
Paikallisjunia Varsinais-Suomen rautateille puuhaava Suomen Lähijunat on startup-yhtiö, jonka pitäisi maksaa VR:n hylkäämistä romujunista puoli miljoonaa euroa parin kuukauden päästä. Sen jälkeen yhtiö tarvitsee miljoonia euroja ennen kuin ensimmäiset junat voisivat liikennöidä.
– Kiinnostuneita rahoittajia on ollut yllättävän paljon, mutta eihän kukaan lähde rahoittamaan junien korjausta, ellei junille ole käyttöä riittävällä varmuudella. Rahoittajien täytyy luottaa siihen, että junat valmistuttuaan myös tienaavat, Suomen Lähijunat Oy:n keulahahmo Pekka Möttö huomauttaa.
Mötön mukaan koko junahanke raukeaa, ellei rahoitus onnistu maaliskuun loppuun mennessä.
– Aikataulu on selvä. Sitten pitää vain todeta, että yritys oli hyvä. Samaan mäntyyn ei kannata hakata [päätään] loputtomasti.
Onnibussin perustajana tunnettu Möttö on yksi Suomen Lähijunien perustajista, mutta yhtiön kaikki sata osaketta omistaa helsinkiläinen raideliikennekonsultti Antero Alku.
Suomen Lähijunat haluaisi aloittaa henkilöjunien liikennöinnin ensin Turusta Uuteenkaupunkiin ja hetimiten sen perään Salon ja Naantalin välillä. Pekka Mötön mukaan hankkeen käynnistymisen todennäköisyys on nyt fifty-fifty.
Mötön mukaan rahoitus olisi sataprosenttisen varma, jos Suomen Lähijunilla olisi esittää sijoittajille sopimus liikennöinnistä. Raha tulisi Mötön mukaan Suomesta. Kansainvälisille infrasijoittajille hanke on liian pieni.
Antero Alku kuvailee lähijunayhtiön tilannetta muna vai kana -vertauksella.
– Kuntien olisi helpompi ostaa meiltä junaliikennettä, jos meillä olisi junat, ja rahoittajien olisi helppo rahoittaa junien korjaamista, jos meillä olisi jo palvelusopimus Uudenkaupungin radasta.
Raideliikennekonsultti sanoo tietävänsä myös sen, etteivät kunnat saa ostaa tyhjää.
– Emme voi saada kunnilta sitovaa palvelusopimusta ennen kuin me voimme myös toimittaa palvelua.
VR Group Oyj tiedotti syyskuussa, että se myy yksitoista käytöstä poistamaansa Sm2-junayksikköä Suomen Lähijunat Oy:lle. ”Myytävä kalusto ei sellaisenaan sovellu raideliikennekäyttöön”, tiedotteessa todettiin.
VR myös kertoi riisuneensa kalustosta tarpeellisia osia omaan käyttöönsä.
– Se on aika pitkä lista osia. Arkisesti sanottuna olemme ottaneet niistä sähköjärjestelmien avainkomponentteja, VR:n kalustojohtaja Joonas Roivainen kertoo.
Romuraudan hinnalla tehty kauppa piti maksaa lokakuun lopussa, mutta Lähijunat sopi sittemmin VR:n kanssa maksuajan pidennyksestä 31. maaliskuuta asti. Kauppahinta vahvistetaan pari viikkoa ennen kaupantekoa romumetallin sen hetkisen markkinahinnan mukaan.
Valmetin 1970-luvulla valmistamien junayksiköiden korit ovat alumiinia. Raudan, alumiinin ja kuparin viime aikojen markkinahinnoilla junayksiköt voisivat maksaa yhteensä 400 000 – 500 000 euroa.
Kaksivaunuiset junat seisovat tällä hetkellä Hyvinkäällä VR:n entisen konepajan ratapihalla.
– Yhden junan modernisointi ajokuntoon maksaa ehkä noin puolitoista miljoonaa euroa. Saamme ensimmäiset junat korjauksesta parissa vuodessa, Antero Alku kertoi Salon Seudun Sanomissa perjantaina.
Modernisoinnista vastaisi Suomen Kiskokalusto Tehdas Oy. Levyseppä-hitsaaja Jari Lappalainen perusti yhtiön Hyvinkäällä kuusi vuotta sitten. Yhden miehen yrityksen oli tarkoitus kasvaa isoksi. Paikallislehti Aamuposti kertoi, että tavoitteena oli muuttaa lakkautettu konepaja uudeksi rautatien teknologiakeskukseksi. Työpaikkoja voisi tulla satoja.
Jari Lappalainen on firmassaan yhä yksin. VR:n poistamien Sm2-junien modernisointi olisi kiskokalustotehtaan ensimmäinen työ. Muita hommia tehtaalla ei ole Lappalaisen mukaan vielä tehty.
– Kaikki odottavat, että päästään allekirjoittamaan sopimus. Junista tulee kuin uusia. Käytännössä jäljelle jää vain vanha runko, mutta niihinkin tulee muutoksia, kun tehdään esteetön osasto.
Lappalaisen mukaan modernisointiin löytyy osaavia työntekijöitä.
Ajatus lähijunayhtiöstä sai alkunsa helsinkiläisessä lounasravintolassa kesällä 2021, kun Möttö halusi kuulla Alkun mielipiteen henkilöjunabisneksen mahdollisuuksista. Miehet tuntevat toisensa entuudestaan.
Palaverin jälkeen Alku kertoo lähettäneensä VR:n toimitusjohtajalle Lauri Sipposelle sähköpostia, että halutaan ostaa perustettavan yhtiön lukuun käytöstä poistettavia Sm2-junia. Suomen Lähijunat Oy merkittiin kaupparekisteriin viime helmikuussa.
Hallituksessa aloitti muun muassa Robert Ramstedt Suomen Elämysjunat Oy:stä. Reissujuna-tuotemerkin alla liikennöivä kasvuyritys järjesti viime kesänä matkan höyryjuna Ukko-Pekalla Helsingistä Muumimaailmaan.
Kesäkuussa Möttö esitteli lähijunia medialle ja kuntapäättäjille Uudessakaupungissa. Julkisuudessa häntä tituleerattiin sekä lähijunayhtiön toimitusjohtajaksi että hallituksen puheenjohtajaksi.
Virallisesti Pekka Mötöllä ei ole tällä hetkellä roolia Suomen Lähijunissa.
Toimittaja löysi hyvin kuvaavan sanan toiminnalle.
Aika monta kysymysmerkkiä on ratkottavaa ennen kuin homma toimii. Onko tässä uusi hyperloop, johon kohta hakataan rahaa hullun lailla. Sinänsä ajatus lähijunaliikenteestä on hyvä.
Salo-Turku-Naantali ja vaikka U:kiin asti olisi hyvinkin suositeltava vaihtoehto VR:n vuoroihin lisättynä. Vaikka omat junamatkamme loppuivat siihen, kun asemilta loppui lipunmyynti sekä 50%:n eläkeläisalennus lipun hinnasta.