Teijo-Talot sai jälleen uuden isännän, Onvest Oy osti yhtiön koko osakekannan: ”Hyvä uutinen”, toimitusjohtaja sanoo

4
Teijo-Talot valmistelee parhaillaan urheilukentän huoltorakennusta Lappeenrantaan. Kuva: SSS/Minna Määtänen.

Suomalainen perheyhtiö Onvest Oy on ostanut Teijo-Talot Oy:n koko osakekannan. Teijo-Talojen toimitusjohtaja Ismo Laitakarin mukaan kauppa vahvistaa perniöläisyrityksen pyrkimystä kasvaa moduulirakentamisen johtavaksi toimijaksi Suomessa.

– Tämä on hyvä uutinen, kun omistaja on iso suomalainen perheyhtiö, joka haluaa kehittää puurakentamista.

Onvest kertoi maanantaina olevansa vastuullinen ja pitkäjänteinen omistaja, joka haluaa rakentaa suomalaiseen teollisuuteen uusia lippulaivoja. Teijo-Taloille omistajanvaihdos tuonee mahdollisuuksia investoida satojentuhansia euroja tuotannon kehittämiseen.

– Olemme perustaneet Perniössä elementtilinjaston, joka palvelee seinäelementtien valmistuksessa myös Tuuloksen ja Halsuan tehtaitamme. Automaattisahaukseen ja nostolaitejärjestelmiin liittyviä investointeja on jo tehty, mutta paljon on vielä tehtävää, Laitakari kertoo.

Teijo-Talot Oy:n uusi hallitus aloittaa ensi viikolla. Kaarinalaisen Ismo Laitakarin jatko toimitusjohtajana on turvattu.

– Jatkan tässä tehtävässä, ja erittäin suurella innolla.

Laitakari aloitti toimitusjohtajana 1. tammikuuta 2020.Kiinan Wuhanissa oli vain kuukautta aikaisemmin raportoitu uudesta viruksesta.Koronapandemian puhjettua asiakkaat peruivat suuren osan jo sovituista rakennushankkeista.

Tilauksista hävisi kuusi miljoonaa euroa, liikevaihto putosi. Laitakarin piti lomauttaa työntekijöitä ja sulkea väliaikaisesti tehtaat Halsualla ja Tuuloksessa.

Kun tilauskirja alkoi jälleen pulskistua, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Teijo-Talojen tilikaudesta oli vielä helmikuussa ennen sodan alkua tulossa voitollinen, mutta kesäkuun lopussa tulos näytti miinusta. Puutavaran sekä lvi-tarvikkeiden raju hinnannousu söi voiton.
Tappiota tuli toista miljoonaa euroa.

Nyt näyttää Laitakarin mukaan taas paremmalta. Liikevaihto on kasvussa, ja tuloksenteko on kääntynyt plussalle.

– Hintojen nousu on pystytty ottamaan huomioon sodan alkamisen jälkeen tehdyissä tarjouksissa, eikä meillä ole enää tappiollisia projekteja. Syksyllä ja loppuvuodesta luovutetut hankkeet ovat olleet voitollisia.

Kuopioon valmistui vuodenvaihteessa 1 200 neliön päiväkoti, ja helmikuussa Teijo-Talot luovuttaa Nurmijärven kaupungille koulun. Ensi viikolla Teijolla aletaan valmistaa seiniä 2 000 neliön yksityiseen hoivakotiin, joka on tilattu Kuopioon.

Vielä viime kesänä Teijo-Taloilla oli tehdas myös Kuhmoisissa, mutta se suljettiin syksyllä. Tällä hetkellä yritys työllistää 35 ihmistä, joista suurin osa työskentelee Teijolla.

Teijo-Talojen suurin omistaja on vaihtunut kolmesti sen jälkeen, kun yrityksen perustaja Lasse Ojanen myi omistuksensa kesällä 2017. Turkulainen pääomasijoitusyhtiö Aboa Venture Management Oy kertoi sijoittaneensa Teijo-Taloihin yli miljoona euroa.

Sijoitusjohtaja Mikko Hietanen sanoi Salon Seudun Sanomissa, että sijoitus olisi tavallista pitkäaikaisempi. Turkulaisten isännyyttä kesti neljä vuotta, jonka jälkeen yhtiön osti helsinkiläinen Helmet Capital.

– Joskus pääomasijoittajalle käy niin, että joku haluaa hommaa vielä enemmän. Markkina elää sellaisessa murroksessa, että kannattaa olla ennemmin ajurin paikalla kuin ajopuuna, Sampo Ahonen Helmet Capitalista sanoo.

Ahosen mukaan Teijo-Taloilla hommat ovat nyt hyvässä vaiheessa. On tehty strategiamuutos ja luotu ja kasvusuunnitelma.

– Totesimme, että olisi hyvä saada lisää muskeleita. Kaikkien tahtotila kohtasi, ja Teijo-Talot sai hyvän kodin. Onvestilla on muskeleita ja halua viedä yhtiötä eteenpäin.

Onvestin ja Helmet Capitalin välistä kauppahintaa osapuolet eivät kerro.
– Onhan Teijo-Talot arvokas yhtiö, siitä ei pääse mihinkään, Sampo Ahonen muotoilee.

Salon Seudun Sanomat ei tavoittanut Onvest Oy:n hallituksen puheenjohtajaa Maria Toivasta kommentoimaan yrityskauppaa . Onvest-konsernin liikevaihto on noin 270 miljoonaa euroa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Veka
10 kuukautta sitten

Kauankohan tehdas pysyy Teijolla, ennen kuin siirretään johonkin halpatuotantomaahan?

Erpe
10 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Tietojeni mukaan Teijo-talot on Perniössä, eikä kuten virheellisesti mainitaan Teijolla.

Yksi kysymys
10 kuukautta sitten

Onko tulevalla Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksella 1.1.2024 vaikutuksia valmistalojen suunnitteluun tai valmistukseen? Tarvitaanko mahdollisesti lisää työvoimaa, koulutusta, erilaisia työtapoja tai materiaaleja?

Mää vaan
10 kuukautta sitten

Sijoitusyhtiö ei koskaan lupaa hyvää.