Aran uusi linjaus yllätti luottorakentajankin – Salon 13 miljoonan euron senioritalo uhkaa päätyä karille

19
Salon senioritalolle olisi tontti valmiina Kirjolankadun varressa Alhaisissa. Alueelta purettiin viime vuonna pois huonokuntoiset vanhusten rivitalot. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupungin suunnitelma 13 miljoonaa euroa maksavasta senioritalosta Alhaisiin lykkääntyy tai jää kokonaan toteutumatta.

Hanke ajautui karille, koska Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara hylkäsi sitä koskevan anomuksen investointiavustuksesta ja korkotukilainasta.

Aran mukaan kaupunki on kilpailuttanut hankkeen väärin vaatiessaan, että tiloista maksettava vuokra on enintään Kelan asumistukirajan suuruinen.

Aran mukaan lähtökohta pitää olla omakustannusperiaate. Vuokran pitää kattaa kaikki pääoma- ja hoitomenot, vaikka se ylittäisi Kelan asumistukirajan.

Poikkeuksellista Aran päätöksessä on, että se pitää Salon senioritaloa tarpeellisena ja lupaa harkita kohteen rahoittamista uudelleen, jos kilpailutus uusitaan.

Aran päätös tuli yllätyksenä Suomen Hoiva ja Asunto Oy:lle, joka valittiin Salon senioritalon toteuttajaksi ja joka haki avustusta kaupungin puolesta.

– Meillä on kokemusta yli sadan Ara-kohteen rakentamisesta, ja tämä linjaus oli uusi meillekin, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Karjalainen myöntää.

Karjalaisen mukaan Salo halusi kilpailutuskriteereillään varmistaa, että vuokra jää alle Kelan asumistukirajan. Käytäntö on hänen mukaansa normaali.

– Kaikki kohteemme ovat tällä hetkellä alle Kela-rajan. Sitä ei voi vain voi etukäteen lukita, hän muistuttaa.

Karjalaisen mukaan senioritalon valmistelussa on tehty hyvää virkamiesvalmistelua ja asiallinen kilpailutus.

– Ei tässä ollut pahaa tahtoa kenelläkään. Vain Aran linjaus oli yllätys.

Pertti Karjalainen sanoo yllättyneensä myös siitä, että Ara muistuttaa päätöksessään hankkeen olevan kaikesta huolimatta tarpeellinen.

– En ole aiemmin törmännyt tällaiseen. Selvästi annetaan ymmärtää, että se olisi hyväksytty ilman tätä ongelmaa.

Salon sosiaali- ja terveystoimi siirtyi vuodenvaihteessa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan hoitoon. Samalla Varhalle siirtyi senioritalo: jos se aiotaan edelleen rakentaa, päätös on tehtävä hyvinvointialueella.

– Olen saanut viestin, ja Aran päätös on ikävä. Nyt täytyy katsoa, mitä teemme, Varhan järjestämisjohtaja Antti Parpo sanoo.

Parpon mukaan tilanteessa on useampia vaihtoehtoja. Joko hanke kilpailutetaan uudelleen ja sille haetaan Aran avustusta. Toinen vaihtoehto on toteuttaa senioritalo ilman avustusta.

Varha saattaa joutua kilpailuttamaan myös laajemmin vanhustenhoitoaan, koska yksityiset hoiva-alan yritykset ovat sanoneet irti sopimuksiaan. Silloin Salo olisi osa kokonaisuutta, ja tilanne pitäisi arvioida uudestaan.

– Kilpailutuksen osalta ollaan varmasti viisaampia maaliskuun puolivälissä, Antti Parpo ennakoi.

Suomen Hoiva ja Asunto Oy:n Pertti Karjalainen sanoo, että yritys jää kuuntelemaan hyvinvointialueen toiveita.

– Jos kilpailutetaan uudelleen, käydään uusi kisa. Jos tontti halutaan varata suoraan meille ja käynnistää hanke uudelleen, sekin käy.

Suomen Hoiva ja Asunto Oy:llä on Varsinais-Suomen alueella vireillä vanhusten palveluyksikkö esimerkiksi Loimaalla.

