Fiskars kärsi kuluttajien varovaisuudesta ja jälleenmyyjien pursuavista varastoista – lomautukset alkavat

0
Yhtiön viestinnästä ei pystytty arvioimaan, miten vähennykset vaikuttavat Suomeen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Yhtiön viestinnästä ei pystytty arvioimaan, miten vähennykset vaikuttavat Suomeen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Designtuoteyhtiö Fiskarsin myynnin kehitys ajautui vastatuuleen loppuvuoden aikana. Vertailukelpoinen liikevaihto supistui viimeisellä vuosineljänneksellä 12 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 304,1 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Nathalie Ahlströmin mukaan alhainen kuluttajaluottamus ja jälleenmyyjien korkeat varastotasot johtivat odotettua pienempiin tilauksiin asiakkailta etenkin Yhdysvaltojen markkinoilla, missä liikevaihto supistui 26 prosenttia.

Fiskarsin vertailukelpoinen liikevoitto laski loka-joulukuussa 29,7 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 32,2 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon ja tuloksen supistumisesta huolimatta Ahlström nostaa esiin myös myönteisiä asioita loppuvuodelta. Kannattavuutta kuvaava vertailukelpoinen liikevoittoprosentti koheni hieman, mikä johtui muun muassa tarkasta kulukurista. Lisäksi Fiskarsin oma verkkokauppa kasvoi 30 prosenttia vuoden loppuneljänneksellä.

Ahlströmin mukaan Fiskarsin viime vuosi oli kaksijakoinen.

– Vuoden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihtomme kasvoi kaksinumeroisesti, mutta toisella vuosipuoliskolla liikevaihto laski kysynnän heikentyessä, Ahlström sanoo tiedotteessa.

Yhtiön brändeihin kuuluvat Fiskarsin ohella muun muassa Iittala, Arabia, Hackman, Royal Copenhagen, Waterford ja Wedgwood.

Säästökuuri alkoi, väki vähenee

Jo ennestään oli tiedossa, että Fiskarsin loppuvuodesta on tulossa heikko. Yhtiö antoi joulukuussa tulosvaroituksen, jossa se alensi koko vuoden näkymiään viimeisen vuosineljänneksen odotettua heikomman kysynnän johdosta.

Tammikuussa Fiskars ilmoitti toimista, joilla pyritään noin 30 miljoonan euron vuotuisiin kulusäästöihin. Fiskars sanoi suunnittelevansa organisaatiomuutoksia, jotka yksinkertaistavat yhtiön liiketoiminta-alueiden toimintamallia. Muutoksilla yhtiö aikoo vähentää nettona noin 100 työtehtävää eri puolilla maailmaa. Fiskars-konsernilla oli loppuvuonna keskimäärin 6 250 työntekijää.

Lisäksi Fiskars kertoi maanantaina, että se aloittaa määräaikaiset lomautukset Suomessa kahdella tehtaallaan, Raaseporin Billnäsissä ja Leppävirran Sorsakoskella. Fiskarsin mukaan tuotantoa pitää väliaikaisesti vähentää suurten varastojen vuoksi.

Fiskars lomauttaa Billnäsissä 210 ja Sorsakoskella 78 työntekijää. Lomautukset kestävät enintään 90 päivää, ja ne toteutetaan tämän vuoden aikana helmikuusta alkaen.

Tuloskehitys jatkumassa vaisuna

Koko vuoden tasolla Fiskarsin vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi noin kaksi prosenttia. Vertailukelpoinen liikevoitto puolestaan pieneni noin kaksi prosenttia ja oli 151 miljoonaa euroa.

Tuloksen lievästä heikkenemisestä huolimatta Fiskarsin hallitus ehdottaa osingon kasvattamista 0,80 euroon osakkeelta. Tilikaudelta 2021 yhtiö maksoi osinkoa 0,76 euroa osakkeelta.

Fiskars odottaa tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoiton jäävän hieman pienemmäksi kuin viime vuonna. Yhtiö ennakoi, että tulosta heikentävät jatkuva epävarmuus markkinaympäristössä sekä heikompi kysyntä, etenkin vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

– Heikompien kysyntänäkymien vuoksi keskitymme tänä vuonna liikevoiton ja rahavirran turvaamiseen, Ahlström sanoo.

Iiro-Matti Nieminen