Turun seutukunnalla menee lujaa, muualla Varsinais-Suomessa on hiljaisempaa – asiantuntija näkee Salon tilanteessa toivonpilkahduksia

1
Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pasi Piela toteaa, että seutukuntien vetovoimaisuuteen vaikuttavat esimerkiksi koulutusmahdollisuudet ja palvelujen houkuttelevuus. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

– Turku ja ympäryskunnat kasvavat, muualla hiljenee.

Näin Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Kari Häkämies tiivisti maakunnan tilanteen Tilastokeskuksen mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Pasi Pielan koostama aineisto tukee Häkämiehen näkemystä.

– Turku oli viime vuonna ensimmäistä kertaa muuttovoittoinen Helsinkiin verrattuna. Sama trendi pätee myös maakuntatasolla, eli Varsinais-Suomeen muutti enemmän ihmisiä Uudeltamaalta kuin sinne lähti, hän kertoo.

Varsinais-Suomi sai viime vuoden tammi-marraskuussa 334 asukkaan verran nettomuuttovoittoa Uudeltamaalta. Muuttovoitto oli Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista yhtäältä yli sadan asukkaan verran. Suurin muuttotappio kohdistui Pirkanmaalle, jonne lähti 54 henkilöä enemmän kuin sieltä muutti.

Muuttovoittoisin varsinaissuomalainen kunta oli tammi-marraskuussa Turku, jolle kertyi nettomuuttoa 1 383 asukkaan verran. Maakunnan viiden kärjessä on ainoastaan Turun seutukunnan kuntia, joista Naantalin ja Kaarinan nettomuutot olivat yli 200 asukasta. Kärkiviisikon täydentävät Lieto ja Paimio.

Salo kärsi tammi-marraskuussa maakunnan toiseksi suurimman muuttotappion, -231 asukasta. Suuremmat tappiot koettiin ainoastaan Uudessakaupungissa, jonka lukemaksi muodostui -334 asukasta. Muuttotappion kärkiviisikon täydentävät Loimaa, Laitila ja Pöytyä.

Maakuntajohtaja Kari Häkämies
”Turku ja ympäryskunnat kasvavat, muualla hiljenee”, Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Kari Häkämies kiteyttää. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Pasi Pielan aineisto kertoo pääosin hyvää Varsinais-Suomen tilanteesta: muuttovoittoa kertyi viime vuonna liki jokaisesta maan kolkasta, syyskuussa myönnetty asuntorakennuslupien määrä (1 182) on koko tilastointihistorian korkein ja kasvuyrityksiä on kolmanneksi eniten maakuntavertailussa.

Varsinais-Suomen liiton tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen toteaa kahtiajakautumista tapahtuvan niin maakuntien välillä kuin niiden sisälläkin.

– Meillä polarisaation polttopisteessä on nimenomaan Turun seutu vastaan muu maakunta, hän näkee.

Miten muiden seutukuntien vetovoimaa voisi sitten lisätä ja täten polarisaatiota ehkäistä?

– Keskiössä ovat alueelliset kilpailukykytekijät, kuten koulutusmahdollisuudet ja palvelujen houkuttelevuus, Pasi Piela kiteyttää.

– Etätyömahdollisuuksien lisäämiseen on poliittista tahtotilaa. Kun töitä voi tehdä missä vain, hakeutuminen pois kaupunkikeskustoista mahdollistuu, hän jatkaa.

Piela sanoo pääkaupunkiseudulla puhuttavan niin sanotusta ”Nurmijärvi-ilmiöstä”.

– Hankitaan paikkakunnalta omakotitalo ja työskennellään sieltä käsin, hän tiivistää ilmiön perusperiaatteen.

Rakennuslupakuutioiden liukuva vuosisumma on ollut kasvussa Varsinais-Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Korona-aika piristytti Tilastokeskuksen mukaan niin omakoti- kuin vapaa-ajan asuntojenkin rakentamista, joskin asuinrakentaminen on ollut maakunnassa vahvasti kerrostalovetoista.

Varsinais-Suomen liiton tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen näkee Salon tilanteessa selviä elpymisen merkkejä. Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi

Antti Vasanen näkee Salon tilanteessa selviä toivonpilkahduksia.

– Nokian lopettaminen oli raju isku Salon seudulle, ja on selvää, että siitä toipuminen ei käy hetkessä. Olosuhde on kuitenkin nyt tasaantunut, mikä näkyy esimerkiksi väestökadon hidastumisena, Vasanen viittaa.

– IoT Campus ja sen toiminnot ovat tehneet kaupungille selvästi hyvää, hän jatkaa.

Vasanen ei täysin allekirjoita Pielan esittelemää ”Nurmijärvi-ilmiötä”.

– Maaseudulta poismuuttaminen on kansallinen megatrendi. Väestö pakkautuu kaupunkeihin, se on väistämätöntä.

Vasanen näkee väestökehitykselle yhden määräävän tekijän.

– Jos uusia asuntoja ei rakenneta, väki paikkakunnilla vähenee, hän toteaa.

Mediatilaisuudessa olivat läsnä myös Tilastokeskuksen pääjohtaja Markus Sovala sekä Tilastokeskuksen viestintäpäällikkö Hanna Ikäheimo. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Varsinais-Suomen avainlukuja vuodelta 2022

  • 485 565 asukasta (8,7 prosenttia koko maan asukkaista).
  • Työttömyysaste marraskuussa 8,5% (koko maassa 5,9%).
  • 52 719 kesäasukasta (Pirkanmaan jälkeen toiseksi eniten Suomessa).
  • Syntymäalueellaan asuvien osuus 77,3% (koko maassa 46,5%).
  • Osuus koko maan viennistä 10,8% (maan toiseksi suurin maakunnissa mitattuna).
  • Eniten positiivista muuttovoittoa tammi-marraskuussa Uudeltamaalta (334 henkeä), Pohjanmaalta (125 henkeä) ja Pohjois-Pohjanmaalta (112 henkeä).
  • Nettomuutto on samalla ajanjaksolla negatiivista Pirkanmaan (-54 henkeä) ja Etelä-Savon maakuntiin (-10 henkeä).
  • Suurimmat muuttovoittokunnat tammi-marraskuussa ovat Turku (+1 383 asukasta), Naantali (+254) ja Kaarina (+235). Suurimmat muuttotappiot Uudessakaupungissa (-334), Salossa (-231 asukasta) ja Loimaalla (-111).
  • Syyskuussa myönnetty asuntojen rakennuslupamäärä (1 182) on Tilastokeskuksen tilastointihistorian suurin kuukausitasolla mitattuna.

Lähde: Tilastokeskus

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Muualla hiljenee
2 kuukautta sitten

Otsikossa oli selvä huumorin pilkahdus.