Venäjän hyökkäys on raaistanut kielenkäyttöä Suomessakin

19

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on rikollinen teko. Sellaisena sitä tulee myös käsitellä. Suomalaisten voimakas kokemus sodan oikeuttamattomuudesta näkyy täkäläisessä keskustelussa. Hyökkäyksen alkamisesta on kulunut yksitoista kuukautta ja keskustelu siitä on elänyt hämmennyksen, raivon ja epätietoisuuden välillä.

Viime aikoina julkisuudessa ovat puhuttaneet pommien kylkiin kirjoitetut terveiset ja vihollisen demonisointi. Pohjimmiltaan molemmat aiheet porautuvat ratkaisemattomaan peruskysymykseen: miten meidän tulisi suhtautua Venäjään ja venäläisiin?

Viime viikolla paimiolainen kunnanvaltuutettu vihjaili venäläisten ampumisella viitaten venäläissyntyisen somevaikuttajan tviitteihin (sss.fi 17.1.). Hän toki korosti, ettei tarkoittanut pahaa tälle nimenomaiselle henkilölle. Lehden haastattelussa hän perusteli ryssittelyä ja aggressiivista kielenkäyttöä sillä, että ”elämme nytkin sota-aikaa”.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomi ei ole sodassa. Edes Eurooppa ei ole sodassa. Pitäisikö sen olla, on toinen kysymys.

Viime vuoden helmikuussa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala joutui myrskyn silmään sanottuaan, että tavallisia venäläisiä pitäisi syyllistää sodasta. Haapala joutui myöhemmin pahoittelemaan puheitaan.

Sittemmin ajan ja keskustelun henki ovat muuttuneet. Ei ole lainkaan varmaa, herättäisivätkö vastaavat puheet enää samanlaista reaktiota.

On ymmärrettävää, että Ukrainan sota herättää voimattomuuden tunnetta, joka herkästi koventaa myös kielenkäyttöä. Vastakkainasettelu on myös propagandan väline.

Diktaattori Vladimir Putinin hallinto toistaa narratiivia, jonka mukaan Venäjä käy Ukrainassa sotaa koko länttä vastaan. Paras vastaveto tällaisille puheille on olla hyväksymättä koko asetelmaa. Länsi ei käy sotaa Venäjää vastaan vaan auttaa Ukrainaa puolustautumaan.

Aikanaan Venäjän johto joutuu tekemään tiliä aloittamistaan sotarikoksista ja laittomasta hyökkäyssodastaan. Nykyisen johtonsa kaatuessa tai väistyessä myös Venäjän valtio kokee väistämättömän murroksen, joka vaikuttaa myös tavallisiin venäläisiin. Todennäköisesti he eivät selviä seurauksitta siitä, miten heidän maataan on sallittu johtaa.

Nykyiselle jälkineuvostoliittolaiselle Venäjälle saattaa käydä vielä huonosti, mutta venäläisten kanssa Suomi joutuu tulemaan toimeen jatkossakin. Sitä suuremmalla syyllä läntisen arvoyhteisön merkitys on tehtävä selväksi. Parasta mainosta tälle on kollektiivinen tuki Ukrainalle. Siitä oiva esimerkki on salolaisten yritysten aloittama kamiinaprojekti (SSS 19.1.).

Pian parituhatta Ukrainaan matkaavaa kamiinaa todistavat, että on aina parempi rakentaa kuin tuhota.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
marco'
6 päivää sitten

Toivottavasti tuo tarkoittaa sitä, että jatkossa Putinia ihailevien kommenttien lisäksi julkaistaan myös häntä kritisoivia – myös tässä lehdessä.

Huono on suunta
6 päivää sitten

Vaikken edeltäjän aatemaailmaa kunnioittanutkaan, hoiti hän sentään sensuroinnin ilman puolen vuorokauden viiveitä.

Tihis
6 päivää sitten

Tarkalleen ottaen Euroopassa on sota. Viimeksi kun tarkistin, maanosan raja kulki Uralia pitkin Kaspianmerelle. Ukraina on keskellä Eurooppaa.

