Fasaanimysteeri hämmentää Melamoguleita – kuka vie Salonjoen rantaan kuolleita fasaaneja?

2
Salon Seudun Melamoguleiden laiturin vieressä oli jälleen maanantaina ikävä yllätys eli kasa kuolleita fasaaneja. Melamoguleiden puheenjohtaja Raimo Kangas kävi paikalla tiistaina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kasa kuolleita fasaaneja. Ensimmäisellä kerralla se herätti vain jonkinasteista hämmästystä. Onhan Salon Seudun Melamoguleiden konttien läheisyyteen dumpattu vuosien varrella milloin mitäkin roskaa.

Juttu paisui, kun kuolleita fasaaneja alkoi ilmestyä säännöllisesti melontaharrastajien vuokramaalle Satamakadun varrelle. Ensimmäisen kerran lintukasa löytyi 20. tammikuuta. Toisen kerran ikävä yllätys odotti melontaharrastajia vain vajaa viikko myöhemmin 26. tammikuuta. Tuorein tapaus on maanantailta 6. helmikuuta.

– Hämmentävää! Todella hämmentävää! Mikä ihme mahtaa olla tämän tarkoitus? pohtii Salon Seudun Melamoguleiden puheenjohtaja Raimo Kangas.

Kankaan mukaan paikalle tuotiin kahdella ensimmäisellä kerralla kuudesta kahdeksaan kuollutta fasaania. Viimeisimmässä lintukasassa oli neljä fasaanikukkoa eli koirasfasaania.

Alkuun melontaharrastajat pohtivat sitäkin mahdollisuutta, ettei lintuja olisi tuonut Salonjoen rantaan ihminen. Viimeinen tapaus toi kuitenkin vahvan todisteen ihmisen syyllisyydelle – fasaanikasan päällä komeili pari sinisiä kertakäyttöhanskoja.

”Hämmentävää! Todella hämmentävää!”

Salon Seudun Melamogulit on pitänyt majapaikkaansa Uskelanjoen alajuoksulla Joenkouranpuistossa jo viitisentoista vuotta.

– Meillä on kaupungin kanssa määräaikainen toimenpidelupa ja vuokrasopimus, Kangas kertoo.

Seuralla on kaupungilta vuokratulla maalla kaksi merikonttia ja pieni laituri. Kesäaikaan paikalla käy porukkaa päivittäin. Talvikaudella harvemmin.

– Alueella käy säännöllisesti joku ja nyt näiden tapausten jälkeen olemme käyneet konteilla useammin.

Kankaan mukaan melontaharrastajat joutuvat säännöllisesti siivoamaan vuokramaaltaan muiden tuomia roskia.

– Kerran joku oli selvästi tehnyt kesämökillään suursiivouksen ja tuonut jätesäkit rantaan. Korvenmäkeen lähti peräkärryllinen jätettä, Kangas kertoo.

Kuolleita eläimiä ei alueelle ole aikaisemmin toimitettu.

Fasaanien lisäksi Salonjoen rantaan oli jätetty tällä kertaa myös siniset kertakäyttöhaskat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon kaupungin ympäristöterveydenhuolto kiinnostui rantaan tuoduista kuolleista fasaaneista. Valvontaeläinlääkäri Anne Timonen pakkasi kuolleet fasaanikukot huolellisesti ja lähetti ne Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Lintuinfluenssa iski Saloon voimalla syksyllä 2021. Ärhäkkä virus levisi Joensuun kartanolta luontoon riistalinnuiksi lasketuissa fasaaneissaja tappoi tuolloin tuhansia fasaaneja.

Timonen halusi varmistaa, etteivät rantaan tuodut fasaanit olleet kuolleet lintuinfluenssaan.

– Fasaanien kuolinsyy jäi mysteeriksi, mutta lintuinfluenssaan ne eivät ainakaan kuolleet, Timonen sanoo.

Ruokavirastosta tulleessa raportissa ei oteta tarkemmin kantaa lintujen kuolinsyyhyn, mutta Timosen mukaan ainakaan ulkoisesti niissä ei ollut merkkejä siitä, että niitä olisi esimerkiksi ammuttu.

– En ymmärrä tätä yhtään. Vaikuttaa, että joku on linnut sinne vienyt, mutta miksi ihmeessä? Timonen hämmästelee.

”En ymmärrä tätä yhtään.”

Salon Seudun Melamoguleiden whatsapp-ryhmään on kilahdellut tapauksen tiimoilta lukuisia viestejä. Kuolleiden fasaanien mysteeriä on ruodittu monelta eri kantilta.

– Pohdimme jopa poliisille ilmoittamista, mutta poliisilla on varmasti tähdellisempääkin tekemistä kuin ratkoa kuolleiden fasaanien mysteeriä.

– Ehkä lehtijuttu toisi jotain selvyyttä tapaukseen? Kangas pohtii.

Salon Seudun Melamoguleiden puheenjohtajan Raimo Kankaan mukaan melontaharrastajien vuokramaille on dumpattu vuosien varrella monenlaista jätettä, muttei kuolleita eläimiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

 

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
z.z.zalolainen
1 kuukausi sitten

Vähän turhan aikaiseen tehty lehtijuttu. Olisi ensin pitänyt virittää kamera tai pari ja tekijän selvittyä vasta tiedottaa teoista.

Jore
1 kuukausi sitten

Olen aina ihmetellyt näitä juttuja. Kuinka se riistakameran laittaminen on niin vaikeaa. Olisi helppoa selvittää, kun olisi hyvää kuvaa. Tollanen paikka vielä missä on arvokastakin omaisuutta.