Ukrainan kamiinakampanjasta tuli hitti – Salosta lähti ensimmäinen kamiinakuorma matkaan keskiviikkona, ja seuraavaa tehdään jo

0
Piiroisen tuotantojohtaja Seppo Korhonen valvoi keskiviikkona, kun Ukrainaan lähteviä kamiinoita lastattiin kuorma-autoon. Yhdelle lavalle mahtuu 28 kamiinaa, ja lavan paino on 740 kiloa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salosta on tullut viime viikkoina Suomen kamiinapääkaupunki.

Ukrainalaisille apua keräävän Omri ry:n ja salolaisyritysten Stremetin ja Metalli Piiroisen hyväntekeväisyystempaus on ylittänyt jo moninkertaisesti alkuperäiset tavoitteensa, eikä loppua näy.

Yritykset päättivät joulun alla lähteä tekemään kamiinoita sodan runtelemaan Ukrainaan, ja silloin tavoitteena oli saada kasaan 250 kappaleen kuorma.

Nyt Omri on kerännyt lahjoituksia jo yli 1 400 kamiinaan. Ensimmäinen 672 kamiinan ja savupiipun kuorma lähti matkalle kohti Ukrainaa keskiviikkona, ja seuraava saattaa olla valmis jo ensi viikolla.

– Uskaltaisiko jo haaveilla 2 000 kamiinasta? Olemme jo budjetoineet tekevämme 1 600, mutta olemme valmiita tekemään niin paljon kuin on tarpeen, toimitusjohtaja Mikko Lietzen Metalli Piiroiselta kertoo.

Hitsari Joona Rastas kokoaa kamiinoita Piiroisella. Lopputyön tekee seinän takana askaroiva hitsausrobotti. Etualalla valmiita kamiinoita kuormalavoilla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lietzenin mukaan lahjoituskamiinoiden valmistus on vaatinut yrityksessä melkoista sumplimista, sillä työt on tehty normaalien tilausten ohessa.

Joulun alla yrityksessä ajateltiin, että Ukrainan kamiinat hitsataan käsin Stremetin leikkaamista ja taivuttelemista metalliosista.

Tilauksia alkoi kertyä kuitenkin siihen tahtiin, että avuksi tarvittiin robotit. Robottihitsauksen vaatimat jigit ja ohjelmistot tehtiin joulun välipäivinä, ja robotit saatiin avuksi tammikuun alussa.

– Sekään ei riittänyt, ja välillä kamiinoita on tehty kahdessa vuorossa. Meillä on ollut projektissa mukana seitsemän ihmistä ja kaksi robottia. Ihmiset ovat sumplineet omia työvuorojaan ja muuttaneet lomiaan, että selvitään urakasta. Kaikki ovat olleet innolla mukana, Lietzen kehuu.

Tekemistä on ollut myös raaka-aineiden hankinnassa, työn suunnittelussa ja logistiikassa.

– Parasta tässä on, että voidaan konkreettisesti auttaa ukrainalaisia, Mikko Lietzen sanoo.

Omri ry:n toiminnanjohtaja Tapio Warén on lähdössä itsekin Ukrainaan torstaina. Oikealla Piiroisen toimitusjohtaja Mikko Lietzen.

Salolaiskamiinoiden lastausta oli keskiviikkona seuraamassa ukrainalaisille apua keräävän Omri ry:n toiminnanjohtaja Tapio Warén, joka oli lähdössä itsekin Ukrainaan torstaina.

Warénin tarkoituksena oli viedä pakettiautolla ja kuomukärryllä Kiovaan muun muassa vaatteita, lääkintätarvikkeita ja aggregaatteja.

– Ainakin sinne asti. Katsotaan sitten, mennäänkö pidemmälle.

Kamiinakuorman toimittaa perille ukrainalainen kuljettaja. Warénin mukaan se on käytännössä ainoa mahdollinen tapa, koska kaikki vakuutukset eivät ole voimassa sotaa käyvässä maassa.

Pasi Halkiola siirsi valmiita lavoja lastausovelle. Jokaisen kamiinan sisälle on laitettu valmiiksi ”aloituspaketti” eli käyttöohje, sytystyspalat ja tulitikut.

Salossa lastatut kamiinat on tarkoitus kuljettaa pahoin sodasta kärsineelle Harkovan alueelle. Siellä on avustustavaran vastaanottopiste, josta kamiinat jaetaan eteenpäin.

– Harkovan alueella on tuhottu paljon taloja, ja kamiinat tulevat kovaan tarpeeseen. Toiveissa on, että pääsisin katsomaan itsekin, miten nämä toimivat käytännössä, Warén sanoo.

Hyvän esimerkin kamiinoiden toimivuudesta hän sai jo viime reissullaan Kiovassa, jossa kamiinalla lämmitettiin perheen pommisuojana toimivaa kellaria.

– Perhe oli jossain vaiheessa sotaa ollut kellarissa kaksi viikkoa.

Piiroisella kamiinoiden hitsaukseen on otettu avuksi kaksi hitsausrobottia. Parhaimmillaan kamiinoita on hitsattu kahdessa vuorossa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Omri ry:n toiminnanjohtaja on ilahtunut suomalaisten avustushalusta. Ukrainaan on valmistettu kamiinoiden lisäksi muun muassa villasukkia ja ampumakintaita.

Kamiinakeräykseen ovat osallistuneet yksityisten ihmisten lisäksi yritykset, joiden lahjoitukset yltävät tuhansiin euroihin.

Omri pitää listaa kamiinoita lahjoittaneista. Kirjanpidon mukaan rahaa on kerätty jo 1 428 kamiinaan.

Listan kärjessä on Kärkölässä toimiva puualan yritys Koskisen Oy, jonka henkilöstö on lahjoittanut keräykseen jo yli 7 000 euroa eli 38 kamiinaa.

Lahjoittajien listalla on useita Salon seudulla toimivia yhdistyksiä ja yrityksiä. Mukana on myös paljon yksityishenkilöitä.

Lisäksi kampanjaan on osallistunut ympäri Suomea yrityksiä, jotka ovat hitsanneet itse Ukrainaan yhden tai esimerkiksi kymmenen kamiinaa.