Tekojääkenttä voisi sijaita uuden jäähallin kupeessa – muita mahdollisia sijainteja ovat esimerkiksi Halikko, Moisio ja torin ympyräparkki

9
Salon torin ympyräparkkia on jäädytetty vuodesta 2016 lähtien. Luistelusesonki on kuitenkin jäänyt usein lyhyeksi epävakaisen sään vuoksi. Ympyräparkin muuttamista tekojääradaksi on ajettu valtuustoalotteella ja nettiadressilla. Arkistokuva helmikuulta 2021. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Saloon suunniteltu tekojääkenttä voisi rakentua Urheilupuistoon uuden jäähallin viereen. Näin kaavailee kaupungin vapaa-aikajohtaja Antti Mattila.

Mattila korostaa jäähallihankkeen edistämisen olevan tällä hetkellä ensisijalla.

– Hankesuunnitelmaa ja kustannusarviota päivitetään tämän vuoden aikana. On hyvin mahdollista, että samalla sivutaan myös tekojääkenttä-asiaa, hän toteaa.

Jäähallihankkeeseen on varattu yhteensä 8,3 miljoonaa euroa. Rakentamisrahat (7,8 miljoonaa euroa) on sijoitettu vuosille 2024–2025.

Salon kaupunki julkaisi viime vuonna liikuntapaikkojen kehittämissuunnitelman, jossa määritellään kehittämistyön suuntaviivoja ja tavoitteita vuosille 2022–2030. Asiakirjassa mainitaan tekojääkentän tarkempaan suunnitteluun palattavan, kun jäähalli-investointi on valmis.

Mahdollisia paikkoja tekojääkentälle etsitään lähtökohtaisesti Salon keskustasta tai Halikon kirkonkylästä. Vajaan 2 000 neliömetrin kokoinen kenttä maksaisi arviolta 700 000–800 000 euroa.

Antti Mattila mainitsee useita tärppejä, jotka ohjaavat tekojääkentän mahdollista sijaintia.

– Käyttäjien mielipiteitä tiedustellaan esimerkiksi kuntalaiskyselyillä. Haluamme luonnollisesti tietää, minne salolaiset kenttää toivovat, Mattila aloittaa.

– Paikkaa on mietittävä myös teknisestä näkökulmasta. Onko jossain infraa, jota voidaan käyttää hyväksi, hän jatkaa.

Mattilan mukaan tekniset seikat puoltaisivat tekojääkentän rakentamista nimenomaan Urheilupuistoon.

– On myös huomioitava, että Urheilupuiston kehittäminen on osa Salon kaupunkistrategiaa, Mattila mainitsee.

Mattila korostaa, ettei kaupunkilaisten mielipiteitä vähätellä päätöksenteossa.

– Konsultoimme niin päättäjiä, asiantuntijoita, yhteistyökumppaneita kuin tavallisia kansalaisiakin, hän kiteyttää.

Luisteluhuumaa torin ympyräparkista vuodelta 2020. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tekojäärataa on väläytelty useaan otteeseen Salon torin ympyräparkkiin. Asia nousi ensi kertaa esille kesällä 2018, kun kaupunginvaltuutettu Karoliina Vierjoki-Väätäinen (kesk.) teki siitä valtuustoaloitteen.

Liikuntapaikkamestari Marko Mäkinen ja silloinen vapaa-aikapalvelujen johtaja Hilpi Tanska totesivat ympyräparkin olevan tekojään kannalta hankala paikka, sillä se on voimakkaasti kallistettu ja kohtuullisen pieni. Mahdollisiksi kohteiksi mainittiin tuolloin Moision tai Paukkulan kentät, joille mahtuisi isompi 2 500 neliömetrin tekojäärata.

Liikuntapalvelujen vuoden 2019 arvion mukaan tekojään rakentaminen ympyräparkkiin maksaisi noin 220 000 euroa. Lisäksi alue pitäisi asvaltoida uudelleen, ja se maksaisi 40 000–50 000 euroa.

