Tunnin junan matka-ajat täsmentyivät – näin kauan matka Salosta Turkuun ja Salosta Helsinkiin kestää

11
Kaikkein nopein Experess-juna ei tulisi pysähtymään Salossa, vaan Salosta liikennöinti tapahtuisi IC-junilla. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Turun tunnin junan valmistumisen jälkeen Helsingin päärautatieaseman ja Turun rautatieaseman välinen junamatka lyhenisi lähes kahdesta tunnista nopeimmillaan 78 minuuttiin, tiedottaa Turun Tunnin Juna Oy.

Uusia asemia ja pysähdyspaikkoja tulisi Espoon Histaan, Kirkkonummen Veikkolaan, Vihdin Nummelaan ja Lohjalle. Lisäksi uudet raiteet loisivat nykyistä parempia mahdollisuuksia Varsinais-Suomen lähiliikenteen kehittämiseen.

Proxion Plan Oy:n laatimassa tuoreessa liikennesimulointityössä määriteltiin ruuhkatunnin junamäärä sekä lähi- ja kaukojunien matka-ajat uudella Helsingin ja Turun välisellä junayhteydellä. Työssä suunniteltiin mahdollisimman säännöllinen, tunnista toiseen samanlaisena toistuva raideliikenne.

Yhteysvälin kaksiraiteistaminen lisäisi ratakapasiteettia ja sujuvoittaisi liikennettä.

Tunnin junan myötä matka-aika Helsingin ja Turun välillä olisi nopeimmillaan 78 minuuttia Express-junilla ja 86 minuuttia InterCity-junilla. Nopein Express-juna pysähtyisi Pasilassa, Leppävaarassa, Kupittaalla ja Turussa. IC-kaukojunat pysähtyisivät puolestaan Pasilassa, Leppävaarassa, Vihdissä tai Lohjalla, Salossa, Kupittaalla ja Turussa. Matka Salosta Helsinkiin kestäisi IC-junalla 57 minuuttia ja Salosta Turkuun 29 minuuttia.

Uuden yhteyden myötä junalla pääsisi ensimmäistä kertaa Espoon Histaan, Kirkkonummen Veikkolaan, Vihtiin ja Lohjalle. Lähijunat kulkisivat Helsingistä Histaan 26 minuutissa, Veikkolaan 31 minuutissa, Vihtiin 37 minuutissa ja Lohjalle 44 minuutissa. Kaukojunalla Vihtiin pääsisi 29 minuutissa ja Lohjalle 33 minuutissa.

Helsingin ja Turun välillä olisi mahdollista kulkea ruuhka-aikoina (noin klo 5–9 ja klo 14–18) yksi Express-vuoro tunnissa suuntaansa ja aamusta myöhäiseen iltaan yksi IC-vuoro tunnissa suuntaansa. Lohjan ja Vihdin lähijunat kulkisivat läpi päivän puolen tunnin välein molempiin suuntiin. Lisäksi IC-vuoro pysähtyisi myös Lohjan tai Vihdin asemalla. Kirkkonummen Veikkolaan menisi neljä lähijunaa tunnissa.

– Junaoperaattori päättää aikanaan, millä asemilla on kaupallisesti kannattavaa pysähtyä. Kuntien ja asemien tulevalla maankäytöllä on tähän suuri vaikutus, sanoo Turun Tunnin Juna Oy:n projektijohtaja Annika Salokangas tiedotteessa.

Turun tunnin junan valmistumisen jälkeen Helsingistä olisi mahdollista lähteä Turun suuntaan tunnissa kahdeksan junaa, joista neljä jatkaisi Rantarataa pitkin Kirkkonummelle ja neljä Espoo–Salo-oikoradalle.

Espoo–Salo-oikoradan kautta kulkeva uusi yhteys vapauttaisi kapasiteettia ruuhkautuneelta Rantaradalta.

