Uskelan Rotaryklubi täytti 50 vuotta – Reinhold Jensen on ollut mukana klubin toiminnassa sen perustamiskokouksesta lähtien

0
Reinhold Jensen sai kutsun Uskelan Rotaryklubin perustamiskokoukseen vuonna 1972. Hän on yhä mukana klubin toiminnassa yli 50 vuotta myöhemmin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

4. huhtikuuta 1972. Joukko salolaisia on saanut kutsun kokoontua Turuntien ja Länsirannan kulmauksessa sijaitsevaan Kaupunginhotelliin.

Eräs paikalle saapuneista henkilöistä on Reinhold Jensen. 29-vuotiaana hän on koko porukan nuorin.

– Läsnä oli kaikenikäistä väkeä, ja mikä vielä tärkeämpää, monenlaisista taustoista, Jensen muistelee liki 51 vuotta myöhemmin.

Täysin summanmutikassa kutsukirjeitä ei lähetelty. Hotellille on kerääntynyt ansioituneita salolaisia ammattimiehiä ja -naisia. Henkilöitä, jotka ovat samanmielisiä ja valmiita tekemään hyvää paikkakunnan eteen.

– Itse edustin kokouksessa maataloussektoria, Jensen kertoo.

Jensen ja muut läsnäolijat olivat saaneet kirjeen Gunnar Flomanilta:

Asia: ”Toisen (uuden) Rotaryklubin perustaminen Saloon. Pyydämme ystäv. saapumaan neuvottelutilaisuuteen torstaina t.k. 4 pnä klo 17 Kaupunginhotelliin. Alustajina paikallisen klubin varapresidentti joht. Olavi Laakso ja piirin edustajana joht. A.O.Jokine Turusta.” Salon Rotaryklubi. Toimeksi saanut G. Floman.

Perustava kokous ajoi pääasiansa. Uskelan Rotaryklubi todettiin perustetuksi, ja klubi rekisteröitiin virallisesti kansainvälisen kattojärjestön Rotary Internationalin ilmoituksella 8. tammikuuta 1973.

Uskelan Rotaryklubin perustamiskokous järjestettiin silloisessa Kaupunginhotellissa Turuntien ja Länsirannan kulmauksessa. Kiinteistössä on ollut sittemminkin hotellitoimintaa, viimeksi Scandic-yrityksen alla. Kuva keväältä 2020, jolloin Scandic lopetti Salossa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Uskelan Rotaryklubin perustajajäsenistä vielä yksi on mukana toiminnassa. Hän on Reinhold Jensen.

Jensen on myös ainut Uskelan Rotaryklubin kunniajäsen.

– Mutta 50-vuotisjuhlaamme en pääse, koska olen matkoilla, hän naurahtaa.

Jensen kertoo muistavansa perustamiskokouksen tapahtumat hyvin.

– Tarvitsimme paikkakunnalle toisen klubin, koska Salon rotarien viikkokokous järjestettiin lounasaikaan. Kaikkien ei ollut yksinkertaisesti mahdollista lähteä töistä moiseen aikaan. Minulle se olisi esimerkiksi ollut äärimmäisen haastavaa.

Uskelan Rotaryklubin jokaviikkoiseksi kokousajankohdaksi päätettiin torstai kello 17. Se ei ole yli 50 vuodessa muuttunut miksikään.

Viikoittaiset klubikokoukset ovat rotaryklubien selkäranka. Kokouksissa kuullaan luentoja niin omilta jäseniltä kuin vierailijoiltakin.

Uskelan Rotaryklubin vierailijaluennoitsijoina ovat käyneet esimerkiksi kirjailija Kaari Utrio sekä neljää kertaa talviolympialaisiin osallistunut pikaluistelija Pekka Koskela.

– Maailma muuttuu ja kehittyy. Ei 50 vuotta sitten luennoitu esimerkiksi tietotekniikasta, Jensen pohtii.

