Tutkimus: Meyer Turun telakan toimitusten arvo ja työllisyysvaikutukset jatkoivat kasvuaan – taloudelliset vaikutukset ovat suurimmat Varsinais-Suomessa

0
Turun kaupunki ja Meyer Turku Oy tilasivat tutkimuksen Turun yliopiston Brahea-keskukselta. TS-arkisto/Riitta Salmi

Meyer Turun telakka on erittäin merkittävä paikallinen toimija Turun talousalueella ja Varsinais-Suomessa, mutta sen vaikutukset ulottuvat koko maahan ja liiketoiminnan globaalisuudesta johtuen myös ympäri maailmaa, selviää Turun telakan ja verkoston aluetaloudelliset vaikutukset -tutkimuksesta.

Tutkimus toteutettiin nyt kolmatta kertaa, ja sen tilasivat Turun kaupunki ja Meyer Turku Oy Turun yliopiston Brahea-keskukselta.

Vertailussa aikaisempiin tutkittuihin vuosiin telakan toimitusten kokonaisarvo on kasvanut edelleen. Koronan jälkeen myös Meyer Turku Oy:n oman henkilöstön määrä on kääntynyt nousuun, ja välilliset työllisyysvaikutukset ovat lisääntyneet merkittävästi.

– Telakan toimittajaverkosto on laajennut viimeisen kolmen vuoden aikana noin sadalla yrityksellä, ja toimitusten kokonaisarvo noussut noin neljä prosenttia. Tästä syntyy kasvua suomalaisten työllisyyteen, vaikka ulkomaisten toimittajien osuus on myös kasvanut, sanoo Brahea-keskuksen erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopistosta tiedotteessa.

Taloudelliset vaikutukset ovat suurimmat Varsinais-Suomessa, mistä tulee 96 prosenttia telakan ja sen verkoston henkilöstöstä. Myös suurin osa verotulovaikutuksista kohdistuu Varsinais-Suomen kuntiin.

Suomessa suora ja välillinen työllisyysvaikutus kasvoi 13 prosenttia, Turun seutukunnan alueella jopa 42 prosenttia. Yksittäisistä kunnista telakka ja sen toimittajayritykset työllistävät suoraan ja välillisesti selkeästi eniten turkulaisia.

Henkilötyövuosina laskettuna telakan toiminta työllistää suoraan noin 4 100 henkilöä. Telakan oman henkilöstön määrä on koronasta aiheutuneen notkahduksen jälkeen lähtenyt jälleen nousuun, se on nyt 1 837.

Telakalle tehtyjen toimitusten arvo vuonna 2021 oli reilut 972 miljoonaa euroa, kun vastaava luku vuonna 2018 oli noin 933 miljoonaa euroa. Telakan ja sen suorien toimittajayritysten telakan tuotantoon liittyvä yhteenlaskettu liikevaihto on noin 2,1 miljardia euroa.