Suomi liikkuu laiskasti – vaalikeskusteluissa kaivataan avauksia

0
Suomalaiset liikkuvat aivan liian laiskasti. Liikkumattomuus on myös iso yhteiskunnallinen ongelma. Kuva: SSS-arkisto/ Ville Pohjonen

Suomalaisten liikkumattomuus on yhä suurempi ongelma. Liian vähäisestä liikkumisesta lasketaan koituvan vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset.

Tuoreen liikuntaraportin (2018–2022) tulokset osoittavat, että Suomen kansa liikkuu terveytensä kannalta aivan liian vähän. Suomalaiset viettävät suuren osan valveillaolostaan istuen tai makoillen.

Laiska liikkuminen aiheuttaa vakavia ongelmia ihmisille itselleen mutta myös yhteiskunnalle. Liikkumattomuus lisää riskiä monille kansansairauksille, kuten kakkostyypin diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille.

Säännöllisellä liikunnalla jokainen voi merkittävästi kohentaa omaa terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä myös vanhemmalla iällä.

Yhteiskunnalle kansalaisten liikkumattomuus on yhä paheneva ongelma. Ensinnäkin laiska liikkuminen vaikuttaa työurien pituuteen. Töissä jaksaminen entistä pitempään olisi kuitenkin tärkeää, kun väki harmaantuu ja työtä tekevien määrä uhkaa vähentyä.

Liikkumattomuus ja muut huonot elintavat lisäävät suoraan terveydenhuollon kustannuksia. Usein jää kuitenkin huomaamatta niiden heikentävä vaikutus työikäisen väestön tuottavuuteen tai veronmaksukykyyn.

UKK-instituutissa on laskettu liikkumattomuuden aiheuttamien terveydenhuollon kulujen lisäksi myös vaikutukset tuloverojen menetykseen, maksettuihin työttömyysturvaetuuksiin sekä ikääntyneiden koti- ja laitoshoidon kustannuksiin.

UKK-instituutti on yhdessä tutkimuskumppanien kanssa päätynyt arvioon, että liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset.

Vaikka kyse on isosta yhteiskunnallisesta ongelmasta ja rahoista, liikkumattomuus ei ole noussut keskusteluihin. Siitä ei ole puhuttu esimerkiksi eduskuntavaalien ohjelmissa ja vaalitenteissä.

Suomen olympiakomitean tavoitteena on nostaa kevään eduskuntavaaleissa liikuntatavoitteita esille. Tehtävä on helpommin sanottu kuin tehty. Toivottavasti liikunnan tärkeys ymmärretään mahdollisimman hyvin niin eri ministeriöissä kuin suomalaisissa perheissä.