Reinhold Jensen on vuonna 1972 perustetun Uskelan Rotaryklubin ainoa kunniajäsen. Hän toimi klubin presidenttinä vuosina 1980 -1981. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Reinhold Jensen toimi Uskelan Rotaryklubin presidenttinä kaudella 1980–1981. Klubi käynnisti Jensenin kauden ensimmäisenä vuonna kaksi merkittävää, vieläkin käynnissä olevaa hanketta: hevosulkoilupäivän salolaisille kehitysvammaisille ja kansainvälisen vaihto-oppilasohjelman.

Rotaryklubi lähettää vuosittain ulkomaille vaihto-oppilaan ja toimii vastavuoroisesti toisen isäntänä Suomessa. Kokemukset vaihto-oppilastoiminnasta ovat hyviä.

– Vain yksi oppilas on lähetetty ennenaikaisesti kotimaahansa sopeutumisongelmien vuoksi, Jensen toteaa.

Nuorisovaihtoa hyödynnettiin ensimmäisinä vuosina ahkerimmin pohjoisamerikkalaisten kanssa.

– Eräskin kanadalainen oli harjoitellut suomen kieltä jo ennen Saloon saapumistaan, Jensen muistelee.

Sittemmin painopiste on siirtynyt Latinalaiseen Amerikkaan.

Uskelan Rotaryklubi perustettiin, koska Salon Rotaryklubin lounasaikaan järjestetty viikkokokous ei sopinut kaikkien jäsenten aikatauluihin. Suur-Salon alueella toimii tällä hetkellä kolmaskin rotaryklubi, Perniössä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Uskelan Rotaryklubin toimintaan kuuluu puiden istuttaminen ympäri Saloa.

– Olemme istuttaneet vuosikymmeniä. Osassa paikoista kasvaa näinä päivinä kunnon metsää, Jensen iloitsee.

Kansainvälinen rotaryjärjestö ilmaisee tavoitteekseen ”vaalia palvelemisen ihannetta kaiken arvossapidetyn yritteliäisyyden perustana”. Järjestön tunnuslause, Palvelu itsekkyyden edelle, ajaa samaa sanomaa.

Jensen myöntää, että rotaryklubeja vaivaa sama tilanne kuin esimerkiksi salolaisia kotiseutuyhdistyksiä: jäsenmäärät ovat vääjäämättä vähentyneet.

– Ihmiset eivät enää halua sitoutua vapaaehtoistyöhön samalla tavalla kuin ennen, Jensen näkee.

Mikä?

Rotary International

  • Vuonna 1905 perustettu kansainvälinen hyväntekeväisyys- ja palvelujärjestö, johon kuuluu nykyään 1,4 miljoonaa jäsentä.
  • Rotaryklubeja on maailmanlaajuisesti noin 46 000 kappaletta, joista Suomessa noin 250. Rotaryverkosto ylettyy yli 200 valtion alueelle.
  • Rotaryklubit kokoavat yhteen samanmielisiä vaikuttajia tekemään hyvää omalla paikkakunnallaan. Klubeilla on säännölliset kokoontumisajat, ja kokouksissa eri ammattiryhmistä koostuva jäsenistö pitää esitelmiä ajankohtaisista aiheista tai kutsuu puhujavieraita.
  • Rotaryklubeihin liitytään kutsusta tai suosituksesta. Jäsenyyttä voi hakea myös omatoimisesti.
  • Rotarien ydinarvoja ovat toveruus, rehellisyys, moninaisuus, palvelu ja johtajuus.
  • Järjestö tunnetaan esimerkiksi maailmanlaajuisesta nuorisovaihto-ohjelmastaan ja taistelustaan poliota vastaan.
  • Salossa on kolme rotaryklubia: Salon Rotaryklubi (36 jäsentä), Uskelan Rotaryklubi (34 jäsentä) ja Perniön Rotaryklubi (21 jäsentä).Lähteet: rotary.fi, rotarysalo.fi, rotary.org