Mikä säväyttää nyt juhlapukeutumisessa? Stylisti Liisa Kokko on huomannut, että moni tekee samat virheet asua valitessa

0
Juhlapukeutuminen on yhä vapaampaa, ja hääkengiksi voi valita tennarit.

Ilo on palannut juhlapukeutumiseen! Näin julistaa muotitoimittaja Liisa Kokko. Helsinki Design Schoolissa muun muassa muotisuunnittelijoita ja visualisteja opettava stylisti nauttii tilanteesta, joka on alkanut haastavien korona-aikojen jälkeen.

– Nyt kannattaa panostaa väreihin. Keväällä tarjolle tulee myös kukkamekkoja ja -housupukuja.

Kokko toteaa jo Linnan juhlien todistaneen juhlapukeutumisen muutosta itsenäisyyspäivänä.

– Siellä nähtiin uskomattomia väripläjäyksiä; vihreää, keltaista, oranssia, pinkkiä. Sama linja jatkuu kevään pukeutumisessa. Siihen liittyy myös paljettien käyttö, metallinkiilto, kulta ja hopea, hän sanoo.

Liisa Kokko toivoo näkevänsä suomalaisessa juhlapukeutumisessa enemmän leikkiä.

– Tottahan mustaan on helpompi yhdistää värejä kuin yhdistää värejä keskenään, mutta se ei ole mahdotonta. Aina kannattaa kokeilla!

Tänä keväänä päästään yhdistelemään ennennäkemättömiä sävyjä keskenään. Keväällä tulevat aina pastellisävyt, mutta tänä vuonna muotiin palaavat myös 1980-luvun neonvärit.

– Neonvärien ja pastellien yhdistelmä on tämän kevään juttu, Kokko korostaa.

Samaan syssyyn palaavat myös olkatoppaukset, mutta aikakausi muokkaa niistä omanlaisensa. Menneiden vuosikymmenten tyyli ei koskaan palaa täysin samanlaisena kuin se on kerran koettu.

– Puhun aina värien puolesta, Liisa Kokko sanoo. Kuva: Marica Rosengård

Kutsun saatuaan kannattaa aina tarkistaa siinä annettu pukukoodi ja pukeutua juhliin mukaisesti.

– Etiketti on olemassa siksi, että sitä noudatetaan, Liisa Kokko painottaa.

– Vieraiden on oltava kohteliaita kutsujaa kohtaan, joten iltapukujuhliin ei pidä mennä cocktailmekossa. Pukukoodin mukaan vieraat ovat ”samassa veneessä”.

Häävieraiden on annettava päivä morsiamelle, jonka kanssa ei pidä ryhtyä kilpasille pukeutumisessa. Valkoinen väri varataan edelleen morsiamen käyttöön.

– Nykymorsian voi pukeutua mihin väriin tahansa, mutta vieraat eivät pukeudu valkoiseen.

Kesähäihin on mahdollista pukeutua iloisesti ja värikkäästi hääparia kunnioittaen.

Musta on turvaväri, johon voi halutessaan piiloutua, kun taas värit nostavat taas nostavat kantajansa esille.

– Värit vaikuttavat siihen, miten sinut huomataan. Juhliin lähtiessään kannattaa nostaa persoonansa esille, Liisa Kokko kannustaa.

Värien puolestapuhujana hän välttää mustaa myös stailaamissaan muotijutuissaan.

– Ahdistun, jos laitan mustaa päälle, onhan se perinteinen ja arvokas väri, mutta esimerkiksi pikkumustan kanssa tarvitaan ainakin isot korvikset sekä värikäs laukku ja kengät, Kokko muistuttaa.

Asusteet ovat tärkeä osa pukeutumista. Liisa Kokko toivoo, että mustat avokkaat jätetään juhliin lähdettäessä kaappiin ja valitaan jalkineiden väreiksi esimerkiksi vihreää tai pinkkiä.

– Kengissä löytyy nyt värejä ja hauskuutta; kiiltoa, niittejä, höyheniä. Korokepohjaisia ja tolppakorkoisia kenkiä on tarjolla niille, jotka haluavat lisää pituutta.

Miesten puvussa hihojen mitan on oltava sopiva ja hartialinjan istuva. Kuva: DPA / LEHTIKUVA / IK ALDAMA

Juhlapukeutumisessa yksikertaiset ja selkeät linjat ovat aina parempia kuin pieni piperrys. Liisa Kokko muistuttaa valitsemaan itselleen oikeankokoisen asun: se ei saa olla liian piukea eikä liian suuri.

– Kannattaa hyväksyä se, minkä kokoinen on. Optisilla harhoilla voi ”hoikentaa” itseään valitsemalla esimerkiksi kotelomekon, jossa kyljet ovat eri väriä kuin keskikohta, hän neuvoo.

– Vartalon mittasuhteita pystyy tasapainottamaan myös pukemalla esimerkiksi vartalonmyötäisen mekon päälle liehuvan, kimonotyyppisen yläosan.

Selkeät linjat jyräävät piperrykset myös juhlameikin ja -kampauksen suhteen.
– Voi valita silmiin kunnon eyelinerin, kulmien korostuksen tai kirkkaanpunaiset huulet, Kokko vinkkaa.

Liisa Kokko tietää, että suomalainen mies luulee usein olevansa raamikkaampi ja rotevampi kuin onkaan ja vetää päälleen numeroa tai jopa kahta liian ison puvun.

– Puvun on hyvä olla kaikin puolin sopiva: hihat oikean mittaiset, hartioista istuva ja lahje sopiva. Silloin siluetti on oikea, hän painottaa.

– Nuoret miehet voivat käyttää puvun kanssa siistejä lenkkareita, ja voivat niitä käyttää tyylistään varmat varttuneemmatkin.

Kokko vapauttaa juhliin lähtevät aikuiset naiset aiemmin vallinneesta sukkahousupakosta.

– Sääret saavat olla kesäjuhlissa paljaina, hän vakuuttaa.

– Jalkojen pitää olla hoidetut. Kalmankalpeilla kintuilla ei juhliin kannata mennä, vaan voi käyttää itseruskettavaa suihketta.

 

Salon Seudun Sanomissa torstaina 19.1.2023 Häät ja juhlat -teemasivut.