Yhdysvalloissa Kalifornian joukkoampumiset varjostavat kiinalaista uuttavuotta

0

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiossa parin päivän sisällä tapahtuneet joukkoampumiset ovat varjostaneet yhtä vuoden suurimmista juhlapyhistä, kun aasialaista syntyperää olleiden miesten epäillään kohdistaneen iskunsa toisiin aasialaisamerikkalaisiin.

Miljoonat ihmiset Kiinassa, Itä-Aasiassa ja ympäri maailmaa juhlivat parhaillaan kiinalaista uuttavuotta. Uudenvuodenpäivää vietettiin viikko sitten sunnuntaina, jonka jälkeen juhlallisuuksia jatketaan kaksi viikkoa.

Kiinalaisena uudenvuodenaattona 72-vuotiaan miehen epäillään surmanneen 11 ihmistä ja haavoittaneen yhdeksää Los Angelesin lähellä Monterey Parkissa. Kaksi päivää myöhemmin maanantaina 66-vuotiaan miehen epäillään surmanneen kahdeksan ihmistä ja haavoittaneen yhtä San Franciscon eteläpuolella Half Moon Bayssa.

Uutiskanava CNN:n mukaan monet suurkaupungit Yhdysvalloissa ovat joukkoampumisten jälkeen tehostaneet turvatoimiaan kiinalaisen uudenvuoden juhlimisen ajaksi. Kiinalainen uusivuosi on aasialaisamerikkalaisten laajalti viettämä juhla Yhdysvalloissa.

Kaliforniassa on Yhdysvaltain tiukimmat aselait, ja osavaltiossa aseella tehtyjen murhien määrä asukasta kohden on alhaisempi kuin Yhdysvalloissa keskimäärin.

Motiiveista ei tietoa

Tapaukset ovat herättäneet hämmennystä ja surua aasialaistaustaisten joukossa. Kaliforniassa on suuri aasialaisamerikkalainen yhteisö: osavaltiossa asuu yli kuusi miljoonaa aasialaista syntyperää olevaa asukasta. Kaikkiaan Kaliforniassa asuu 39 miljoonaa ihmistä.

Uhreja on muistettu muun muassa kynttilätapahtumilla aasialaisyhteisöissä ympäri Kaliforniaa, kuten San Franciscon kiinalaiskorttelissa kuluneella viikolla.

Kummankaan ampumatapauksen motiivista ei ole vielä tietoa.

Monterey Parkin ampuminen tapahtui tanssiklubilla, jossa oli juhlittu kiinalaista uuttavuotta. Monterey Parkin asukkaista suuri osa on aasialaistaustaisia, ja aiemmin kyseisenä lauantaina kymmenettuhannet ihmiset olivat paikalla juhlimassa uudenvuoden aloitusta.

Teosta epäilty mies pakeni tapahtumapaikalta mutta surmasi itsensä, kun poliisit pääsivät hänen peräänsä. Hänet tunteneet ihmiset ovat kertoneet medialle, että mies kantoi kaunoja ja oli katkera ympärillään oleville ihmisille.

Half Moon Bayn ampumistapaus tapahtui kahdella maatilalla, joissa tapauksen jälkeen pidätetyn epäillyn on kerrottu työskennelleen. Hän kertoi vankilassa vierailleelle toimittajalle uskovansa, että kärsii mielenterveysongelmista. Hän sanoi myös tulleensa kiusatuksi.

Epäillyn mukaan hänellä oli paljon huolia, kuten pitkät työpäivät, ja hän oli kertonut niistä työpaikallaan. Niihin ei kuitenkaan miehen mukaan puututtu.

Kalifornian viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan työoloista kahdella maatilalla iskujen jälkeen.

Solidaarinen tunnustus juhlapäivälle

Kiinalaista uuttavuotta on juhlittu vuosikaudet Yhdysvaltain kiinalaiskortteleissa, mutta tänä vuonna juhla tunnustettiin Kaliforniassa ensimmäistä kertaa osavaltion virallisena vapaapäivänä. Asiasta kertoi muun muassa BBC.

Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin syyskuussa allekirjoittaman päätöksen mukaan tarkoituksena on tunnustaa aasialaisamerikkalaisten Kaliforniaan tuoma monimuotoisuus ja kulttuurinen merkitys.

Tunnustusta on pidetty solidaarisuuden eleenä sen jälkeen, kun koronaviruspandemia on lisännyt vihaa aasialaistaustaisia ihmisiä kohtaan Yhdysvalloissa.

Viha- ja syrjintätapauksia seuraavan Stop AAPI Hate -kansalaisjärjestön mukaan maaliskuun 2020 ja 2022 välillä kirjattiin liki 11  500 tapausta, joissa aasialaisamerikkalaisiin kohdistui vihaa, kuten sanallista häirintää tai fyysistä väkivaltaa.

Järjestön toinen perustaja Manjusha Kulkarni sanoi BBC:lle, että julistus kertoo yhteisön ansaitsevan tulla nähdyksi ja kuulluksi.

–  Aasialaisamerikkalaisen kokemuksen normalisointi osaksi laajempaa amerikkalaista kokemusta sekä siirtyminen pois yhteisömme poissulkemisesta ja pienentämisestä on erittäin tärkeää, Kulkarni sanoi.

– – – – –

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Saara-Miira Kokkonen