– Sitäkään ei kilpailutettu, vaan tontti varattiin suoraan meille, ja rakennamme kohteen hyvinvointialueen käyttöön, Karjalainen sanoo.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Seniori
7 kuukautta sitten

Naurattaisi jos ei itkettäisi.

Hyvä tontti
7 kuukautta sitten

Mitäpä jos välillä rakennettaisiin nuorille pareille uusia tilavia rivitalokoteja. Ei tarvittaisi aran avustuksia, kävisivät kaupaksi markkinahintaan.

Ex salolainen
7 kuukautta sitten
Reply to  Hyvä tontti

Juu varmaan kävisi🙄🙄

Tavis torilta
7 kuukautta sitten
Reply to  Hyvä tontti

Samaa mieltä lapsiperheille sopivista rivitaloista, asuintonttivarauksia kaupungille on tehty, mutta jätetty odottamaan jotain ……. Nyt sitten keskeinen tontti keskustassa haluttaisiin purkaa kerrostalojen edestä. Eikö olis voitu tarttua pari vuotta sitten uutisointeihin, että lapsiperheitä kiinnostaisi Salo, ja aloitettu suunnittelut ja tarjoukset tällaisista rivitaloista????

Vieraspaikkakuntalainen
7 kuukautta sitten

Amatööritouhu Salossa jatkuu!

Hankitaan hankintaa
7 kuukautta sitten

Pienten kaupunkien vaikea hoitaa julkisia hankintoja, kun säännöt, lait ja niiden tulkinnat muuttuvat koko ajan. Pitäisi olla seudun kaupunkien yhteinen hankintayksikkö, jossa 1-2 ihmistä keskittyisi näihin pykäläasioihin. Nykytilanteessahan kaupunkien työntekijät joutuvat oman toimensa ohessa tekemään papereita kerran-pari vuodessa.

MDI
7 kuukautta sitten

Kyllä niiden julkisten hankintojen tekeminen onnistuu pieneltä virkamieheltä oman toimen ohella pari kertaa vuodessa. Eiköhän Salolla ole juristejakin useampia, mikä hankinnoissa on vaikeaa? Itse olen kilpailuttanut niin liki tuhannen hengen kouluruokailua kuin työterveyshuolto, siivousta, it-hankintoja jne. kertaakaan käräjöimättä eli pitää vain perehtyä asiaan.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Koulua johdetaan hieman eri lähtökohdista kuin kaupunkia. Kun kuitenkin olet niin erinomainen niin miksi et kerro miten kaikki kaupungin asiat hoidettaisiin yhden miehen toimesta, eli sinun. Kaupungintalolla ollaan iloisia, kun säästökin on siten miljoonaluokkaa.

MDI
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Luitko Marko edes kommentoimaasi kommenttiani? Kyse oli julkisten hankintojen tekemisestä, ei kaupungin tai edes koulun johtamisesta. En ole koskaan maininnut johtaneeni mitään mutta Marko se jaksaa toistaa keksimäänsä perätöntä väitettä.

Julkisten hankintojen tekeminen ei ole mitään rakettitiedettä mutta vaatii koulutusta/perehtymistä kilpailuttamiseen ja paperitöissä todellista tarkkuutta, vanha puhelinnumero valitusosoituksessa pilaa muuten ok kilpailutuksen jos joku valittaa. Tietysti hankinnan kohde pitää yksilöidä todella tarkasti ja tietysti myös valintaperusteet sekä pisteytys parin desimaalin tarkkuudella.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Juu luin. Pieni virkamies hoitaa tuollaisen 13 miljoonaa pari kertaa vuodessa oman toimen sivussa, siis mitä! Ei me olla missään Helsingissä, missä tuollainen summa vissiin menee pari kertaa kuussa jonkun taskuun. Tämä on Salo, pieni kaupunki missä on hieman pienemmät budjetit. Mikä oli se perätön väite, ylimielinen kommenttisi. Entisissä kommenteissasi olet mainostanut työuraasi ja sukulaistesi ammatteja, niin ehkä sitten minulla on väärä käsitys, et sitten ole johtanut mitään.