Lasse Reunanen / Salo
6 päivää sitten

Turha suomalaisten räyhätä Ukrainan sodan niin sanotusta oikeuttamattomuudesta, josta seurauksena ollut jo Fortumille miljarditappiot (osa toki hyötyi osakekurssien kaupoistaan) ja hintojen nousut (ruoka, energia ym.). Enempi tulisi tarjota rauhantekoa kuin lisätä asevientiä (joka raaistaa sotaa). Näyttelijä Ville Haapasalo olisi sopiva rauhantunnustelijaksi (hyvä, kielitaitoinen ja sopiva). Suomen kansanedustajille nyt kuitenkin etusijalla uudelleenvalintansa – eivät rauhanteot.

Harasoo
6 päivää sitten

Onko sopiva sama kuin venäläismielinen?

MDI
5 päivää sitten

Rauha tulee heti kun roistovaltio Venäjä vetäytyy oikeudettomasti itsenäiseltä ja puolueettomalta valtiolta valtaamiltaan alueilta. Vahinkojen korvaamistakaan ei saa unohtaa, eikä sotarikollisten tuomitsemista. Siihen saakka aseapua niin että riittää.

Lasse Reunanen / Salo
5 päivää sitten

Sopiva on sitä kun ollut elokuvissa Venäjällä ja Ukrainassa näyttelemässä – myös Ukrainan nykyisen presidentin kanssa ja mm. Ladaa mainostanut Venäjällä (Putin jälkeensä myös sitä mainostanut), kirjassaan kertonut. Pätevää apua lisänään ulkoministeriöstämme saisi (presidenttimme hyväksyessä ja valtion kustantaessa tunnustelut rauhanehtojen matkoihin). Niin, USA ei hyväksynyt Kuubaan ydinaseita 1960-luvulla – nyt Venäjä samaa rajoitusta hakee Ukrainasta – siitähän sodan syy ollut (Ukraina liian uhkaavasti Natoon sitoutumassa). Kyllähän Suomikin joutuu Venäjän uhalle mikäli ei ymmärrä pitäytyä ydinaseettomana maastamme (lupauksin Naton ja Venäjän tahoille, ns. uusittuina YYA-sopimuksin).

Vlad
5 päivää sitten

Hienoa, että Putinin tuhoamissodalle löytyy ymmärtäjiäkin – eikä tarvitse perusteita hakea kuin 60 vuoden takaa.

MDI
4 päivää sitten

Budapestin sopimuksella vuodelta -94 Ukraina luovutti Venäjälle sille jääneet ydinaseet (n. 1900 kpl ) ja Venäjä lupasi taata Ukrainan turvallisuuden yhdessä USAn, Britannian, Ranskan, Kiinan jne kanssa. Venäjä rikkoi sopimuksen 2014 hyökätessään Krimille, mutta se on nähty, että Venäjähän ei noudata mitään allekirjoittamiaan sopimuksia. NATOon Ukraina ei ole ollut liittymässä kuin Putlerin harhaisessa mielessä.

Kreml murhaa siviilejä
5 päivää sitten

Moskova aloitti hyökkäyssodan Ukrainan valtaamiseksi. Kun ei onnistunut niin tulittaa asuinkerrostaloja, murhaa siviilejä, kiduttaa, polttaa, ryöstää ja raiskaa. Moskovan toiminta on niin oksettavaa, ettei täällä oikeasti ole ns. Venäjä-mielisiä, vaan joukko maksettuja trolleja tekee Kremlin propagandaa rahasta.

pertti
5 päivää sitten

Näinhän se näyttää jollain menevän. Ketä on samaa mieltä OK. Kenen mielipide on joku muu niin on trolli. Yksinkertaiset jotkut eivät ymmärrä kuin omaa aatettaan ja haukkuvat toisin ajattelevat. Tämä on ikävä ja sivistymätön suunta.

Keijo K
5 päivää sitten
Reply to  pertti

”Yksinkertaisesti jotkut eivät ymmärrä kuin omaa aatettaan ja haukkuvat toisin ajattelevat”, kommentin kirjoittajan kannattaa kirjoittaessaan, tuijottaa peiliin niin tietää kenelle kommetti kohdistuu.

