3’s Company -bändi tuo Salo Irish Festivaaleille harvinaisuuden: aidon irlantilaisen muusikon

0
Konkarimuusikoista koostuva 3's Company esiintyy maaliskuussa Salo Irish Festivaalin pääkonsertissa. Solistina toimii Harry Bent (vas.), kitaraa soittaa Kalle Jämsén ja mandoliinia Petri Hakala.

Salo Irish Festivaaleilla kuullaan kokeneita ammattimuusikoita. Pääkonsertin 3’s Companyssä musisoivat kitaristi Kalle Jämsen, mandoliinin soittaja Petri Hakala ja laulusolisti Harry Bent.

Miesten yhteistyö alkoi jo kymmeniä vuosia sitten Korkkijalka-yhtyeessä. Korkkijalka oli takavuosina yksi Suomen tunnetuimmista irkkubändeistä.

Harvakseltaan esiintyvän 3’s Companyn solisti Harry Bent asuu Irlannissa ja kuuluu Salo Irish Festivaalien niukkaan irlantilaisesiintyjien joukkoon. Festarin järjestäjiin kuulunut Kauko Mäntylä laskee, että Bent on vasta toinen Salon tapahtumassa vieraileva irlantilainen muusikko.

Harry Bent on opiskellut klassista laulua Irlannin kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa. Suomeen hän muutti 1980-luvulla opiskelemaan arkkitehtuuria, mutta päätyi Korkkijalan solistiksi ja keikkailemaan pitkin maata.

Bent on asunut Irlannissa 1990-luvun lopulta lähtien. Petri Hakalan mukaan Harry Bent saapuu Suomeen juuri Salon konsertin vuoksi.

– 3’s Company lähti siitä, että Jämsénin Kalle ja Harry ryhtyivät kehittelemään kitara-laulu-projektia, johon minä tulin myöhemmin mukaan. Ohjelmistoon on sisältynyt muutakin kuin irlantilaista kansanmusiikkia, ja Salossa soitetaan mahdollisesti myös kaikenlaista folkkia, Hakala kertoo.

Petri Hakala on tunnettu mandoliinin soittajana ja kitaristina. Hakalasta tuli ammattimuusikko irlantilaisen kansanmusiikin kautta.

Parikymppinen Hakala oli muuttanut Etelä-Hämeestä Helsinkiin opiskelemaan sähkötekniikkaa ja kävi iltaisin irkkubaarien jameissa soittamassa. Sähkötekniikka sai jäädä, kun musiikki vei mukanaan.

Hakala on soittanut suomalaisen ja irlantilaisen kansanmusiikin lisäksi amerikkalaista bluegrassia ja opettanut soittamista eri oppilaitoksissa, kuten Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla.

– Akustinen on aina tuntunut omimmalta. Kansanmusiikissa on tärkeää jamikulttuuri ja vuorovaikutus. Ihmiset soittavat vaivattomasti keskenään epämuodollisesti. Eivät rokkibändit jamittele keskenään festareilla.

Tango-orkesteri Unto on yksi monista kokoonpanoista, joissa Petri Hakala on soittanut. Kuvassa Mauno Järvelä (vas.), Johanna Juhola, Petri Hakala, Hannu Rantanen, Pirjo Aittomäki ja Timo Ala-Kotila. Kuva: Somero-lehden arkisto.

Hakala on ollut mukana lukuisissa kansanmusiikkikokoonpanoissa, joista Salon lähiseudulla ovat esiintyneet ainakin Erik Hokkanen ja Lumisudet -yhtye Koskisfolkissa ja Tango-orkesteri Unto viitisen vuotta sitten Somerolla 20-vuotisjuhlakiertueellaan.

Hakalan muita yhtyeitä ovat olleet muun muassa Ottopasuuna, Maria Kalaniemi & Aldargaz ja Helsinki Mandoliners. Värttinässä hän soitti tovin ennen yhtyeen läpimurtoa eli vuoden 1991 Oi dai -levyä.

– Kaikki bändit ovat olleet omalla tavallaan mieluisia. Jos ne eivät ole mieluisia, ei niissä sitten soitakaan. Tällä alalla ei ole mitään duunipaikkabändejä.

