohtii.

Maahanmuutto lisäsi Salon asukasmäärää yhteensä 186 hengellä. Ulkomailta muutti Saloon 263 ihmistä, ja Salosta muutti ulkomaille 77 ihmistä.

Salon naapurikunnista ainoastaan Paimio pystyi kasvattamaan viime vuonna asukasmääräänsä (+97). Someron väkiluku pieneni 136:lla. Somerolla asui viime vuoden lopulla 8 427 asukasta.

Varsinais-Suomen suurimmassa kaupungissa Turussa väkiluku kasvoi reilulla 2 700 asukkaalla.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Suunta on selvä
8 kuukautta sitten

Koska myös kaikkien Salon naapurikuntien asukasluvut ovat laskussa, edessä on ennen pitkää laajempi kuntaliitos sellaisen kaupunkiseudun kanssa, joka kasvaa. Liitosta odotellessa hiipuvan kaupungin kiinteistöjen arvo on yleensä vain laskusuunnassa. Mitä pikemmin yhdistytään, sen parempi.

Kuntalainen K
8 kuukautta sitten

Tuolla tavalla esitettynä lista näyttääkin Salon kannalta dramaattiselta. Mutta jos muuttoliike suhteutetaan asukasmäärään niin lista olisi aivan eri näköinen. Esimerkiksi Kemiönsaari ja Salo ovat prosentuaalisesti melkein samalla tasolla ja monella kunnalla olisi jopa tuplaten suuremmat prosenttiosuudet.

Pertti
7 kuukautta sitten

Asukasluvun laskussa pahin ongelma on siitä, että nuoret työtä tekevät hakevat työtä muualta. Veronmaksajat vähenee sekä kasvava nuoriso.
Jollain tavalla tuntuu, ettei tätä vähenevää asukasmäärä vieläkään ymmärretä. Yrityksiä poistuu koko ajan pienessä mittakaavassa sitä kautta poistuu myös työntekijöitä.
Salo ei voi yhdistyä mihinkään kuntaan. Kaikki sopivat ovat liian kaukana. Jos Salo liittyy Turkuun tai Lohjaan kaikki toiminnot keskittyy sinne ja Salon näivettyminen nopeutuu.

Pöhinä puuttuu
7 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Nuorten ikäluokkien asuinpaikan valinnassa työpaikan sijaintia tärkeämpää on yhdessä tekeminen. Nuoret haluavat asua siellä, missä on heidän omaa ikäluokkaansa. Vaikka Salossa olisi uusi keskusta ja hienot liikuntatilat, nuoria aikuisia ei tule mistään lisää, ellei heitä ole katukuvassa jo jonkin verran ennestään. Nokiavuosina oli ja tuli. Nykyään voi iltapäiväruuhkassa kävellä keskustan läpi ilman, että missään näkyy yhtäkään alle 40-vuotiasta. Samaan aikaan Turun keskustassa lähes kaikki vastaantulijat ovat alle neljänkymmenen, osa heistä syntyjään salolaisia.

Pertti
7 kuukautta sitten

Kyllä kaikki nuoret, jotka minä tiedän, on mennyt töihin. Ei siellä tosiaan kaupungilla kulje nuoria, niitä on vähemmän, ja kaupungissa ei ole mitään tekemistä. Ei kaikkia kiinnosta kaupanalan osa-aikatyö.

YKS MAMMA77
7 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Syntyneitä on vuodessa vähän, mutta kuolleiden määrä kasvaa, mikä taas on normaalia ihmisen elinkaaressa. Ikääntyneille nyt se lähtövuoro vaan napsahtaa, kun 90 vuotta lähestyy tai ylittyy. Muutaman vuoden kuluttua iän saavuttavat isot ikäluokat, joita on parjattu milloin mistäkin, yleensä kuluerinä. He ovat kuitenkin elämänsä aikana paljon tehneet tämän maan ja nykyisten sukupolvien eteen töitä itseään säästämättä, ilman tukia ja lomia. Siinä se heidän elämänsä meni, loppu on teidän käsissänne.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  YKS MAMMA77

Kaikki ikäluokat maksavat veroja ja rakentavat yhtälailla Suomea. Jokainen sukupolvi nostaa itsensä tikun nokkaan ja sankarin viittaan. Ne ketkä ovat eniten tehneet tämä maan eteen, ovat jo kuolleet ja haudattu.

Pertti
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Suomi on ainoa hävinnyt maa maailmassa, joka sodan jälkeen nousi talousmaaksi samojen henkilöiden ansiosta mitkä olivat sodassa. Elintaso nousi ja yhteiskunta vaurastui. Siitä on kyllä kiittäminen niitä 90-vuotiaita ja siitä vanhempia.
Suurena syynä tähän elintason nousuun oli Neuvostoliiton rauhansopimuksessa määrätyt korvaukset. Ne oli pakko täyttää, että itsenäisyys säilyy. Tästä syntyi tarve näyttää ja niin edelleen. Se nosti myös teollisuuden kykyä tehdä töitä, kun oli markkina mikä otti vastaan.