Valtuustoaloite todettiin huhtikuussa 2019 siltä osin loppuun käsitellyksi. Viesti oli samanlainen kuin Salon liikuntapaikkojen viimevuotisessa kehittämissuunnitelmassa: asiaan voidaan palata, kun jäähallihanke on toteutettu.

”Lätkäkaukalot ovat oma juttunsa, tämä olisi koko perheen kenttä keskeisellä paikalla.”

Ympyräparkin tekojäistäminen nousi uudelleen otsikoihin vuonna 2021. Salon Hermanni-seura perusti tuolloin nettiadressin, jolla haettiin kannatusta hankkeelle.

Hermanni-seura teki samana keväänä esityksen Salon kaupungin osallistuvaan budjetointiin tekojääradan suunnittelurahasta joko ympyräparkkiin tai muualle torin lähelle. Seuralle vastattiin tekojääradan olevan osa kaupungin tulevaa liikuntapaikkasuunnitelmaa.

Ympyräparkkia on jäädytetty vuodesta 2016 lähtien. Luistelukausi on kuitenkin jäänyt usein lyhyeksi leudon ja vaihtelevan sään vuoksi.

– Jäähdytysputkisto takaisi pidemmän ja vakaamman sesongin, Salon Hermanni-Seura ry:n hallituksen jäsen Martti Halme toteaa.

Hermanni-Seuran linjaa, että ympyräparkin tekojäistäminen olisi kaupunkikulttuuriteko.

– Lätkäkaukalot ovat oma juttunsa, tämä olisi koko perheen kenttä keskeisellä paikalla, Halme sanoo.

Hän muistuttaa viime kesänä valmistuneesta torin huoltorakennuksesta, joka wc-tiloineen voisi palvella myös luistelijoita.

Hermanni-Seuran nettiadressi on edelleen allekirjoitettavissa adressit.com-verkkopalvelussa. Se on kerännyt vajaassa parissa vuodessa noin sata signeerausta.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kuntalainen K
10 kuukautta sitten

Kyllä urheilupuisto on ainoa oikea paikka. Siellä se yhteinen yleisöluistelupaikka oli 60-70-luvun taitteessakin ja luistelijoita oli iltaisin paljon kun musiikki soi taustalla.

Onko mitään järkeä?
10 kuukautta sitten

Tekojäärata on aivan mieletön energiasyöppö! Karkeasti 2x energiankulutus vs normaali jäähalli. Euroissa puhutaan helposti 150 000€/vuosi, luultavasti enemmän. N. 6 vuodessa on sähköenergiaan törsätty 1 miljoonalla eurolla. Melkoiset elinkaarikustannukset. Onko sen arvoista?

Marko
10 kuukautta sitten

Oletko katsonut jäähallin vuotuiset käyttökustannukset? Sisältää hieman muutakin kuin sähkölaskun.

Onko mitään järkeä?
10 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Olen.

Mä vaan
10 kuukautta sitten

Muurlaan.
Siellä on Salon maantieteellinen keskus.
Ja hyvät liikenneyhteydet. Autoilla kuitenkin kuljetaan, niin sijainti on aika lailla se ja sama.

Toriparkki
10 kuukautta sitten

Torin ympyräparkin voisi jäädyttää meille normaalia luistelua harrastaville ja jääkiekkoa yms pelaajia varten sen Moision kentän. Toriparkin jäällä voisi kieltää jääkiekon yms. pelaamisen.

Pasi Lehtovaara
10 kuukautta sitten

Tekojääradan viereen kulttuuri/teatterikeskus niin Salo päivittää itsensä tähän päivään tai konkurssiin.

VK
10 kuukautta sitten

Ilman muuta torin ympyräparkkiin. Se vasta elävöittäisi keskustaa ja lapsetkin pääsisivät luistelemaan ilman vaaraa kiekkoilijoiden ja kiitureitten puuttuessa. Hintakin olisi melkoisesti halvempi kuin uusi kenttä kaukaiseen urheilupyhättöön. Jo ei sinne, niin sitten Halikkoon.

Yrmy
10 kuukautta sitten

Jos vaan jätetään kentät jäädyttämättä? Menisi nuoriso vaikka Paimioon mekkaloimaan.