Venäjä sotii, miksi?
5 päivää sitten
Reply to  pertti

Ei kysymys ole ”aatteesta” vaan naisten, lasten ja vanhuksien murhaamisesta. Pertti elää jossain kuplassa, missä ei Venäjän hyökkäyssotaa ole. Lue uutisia. Muitakin kuin RT:tä.

pertti
4 päivää sitten

Kun Nato hyökkäsi Irakiin siellä tapettiin lapsia, naisia jne., 100 000 siviiliä. Yhdysvallat miehittää vieläkin Irakia.
Kun Nato aikaansai Syyrian sodan, siellä kuoli 500 000 ihmistä. Ja miehitys ja sotatila jatkuvat.
Nato hyökkäsi Libyaan, kaatuneista ei minulla tietoa.
Nato hyökkäsi Afganistaniin, kuolleita n. 20 000.
Miten nämä sodat poikkeavat muista muutoin kuin että kysymyksessä ovat Naton hyökkäykset?
Nato on aikaansaanut Ukrainan sodan, Ukraina uhrataan Yhdysvaltain valtapolitiikan takia ja seuraavaksi on vuorossa Suomi. Kunhan jaksatte vähän aikaa odottaa ja lukekaa presidentti Niinistön viimeinen huoli.

Vlad
4 päivää sitten
Reply to  pertti

Jos tieto tuolla tasolla, ei kannattaisi meuhkata.

MDI
4 päivää sitten
Reply to  pertti

Nato on poistunut Irakista jo vuosikymmen sitten ja Syyriassa sotii Venäjän joukot, ei USA. Ja siellä Afganistanissa soti NL vuosikymmenen ja uhreja oli kymmenkertainen määrä mutta Pertille tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet lienevät turhia. Ja sinne Ukrainaanhan hyökkäsi Venäjä, ei USA tai Nato. Miten voi ihminen olla pihalla kaiken vapaan tiedonvälityksen äärellä?

Pertti
4 päivää sitten
Reply to  MDI

Yhdysvaltojen sotilastukiasemat on Irakissa ja Yhdysvallat on Naton jäsen, eli siellä on Nato ja pitää pystyssä heille mieluista hallitusta.
Yhdysvalloilla on sotilastukikohta Syyriassa. Se on fakta. Lissabonissa ja Pariisissa oli Syyrian opposition päämajat. He saivat kaiken mahdollisen tuen länneltä, että vastustavat hallintoa. Yhdysvaltain tarkoitus oli presidentti syöstä vallasta. Oppositio sai rahaa aseita ja länneltä ja kaiken mediahuomion.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kyllä kai tämän tietää jokainen. Mutta miksi hyökkäsi, kysy sitä itseltäsi. Kyllä siihen aivan vamasti oli painava syy? Teidän normaalit vastaukset on roskaa.
Kerro minulle miten ihmisoikeuksia korjataan hyökkäämällä maahan ja tappamalla lapsia, naisia, vanhuksia ym.

Vlad
4 päivää sitten
Reply to  Pertti

Miten voi jollakulla olla syyt ja seuraussuhteet noin sekaisin: Nato on tuon mukaan syy kaikkeen ja seuraus kaikesta, mikä vastaa ikiliikkujan keksimistä tekniikassa, mutta vasemmistoajattelulla kaikki on mahdollista.

MDI
3 päivää sitten
Reply to  Pertti

Pertti se jaksaa Peskov/Zaharova-linjalla eli kaikki kääntyy päinvastaiseksi. USAn sotilaat poistuivat Irakista yli vuosikymmen sitten, eikä mitään ”sotilastukiasemia” siellä ole. Sama Syyriassa, sielläkään USAlla ei ole tukikohtia eikä joukkoja, Venäjällä on sen sijaan molempia.

”Kerro minulle miten ihmisoikeuksia korjataan hyökkäämällä maahan ja tappamalla lapsia, naisia, vanhuksia ym.” Sanos muuta, kerro tilanteesta Ukrainassa, jonne roistovaltio hyökkäsi ja jossa se pommittaa itsenäisen valtion päiväkoteja ja synnytyssairaaloita, samaa se muuten teki Syyriassakin.