Samat ihmiset, paikka ja opiskelijat – mikä ongelma? Koulutuskuntayhtymä myönsi opiskelijahuollolleen Wilma-oikeudet, mutta Salon kaupunki ei

3
Salon seudun ammattiopiston kuraattori Tanja Rönö on tyytyväinen, että saa edelleen käyttää tärkeää työkaluaan Wilmaa. Hän löytää Wilman ympärillä pyörivästä kohusta myös positiivisen puolen. -Nyt oppilashuolto ainakin muistetaan! Kuva: SSS/Minna Määttänen

Wilma-viestijärjestelmästä pudottaminen koskee Salossa vain osaa oppilashuollon henkilöstöstä.

SSS kertoi keskiviikkona, että Salosta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvien kouluterveydenhoitajien, psykologien, kuraattorien ja psykiatristen sairaanhoitajien työ vaikeutui huomattavasti, koska työnantajan vaihdos pudotti heidät pois Wilma-viestijärjestelmästä.

Ongelma ei kuitenkaan koske Salon seudun koulutuskuntayhtymää, vaikka senkin opiskelijahuollon työntekijät olivat vuodenvaihteeseen asti Salon palkkalistoilla ja siirtyivät sitten Varhalle.

Esimerkiksi Salon seudun ammattiopiston kuraattori ja kouluterveydenhoitaja käyttävät edelleen Wilmaa normaalisti työssään.

Salon seudun koulutuskuntayhtymällä on oma Wilma, ja se on tehnyt käyttöoikeuksien siirrosta oman päätöksen.

– Saimme joulukuun puolivälissä Varhalta saman tietopyynnön oppilastietojen käyttöoikeuksista Wilmassa kuin kaikki muutkin kunnat ja koulutuksen järjestäjät, SSKKY:n johtaja Olli-Pekka Juhantila kertoo.

Asiaa pohdittiin johtoryhmässä, ja siitä keskusteltiin myös muiden kuntayhtymien kanssa. Lopputulos oli, että SSKKY myönsi opiskelijahuollon henkilöstölleen käyttöoikeudet Wilmaan.

– Pohdimme asiaa tietosuojanäkökulmasta ja totesimme, että siinä on tiettyjä ongelmia. Sitten pohdimme toisesta näkökulmasta ja totesimme, että siinä ovat ne samat opiskelijahuollon henkilöt, jotka käyttävät tietoja samassa paikassa palvellakseen samoja opiskelijoita kuin ennenkin. Mikä tämä ongelma yhtäkkiä olisi, Juhantila perustelee.

Salon kaupunki sai joulukuun puolivälissä saman tietopyynnön kuin koulutuskuntayhtymä. Salon vs. perusopetusjohtaja Jaana Talvitien mukaan Opetushallitus tarkensi vielä omaa linjaustaan Wilma-käyttöoikeuksien myöntämisestä 27. joulukuuta. OPH:n mukaan oppilashuollon työntekijöille pitäisi myöntää rajatut ja yksilöidyt oikeudet Wilman käyttöön.

– Aika loppui kesken, ja mentiin vuodenvaihteen yli, Talvitie sanoi 12. tammikuuta.

”Me toimimme nyt näin, ja oppilashuolto toimii toistaiseksi niin, että tietopyynnöt menevät rehtorien kautta. Samaan ratkaisuun on päätynyt moni muukin kunta Varsinais-Suomessa.”

Koulut alkoivat viime maanantaina, ja kaupungin oppilashuollon henkilöstö on joutunut tulemaan tällä viikolla toimeen ilman Wilmaa. Ongelmaan ei ole luvassa nopeaa ratkaisua.

Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoor ei halua ottaa kantaa koulutuskuntayhtymän ratkaisuun, mutta korostaa, että jokainen koulutuksen järjestäjä on juridisesti vastuussa omista ratkaisuistaan.

– Tässä on kyse siitä, että koulutuksen järjestäjän rekisterissa olevia tietoja pitäisi jakaa toiselle organisaatio. Tämä on se ongelma, Stoor tarkentaa.

Hänen mukaansa Salo jää odottamaan ongelmaan valtakunnan tason ratkaisua. Se lienee luvassa lähiviikkoina.

– Me toimimme nyt näin, ja oppilashuolto toimii toistaiseksi niin, että tietopyynnöt menevät rehtorien kautta. Samaan ratkaisuun on päätynyt moni muukin kunta Varsinais-Suomessa, Pia Stoor sanoo.

Oman lusikkansa soppaan pisti torstaina Wilma-viestijärjestelmää kehittävä Visma Enterprise.

Yhtiön mukaan oppilas- ja opiskelijaterveydenhuolto voivat jatkaa Wilman käyttöä huolimatta palvelun siirtymisestä kunnilta hyvinvointialueiden alaisuuteen vuodenvaihteessa.

– Meidän tulkintamme mukaan Opetushallituksen ohjeistus ei kiellä Wilman käyttöä oppilashuollolta. Monilla hyvinvointialueilla tähän onkin löydetty ratkaisuja, ja oppilashuolto on voinut jatkaa työtään oppilaiden parissa normaaliin tapaan, Visma Enterprisen koululiiketoiminnan johtaja Teemu Lehtonen kertoi yhtiön tiedotteessa.

Yhtiö lupasi auttaa kuntia löytämään keinoja, joilla oppilashuolto voi jatkaa työtään normaaliin tapaan. Se aikoo tehdä myös yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta Wilman käytöstä saataisiin valtakunnalliset ohjeistukset, jotka eivät jatkossa jättäisi varaa erilaisille tulkinnoille.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jotain pielessä
8 kuukautta sitten

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvien kouluterveydenhoitajien, psykologien, kuraattorien ja psykiatristen sairaanhoitajien työ vaikeutui koska työnantajan vaihdos pudotti heidät pois Wilma-viestijärjestelmästä.
Erittäin huolestuttava tilanne lasten kannalta. Pahimmassa tapauksessa nyt nopeata apua tarvitseva lapsi ja hänen perheensä jää ilman sitä.
Miten tällainen ”vahinko” voi edes käydä kun kyse on lapsista? Kuka ottaa vastuun tapahtuneesta?
On selvää että jokaisella instanssilla on salassapitovelvollisuus eikä näin ollen voi luovuttaa tietoja.

Keijo K
8 kuukautta sitten

Eihän kyseessä ole ”vahinko”, ja vastuuta ei ota kukaan eikä mikään taho.

Sote ja oikut
8 kuukautta sitten

Onkohan koulujen rehtoreilla tai muilla koulujen henkilökuntaan kuuluvilla edes lupaa luovuttaa mitään lapseen liittyviä tietoja kenellekään? Eivätkö he ole allekirjoittaneet salassapitovelvollisuus sitoumuksen?

Nyt liikutaan kyllä vaarallisilla vesillä, sillä salassapitovelvollisuuden rikkominen on vakava asia.