– Tunnin juna täydentää nykyisiä matkustustapoja ja tuo uusia paikkakuntia junayhteyksien piiriin. Kun osa junavuoroista siirtyy uusille raiteille, Rantaradalta vapautuu kapasiteettia, mikä tuo mahdollisuuksia Rantaradan kuntien lähiliikenteen kehittämiselle ja monipuolistamiselle, sanoo Turun Tunnin Juna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen tiedotteen mukaan.

Turun Tunnin Juna Oy:n tehtävänä on Espoo–Salo-oikoradan ja Salo–Turku-kaksoisraiteen ratasuunnitelmien laatiminen ja rahoittaminen uuden radan rakentamisvalmiuteen saakka. Osakkaina yhtiössä ovat Suomen valtion lisäksi Turku, Espoo, Helsinki, Salo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Muurlalainen
11 kuukautta sitten

Hyvä, että edes suunnitelmat valmistuvat. Surkuhupaisaa on seurata nykytilannetta välillä Turun asema Kupittaa. Aikataulut venyivät vuosilla ja kustannuksia tuli roimasti lisää. Ennen kuin tuo rata saavuttaa edes Salon, on kulunut useampi vuosikymmen ja kustannukset nousseet miljardeilla. Kokonaisuutta eivät nopeuta edes Helsingin pään suunnitelmat.

Tosi on
11 kuukautta sitten

No mihinkä meitä salolaisia veronmaksajia tässä kunnianhimoisessa tavoitteessa tarvitaan. Olisi näillä euroilla muutakin tarvetta. Onko viisasta tehdä itään päin mitään nopeita yhteyksiä?

Ilmeistä on, että tämä kumminkin rakennetaan kansan vastustuksesta huolimatta. Kun kymmenen prosentin puolue sitä vaatii, niin tehdään sitten eurooppalaisella raideleveydellä.

Turvallisuus ennenkaikkea
11 kuukautta sitten

Idästäpäin tulevaa jä itäänpäin menevää liikennettä tulisi hidastaa. Turvallisuuskysymys.

Niin se matka lyhenee
11 kuukautta sitten

Matka Salosta Turkuun kestäisi siis 29 minuuttia. Tällä hetkellä Salosta Kupittaalle pääsee 24 minuutissa. Ennen rataremonttia Turun päärautatieasemalle taisi mennä juuri tuo sama 29 minuuttia.

Rahareikä
11 kuukautta sitten

Eihän se Turkuun päin nopeudu. Vanhalla radalla ei voi lujaa ajaa, ja toinen raide tuskin auttaa siihen kuinka nopeasti on Salossa tai Turussa. Tästä hyötyvät lähinnä helsinkiläiset ja turkulaiset, mutta Salo maksaa.

MDI
11 kuukautta sitten
Reply to  Rahareikä

Mitähän Salo maksaa, voitko kertoa summia?

Jokkeri
10 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Tähän mennessä Salo on maksanut suunnittelukustannuksia vajaat 4 miljoonaa euroa.

Hyvä diili
11 kuukautta sitten

Tunnin juna onkin nyt 78 minuutin juna – samalla rahalla 23 % vähemmän.

Tammisiltalainen
11 kuukautta sitten
Reply to  Hyvä diili

Paitsi että se Tunnin juna ei pysähdy Salossa. Salolaiset voivat vilkuttaa asemalaiturilta. Varmaan eräät Lukkarinmäen aiemmat asukkaat ovat siellä innoissaan vilkuttamassa.

Pertti
11 kuukautta sitten

Näin olemattomaan muutokseen halutaan rikkoa Salo. Samalla halutaan varmistaa, etteivät jotkut junat pysähdy Salossa. Pysähtyvien junien määrä tulee lisääntymään, kunhan pääsevät alkuun. Joskus ennen vanhaan sanottiin ”äly hoi, järki älä jätä”. On näemmä jättänyt kuitenkin.

Körötellen
10 kuukautta sitten

Jos Kupittaalla ja Pasilassa pitää pysähtyä, niin eikö se ole silloin sama asia kuin lähijuna.