Suomen tärkeimmissä palkkaneuvotteluissa ei saatu sovintoa – Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen yksimielisesti, lakot toteutunevat

0

Teollisuusliitto on hylännyt valtakunnansovittelijan eilen antaman sovintoesityksen teknologiateollisuuden työriitaan. Teknologiateollisuuden työnantajat olisi hyväksynyt sovintoesityksen.

Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan työriidan sovittelua jatketaan sunnuntaina.

Osapuolet antoivat vastauksensa esitykseen valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla kello yhdeksältä perjantaiaamuna.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan sovintoesityksessä palkankorotus olisi ollut seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä 6,6 prosenttia sisältäen kertaerän. Sopimus olisi ollut kaksivuotinen, mutta siinä oli myös irtisanomismahdollisuus. Sajavaaran mukaan ”äärirajoilla on liikuttu”.

–  On yritetty löytää ratkaisua, jolla voidaan turvata ostovoima ja Suomen kilpailukyky, mutta tänään ratkaisu ei valitettavasti syntynyt, Sajavaara sanoi valtakunnansovittelijan toimistolla perjantaina.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriita on työmarkkinakentällä merkittävä. Teknologiateollisuus perinteisesti määrittää palkankorotusten yleisen linjan, jota muilla aloilla seurataan.

Valtakunnansovittelijan toimistolla on tällä viikolla tarkoitus ratkoa vielä muitakin työriitoja. Sajavaaran mukaan sovintoesityksen hylkäys hankaloittaa myös niitä.

–  Tietysti toivoin, että tänään oltaisiin päästy ratkaisuun. Toivoin, että tämä olisi avannut pullonkaulan ja muutkin olisivat päässeet eteenpäin. Tänään ei vielä ole se päivä, hän sanoi.

Ruohoniemen mukaan työnantajapuoli tullut jo todella paljon vastaan

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että sovintoesityksessä palkankorotustaso jäi liian alhaiseksi. Hänen mukaansa esitys olisi käytännössä tarkoittanut kahden vuoden aikana kaikille tulevaa vähän yli viiden prosentin korotuksia.

– Näin ollen meidän hallitus päätti yksimielisesti hylätä sovintoesityksen.

Aalto sanoo, että Teollisuusliiton hallituksen mielestä palkankorotukset eivät olisi olleet riittäviä tilanteessa, jossa hintojen nousu on kurittanut kotitalouksia.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtajan Jarkko Ruohoniemen mukaan Teollisuusliiton päätös hylätä esitys oli raskas pettymys.

–  Me olemme tulleet todella paljon vastaan aiemmasta. Jos nyt arvioidaan korotusten tasoja, mistä tuossa sovintoesityksessä puhutaan, ne ovat merkittävästi korkeampia kuin nämä ovat menneinä vuosina olleet, Ruohoniemi sanoo.

Ruohoniemen mukaan nyt on myös arvioitava sitä, että kun Teollisuusliitto yksimielisesti hylkäsi näin korkean sovintoesityksen, onko ennen lakkojen alkua edellytyksiä edes jatkaa neuvotteluita.

Teollisuusliitto antanut useita lakkovaroituksia

Teollisuusliitto on vauhdittanut neuvotteluita lakkovaroituksilla, joita se on jättänyt Teknologiateollisuuden työnantajien lisäksi Kemianteollisuudelle.

Tiistaina Teollisuusliitto antoi lakkovaroituksen, joka koskee 112:ta toimipaikkaa teknologia- ja kemianteollisuudessa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11  400 työntekijää, ja lakkojen ajankohta olisi 8.–10. helmikuuta.

Viime viikolla Teollisuusliitto jätti lakkovaroituksen työnseisauksista, jotka tapahtuisivat 1.–3. helmikuuta. Niiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7  200 työntekijää.

Korjattu aiempaa uutista klo 18.36: Korjattu harhaanjohtava muotoilu sovintoesityksen palkankorotuksesta. Jutussa kerrottiin aiemmin, että palkankorotus olisi ollut seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä 6,6 prosenttia ja sen lisäksi siihen olisi tullut kertaerä. Sovintoesityksessä palkankorotus seuraavan kahden vuoden aikana on yhteensä 6,6 prosenttia sisältäen kertaerän.

Viivi Salminen, Minna Pulli