MDI
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Et siis vieläkään lukenut kommenttejani. En ole koskaan kertonut johtaneeni mitään, no intissä joo, en ole mainostanut työuraani vaan olen korjannut tasan perättömiä mutu-mielipiteitä alan virassa opituin kokemuksin puhumattakaan sukulaisteni ammateista. Tyttären ison koulun kurssivalikoimaa olen kehunut, kun Salossa taas halutaan joka peräkylään koulu minimitarjonnalla. Ja se kilpailuttaminen on ihan yhtä vaikeaa oli kyseessä 1,3 ME tai 13 ME. Montako julkista hankintaa olet tehnyt?

Ylimielisyydestä en tiedä mutta sinä tunnut tietävän kaikesta kaiken, oliko se muistaakseni iv-asentajana. Vai harmittaako ne väittämäsi perättömät Satamakadun rantatontit huolintaliikkeineen?

Tammisiltalainen
7 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Sinä MDI se tiedät kaiken ja osaat kaiken. Virheettömästi? Ei, en ole itse tehnyt suoria hankintoja. Matkapuhelimien suunnittelijana ja tiimien vetäjänä vain valitsin kriittiset komponentit projekteihin ja sorsastajat hoitivat käytännön työn. Tuotin lisäarvoa Nokialle ja yhteiskunnalle.

Jostain syystä korruptio ja väärinkäytökset tuntuvat olevan juuri julkishallinnon ongelma. Oletko muuten ollut Hgin kaupungin opetushallinnossa IT-hankintoja tekemässä?

MDI
7 kuukautta sitten

Onko Tammisiltalainen etunimeltään Marko vai miksi menee tunteisiin? En ymmärrä miksi torin tuulipukujen mutu-väitteitä ei saisi korjata, sekö on sitten ylimielisyyttä jos niin tekee? Tässähän ei ollut kyse matkapuhelimista, jotka muuten Nokia ryssi hienosti kun oltiin niin tietäviä, eikä haluttu kuunnella asiakkaita ja markkinoida mitä halutaan.

En ole sanonut osaavani kaiken mutta julkisia hankintoja olen tehnyt parikymmentä vuotta, enkä ole kertaakaan joutunut käräjöimään, ehkä se sitten on virheettömyyttä (vrt. Salo). Ja en ollut kaupungilla vaan valtion virkamiehenä.

Tammisiltalainen
7 kuukautta sitten
Reply to  MDI

En ole kukaan keneksi luulet. Olen käyttänyt tätä nimimerkkiä vuodesta 2004, kun ostin talon Tammisillasta.

Marko
7 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Miten Satamakatu tähän liittyy?

MDI
7 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Mietiskelin vain syytä moittimiseeni.

Pekko Vaivaiskoivusalo
7 kuukautta sitten

Mihin Salossa tarvitaan tapahtumakoordinaattoria, kun tragikomediaa saadaan aikaan ihan vanhoin voiminkin. Niin no, voisi järjestää maikkarin tekemään puskakomediaa salolaisesta päätöksenteosta.

Julli
7 kuukautta sitten

Ei maikkari pysty. Pitää mainostaa niin valtavasti. Onko kukaan jaksanut katsoa enää maikkarin kanavia? Yritäpä katsoa jotain. Loppuu aika ja mielenkiinto kesken. Tunnin ohjelma kestää kaksi tuntia.

Tammisiltalainen
7 kuukautta sitten
Reply to  Julli

Joo. Tosi-TV Salon kaupungintalolta. Korkeammat istuvat pullakahvipalavereissaan pelaten bullshit bingoa ja alemmat ajankulukseen näpläävät kännykkää. Siinä hyvää ohjelmaa mainosten väliä täyttämään. Vielä kun saisi mukaan kunnallishallinnon eri osastojen välisen kyräilyn ja kantelut (olin taannoin jonkin aikaa Kaarinan kaupungilla töissä. Tuli taas elävästi mieleen yksi Teku-ajan kesä Telellä).