Tuppurainen ei lähde arvuuttelemaan Fortumin toimitusjohtajan mahdollista vaihtumista – ”Luotan uuden hallituksen arvostelukykyyn asiassa”

1
Fortum ja yhdysvaltalainen Westinghouse tutkivat uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa.
Fortum ja yhdysvaltalainen Westinghouse tutkivat uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo odottavansa energiayhtiö Fortumin hallituksen uudelta puheenjohtajalta kykyä johtaa hallitusta uudessa muuttuneessa tilanteessa, jossa saksalainen Uniper ei enää ole mukana.

–  Valtion strateginen intressi Fortumiin on ehkä entistäkin väkevämpi. Me haluamme turvata sähkön tuotannon Suomessa kaikissa olosuhteissa. Valtio-omistaja odottaa yhtiöltä myös investointeja Pohjoismaihin ja kotimaahan, ja tässä tilanteessa odotukset ovat hyvin korkealla uuden puheenjohtajan suhteen, Tuppurainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Fortumin hallituksen kokoonpanoon esitetään useita muutoksia. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta esittää hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Pohjola Pankin entistä toimitusjohtajaa Mikael Silvennoista, joka toimii tällä hetkellä muun muassa myös lääkeyhtiö Orionin hallituksen puheenjohtajana.

Luottamusta Rauramoon

Tuppurainen sanoi myös, että hän ei lähde arvuuttelemaan Fortumin toimitusjohtajan mahdollista vaihtumista. Toimitusjohtajakysymys on Tuppuraisen mukaan Fortumin hallituksen arvioitavana, ja hän luottaa uuden hallitukseen arvostelukykyyn asiassa.

–  Hallitus arvioi, onko nykyinen toimiva johto, johtoryhmä näiden uusien haasteiden tuomien tehtävien tasalla.

Tuppurainen sanoo, että hänellä itsellään on luottamusta nykyiseen toimitusjohtajaan Markus Rauramoon, jonka kanssa yhteistyö on hänen mukaansa ollut toimivaa.

Tuppurainen myös kiitti Fortumin hallituksen puheenjohtajuudesta luopuvaa Veli-Matti Reinikkalaa kovasta työstä erittäin paineistettuna aikana.

–  Seitsemän vuoden tinki nyt päättyy, ja on aika ojentaa hallituksen puheenjohtajuus uusille toimijoille, hän sanoi.

Fortumin hallituksen kokoonpanovaihdosta perustellaan strategian päivityksellä

Kaikkiaan osakkeenomistajien nimitystoimikunta esittää yhtiökokoukselle, että Fortumin hallituksen kokoonpano kasvaisi kymmeneen yhtiön nykyisestä yhdeksästä jäsenestä. Hallitukseen esitetään kaikkiaan kuutta uutta jäsentä. Valtio omistaa enemmistön Fortumista.

Osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtaja, finanssineuvos Maija Strandberg valtioneuvoston kansliasta kertoo tiedotteessa, että hallituksen kokoonpanovaihdoksen taustalla on Fortumin strategian päivittäminen. Strategiamuutoksen taustalla ovat Strandbergin mukaan puolestaan Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan sekä siitä seurannut Euroopan energiakriisi.

–  Näkemyksemme on, että Fortumin hallitukseen tarvitaan nyt vahva pohjoismainen painotus ja jäseniä hieman erilaisista taustoista, hän kertoo.

Venäjän hyökkäyksestä seurasi vaikeuksia varsinkin Fortumin vuonna 2017 ostamalle saksalaiselle energiayhtiö Uniperille. Lopulta viime syksynä Saksan valtio ilmoitti ostavansa raskaita tappioita tuottaneen Uniperin Fortumilta. Kauppa saatiin joulukuussa päätökseen.

Kuusi uutta jäsentä

Nimitystoimikunta esittää, että Fortumin hallitukseen nostettaisiin Silvennoisen lisäksi Strandberg itse, Jonas Gustavsson, Marita Niemelä, Johan Söderström sekä Vesa-Pekka Takala. Vanhoina jäseninä jatkokaudelle esitetään Ralf Christiania, Luisa Delgadoa, Essimari Kairistoa ja Teppo Paavolaa. Kairistoa esitetään Fortumin hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Hallituksen puheenjohtajana toiminut Reinikkala on toiminut yhtiön hallituksessa vuodesta 2016.

–  Reinikkalan pitkä ja menestyksekäs ura globaalin teknologiateollisuuden palveluksessa sopi hyvin yhteen Fortumin sen aikaisten strategisten tavoitteiden kanssa. Yhtiön suurimpien osakkeenomistajien puolesta haluan lämpimästi kiittää Veli-Matti Reinikkalaa ja koko hallitusta heidän palveluksestaan, erityisesti vaikean viime vuoden aikana, Strandberg toteaa tiedotteessa.

