Analyysi: Parhaimmillaan pallottomana – Vilppaassa kevääseen 2025 asti jatkava Mikko Koivisto on tehnyt tällä kaudella liikaa muiden töitä

0
Vilppaan kapteenin Mikko Koiviston pallottomat juoksut ovat jo käsite Korisliigassa.

Vilppaan kapteenin Mikko Koiviston tuore kaksivuotinen jatkosopimus on monella tapaa merkittävä.

Se tarkoittaa sitä, että Suomen koripallohistorian puhtaimman kaukoheittäjän ura jatkuu ainakin kevääseen 2025, jolloin Koivisto täyttää 38 vuotta.

Koivistosta tulee osa 2020-luvun korisilmiöksi nousevaa jatkumoa, jossa kotimaisten maajoukkuetason pelaajien, kuten Shawn Huffin ja Antero Lehdon, urat venyvät lähemmäs 40 ikävuotta – Teemu Rannikon, Tuukka Kotin ja Timo Heinosen urat venyivät jopa 40 ikävuoden yli.

Jatkuvuus ja Susijengistä tutut kasvot ovatkin identiteettiään edelleen hakevalle Korisliigalle elintärkeä asia.

Jatkuvuus on ollut ja tulee olemaan elintärkeä asia myös Vilppaalle, jonka kotimainen runko on säilynyt suorastaan hämmästyttävällä tavalla kasassa syksystä 2016 alkaneen menestysjakson aikana.

Syksyllä 2016 joukkueeseen liittyi Koiviston lisäksi Riku Laine. Myöhemmin samalla kaudella Juho Nenonen palasi Argentiinan reissultaan Vilppaaseen.

Ensi kaudella kolmikko Koivisto–Nenonen–Laine aloittaa jo kahdeksannen yhteisten kautensa Vilppaassa. Vastaava seurauskollisuus on harvinaista missä tahansa kotimaan pääsarjassa.

Terveenä olleessaan Nenonen ja Koivisto nousevatkin ensi kaudella seuralegenda Ilpo Jalosen ohi Vilppaan kaikkien aikojen liigaottelutilaston kärkikaksikoksi.

Samalla Vilpas jatkaa hyväksi havaitulla strategialla, jossa suurin osa pelaajabudjetista käytetään kotimaisiin pelaajiin ja ulkomaalaisnelikko hankintaan kotimaisten pelaajien ympärille. Yhä harvempi liigaseura ajattelee enää päinvastoin – tästäkin osakiitos kuuluu kotimaisten laatupelaajien pidentyneille urille.

Nenonen ja Koivisto ovat oletettavasti ensi kaudellakin Vilppaan kolmen kovapalkkaisimman pelaajan joukossa. Jos se kuulostaa väärältä valinnalta tai jopa tuhlaukselta, on kysyttävä kaksi kysymystä:

1) Kuka on Korisliigan vartioiduin ja vaarallisin kotimainen kaukoheittäjä?

2) Kuka on Korisliigan paras yli kaksimetrinen kotimainen laituri?

Vaikka elämme jo vuotta 2023, oikeat vastaukset ovat edelleen Mikko Koivisto ja Juho Nenonen.

Eikä voi liikaa korostaa sitä, että joka vuosi pelaajamarkkinoille tulee tuhansia uusia amerikkalaispelaajia, mutta avausviisikon tason kotimaisia liigapelaajia ei riitä edes kahta jokaiseen joukkueeseen – Vilppaalla tällaisia pelaajia on ensi kaudellakin vähintään kolme, todennäköisesti vielä enemmän.

Kuten tässäkin lehdessä on jo vuosia muistutettu, Koiviston merkitys oman ja varsinkin vastustajan pelaamiseen ei näy tehdyissä kolmen pisteen koreissa.

Koiviston palloton pelaaminen on niin aktiivista ja heittouhka edelleen niin valtava, että hän vaikuttaa vastustajan viisikon pelaamiseen, vaikka seisoisi kädet suorana hyökkäyskulmassa.

Pallollisena Koivisto imee niin paljon tilaa, että jossain joku jää aina vapaaksi. Koiviston syöttökeskiarvo onkin noussut tällä kaudella ensimmäistä kertaa yli kolmen (3,1) ja hän on tällä hetkellä joukkueen paras syöttäjä.

Ja tässä tullaan Vilppaan tämän kauden joukkueen rakentamisen suurimpaan ongelmaan: vaikka Koiviston arvo joukkueelle on valtava, hän ei saisi olla hyökkäysten ykkösoptio eikä varsinkaan joukkueen paras syöttäjä.

Ihannetilanteessa Koivisto ei olisi aina edes avausviisikossa (kuten kausina 2017–2020), eikä varsinkaan pelaisi yli puolta tuntia ottelussa kuten tammikuussa, joka oli hänen heikoin kuukausi tällä kaudella.

Mitä paremmin Vilpas on roolitettu, sitä vähemmän Koivisto on pallossa ja sitä enemmän hän saa ravata pallottomana ja luoda sitä kautta tilaa muille.

Tällä kaudella Vilpas onkin ollut liian riippuvainen Koivistosta. Kun hänet on saatu kuriin, vastustaja on päässyt aivan liian helpolla.

Mikko Koivisto on edelleen yksi niistä harvoista kotimaisista liigapelaajista, joka pystyy ratkaisemaan otteluita, ottelusarjoja ja jopa mestaruuksia – mutta vain siinä tapauksessa, että hänen ei tarvitse tehdä muiden töitä.

Ilpo Jalonen saa pitää ottelutilaston kärkipaikkaa vielä hetken.

Eniten liigaotteluita Vilppaan paidassa

1) Ilpo Jalonen (1996–1998, 1999–2005) 306
2) Juho Nenonen (2015–2023) 275*
3) Jukka Kataja (2002–2005, 2010–2015) 262
4) Mikko Koivisto (2016–2023) 255*
5) Mika Vesterinen (1996–2000, 2002–2004) 228
6) Sami Lähteenlahti (1996–2004) 223
7) Riku Laine (2016–2023) 217*
8) Mikko Arosilta (1998–2004) 212
9) Aatu Kivimäki (2016–2021) 204
10) Erik Iltanen (1997–2003) 194
11) Roope Ahonen (2009-2011, 2021-2023) 179

* Ura jatkuu Vilppaassa myös ensi kaudella

Jussi Savolaisen debyyttikausi Vilppaan päävalmentajana on ollut vaikea.

Vilppaan ensi kauden valmentaja ei ole vielä tiedossa

Vilppaalla on ensi kaudeksi neljä jatkosopimusta: Mikko Koiviston, Riku Laineen, Juho Nenosen ja tällä kaudella pääasiassa PeU-Basketissa pelanneen Onni Mäkysen kanssa.

Sen sijaan ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimivan Jussi Savolaisen sopimus päättyy tähän kauteen, eikä hänen kanssaan ole tehty vielä jatkosopimusta.

Vilppaan toiminnanjohtajan Sami Toiviaisen mukaan seuran hallitus on keskustellut valmentaja-asiasta jo “kuukauden päivät”, viimeksi tällä viikolla.

– Ja ensi viikolla keskustelut jatkuvat, Toiviainen kertoi.

Savolainen nostettiin viime keväänä päävalmentajan paikalle juuri Toiviaisen tilalle.