Kansanmusiikkipiireissä on tapana, että muusikot soittavat useissa eri bändeissä. Vuosien mittaan samat muusikot kohtaavat eri kokoonpanoissa.

– Ihmisillä on useita kokoonpanoja yhtä aikaa. Se voi olla tavallaan sekoittavakin elementti, mutta mahdollistaa myös musiikin tekemisen työkseen. Yksi bändi ei välttämättä elätä. Keikkamarkkinat ovat joka tapauksessa hirveän pienet.

Suomalaista kansanmusiikkia ei juuri kuule radiossa saati näe televisiossa. Irlannissa asia on Hakalan mukaan toisin.

– Irlannissa musiikki on osa pubikulttuuria. Yhdeltä tv-kanavalta tulee kansanmusiikkia varmaan joka ilta. Suomessa radioiden soittolistat sulkevat tällaisen musan ulkopuolelle, tv:stä puhumattakaan. Mieluummin näytetään tosi-tv:tä, sekoilua lämpimissä maissa.

Arto Pasio (vas.), Erkki Leppäkoski ja Erik Suomela muodostavat salolaisen The Green Hope -yhtyeen. Kuva: SSS-arkisto

The Green Hope säestää brunssia

Salo Irish Festivaaleilla kuullaan kolmea salolaisyleisölle uutta bändiä. Pääkonsertin 3’s Companyn ja Celt Divisionin lisäksi Salossa keikkailee kouvolalainen Leprechauns.

Leprechauns soittaa perjantai-iltana Bar Bizarressa ja lauantaina Salon pääkirjastossa.

– Leprechauns on leppoisa huumoribändi, Celt Division bilebändi ja 3’s Companyn vanhemmat herrat soittavat hyvin rauhallisesti ja perinteisesti. The Green Hope on sitten näitä kaikkea, Salo Irish ry:n Arto Pasio on summasi viime marraskuussa.

Tuttuja nimiä ovat salolainen The Green Hope ja Perniön toimintakeskuksen Hulabaloo-ryhmä, jonka ohjaamisesta vastaa Arto Pasio.

Perniön toimintakeskuksen Hulabaloo-ryhmään ovat kuuluneet Ellen Siikarla (cajon-rumpu), Linnea Jokela (basso), Sirpa Valtonen, Maddy Burgess, Tommi Helminen, Henri Kautiainen (kitara), Merja Heinonen ja Heli Hahle. Kuva: SSS-arkisto/Kati Järvinen

Festivaalin uusi avaus on brunssi, jossa yhdistyvät livemusiikki ja irlantilainen aamiainen. Ravintola Musinessa on Pasion mukaan tarjolla ainakin makkaraa, pekonia ja papuja, ja säestyksestä vastaa The Green Hope.

Salo Irish ry järjestää festarit jo kahdeksatta kertaa, ja pääkonsertti on ollut loppuunmyyty neljänä aiempana vuonna. Pääkonserttia saapuu kuuntelemaan myös Irlannin suurlähettiläs Ruth Parkin.

Mikä selittää irkkumusiikin suosiota Salossa?

– Luulen, että irkkumusiikilla on hyvän tuulen leima, ja se on ankeina aikoina tuonut valoa Salon synkkiin näkymiin. Vaikka enää ei ollakaan synkissä hetkissä, sen tykkääjiä löytyy Salosta ihan mukavasti, Arto Pasio arvioi.

Salo Irish Festivaali

Ilmaiset tapahtumat:

  • Torstaina 2.3. klo 13, Perniön kunnantalolla esiintyvät The Green Hope ja Hulabaloo
  • Perjantaina 3.3. klo 21.00 etkot Bar Bizarressa, esiintyjänä Leprechauns, lopuksi jamit
  • Lauantaina 4.3. klo 13.00, Salon pääkirjastossa esiintyy Leprechauns

Maksulliset tapahtumat:

  • Lauantaina 4.3. klo 11–15 ravintola Musinessa Irkkumusabrunssi, musiikista vastaa The Green Hope
  • Lauantaina 4.3. klo 17, kulttuuritalo Kivassa Celt Division ja 3’s Company
  • Lauantaina 4.3. Jamijatkot Musinessa klo 21, päätapahtuman lipulla pääsee jatkoille ilmaiseksi. Soittamassa The Green Hope.
  • Festarin järjestää Salo Irish ry.