Hallituksen kokoonpanosta päättää Fortumin huhtikuussa kokoontuva yhtiökokous.

Ei valtio-omistajan päällystakki

Myös valtio-omisteiset Neste ja Finnair ilmoittivat perjantaina hallituskokoonpanoihinsa esitetyistä muutoksista. Nimitystoimikuntien nimitysehdotukset ovat keskeisten omistajien yksimielisesti hyväksymiä kaikissa tapauksissa.

–  Nämä yhtiöt ovat meille huoltovarmuuden ja strategisten intressien toteutumisen kannalta tärkeitä, mutta myös arvon muodostuksen kannalta. Omaisuustulot ovat melkoinen erä valtion tuloista, ja mainitut yhtiöt ovat keskeisiä osingon maksajia, Tuppurainen sanoi.

Tuppurainen nosti myös esiin, että Fortumin ja Finnairin hallituksissa on viimeaikaisten kriisien jäljiltä istunut valtion virkamies ja nyt myös Nesteen hallitukseen esitetään nimitettäväksi valtion virkamies.

–  Valtio haluaa varmistaa, että yhtiöiden hallituksissa, joissa keskeiset strategiset päätökset tehdään, tunnetaan enemmistöomistajan periaatteet, tavoitteet ja strateginen intressi, Tuppurainen sanoo.

Hän korostaa kuitenkin, että yhtiöiden operatiivista toimintaa ei millään muotoa ohjata poliittisesti.

–  Ehdotetut virkamiehet ovat päteviä, he eivät ole valtio-omistajan edustajia, vaan kaikkien osakkeenomistajien edustajia. Kysymys ei siis ole siitä, että valtio-omistaja jollain tavalla nimittäisi oman päällystakkinsa yhtiöiden hallituksiin.

Finnairin hallituksen puheenjohtajaksi esitetään Sanna Suvanto-Harsaaeta

Nimitystoimikunta esittää, että Finnairin hallitukseen ja sen uudeksi puheenjohtajaksi valittaisiin hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae. Lisäksi toimikunta ehdottaa, että mukaan hallitukseen valittaisiin finanssineuvos Minna Pajumaa valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolta.

Finnairin nykyiseen hallitukseen kuuluvista sekä Jouko Karvinen että Maija Strandberg ovat ilmoittaneet, että he eivät ole käytettävissä hallituksen valinnassa seuraavassa yhtiökokouksessa. Nimitystoimikunta esittää, että kaikki muut nykyisen hallituksen jäsenet valittaisiin uudelleen.

–  Tahdomme kiittää Jouko Karvista lämpimästi hänen vahvasta panoksestaan sekä pitkäjänteisestä ja sitoutuneesta työstään Finnairin hallituksen johdossa erityisesti yhtiön kohdattua viimeisten vuosien aikana sekä koronapandemian että Venäjän suljetun ilmatilan aiheuttamat peräkkäiset kriisit, sanoo nimitystoimikunnan puheenjohtaja Kimmo Viertola.

Suvanto-Harsaae toimii tällä hetkellä useiden pohjoismaisten yhtiöiden hallituksissa joko puheenjohtajana tai jäsenenä. Pajumaa on Suomen valtion virkamies. Hän on jäsenenä myös Posti Groupin sekä Gasumin hallituksissa.

”Omistajaohjausta syytä edelleen keskittää”

Tuppurainen antoi tiedotustilaisuudessa vinkin myös tuleviin hallitusneuvotteluihin, joissa hänen mielestään olisi syytä pohtia omistajaohjauksen edelleen keskittämistä valtioneuvoston kanslian omistajaohjausohjaukselle. Samalla organisaatiota olisi hänen mukaansa syytä vahvistaa.

–  Olen tullut siihen johtopäätökseen, että omistajaohjaus on ammattitaitoa vaativaa kokopäivätyötä. Valtio on Suomen suurin osakkeiden omistaja.

Suomen valtio omistaa osittain tai kokonaan 71 yhtiötä. Valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksessa on 29 yhtiötä. Solidiumissa olevat 12 yhtiötä saavat omistajaohjausosaston mielestä sinne jäädäkin, mutta muut yhtiöt voisi Yleä lukuun ottamatta siirtää omistajaohjausosaston hoidettavaksi.

Ruotsissa ja Norjassa ollaan lisäämässä omistajaohjauksen keskittämistä.

Tällä hallituskaudella omistajaohjaukseen on siirtyneet Suomen Malmijalostus ja Kuntarahoitus.

Markku Uhari, Minna Pulli, Sanna Nikula

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Olli P
10 kuukautta sitten

Eikö toimitusjohtaja Markus Rauramoa vaihdeta? Jos ei niin miksi?