Halikon kalliosortumasta jää muistuttamaan Kärävuoren kivipuisto – jyrkänteen alla olevat talot puretaan

7
Kärävuoren juurella olevat puutalot puretaan, alue rakennetaan puistoksi ja aidataan. Myös kallion päällä olevat aidat uusitaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Halikon Vaskiontien varren maisemat muuttuvat täysin tänä vuonna Kärävuoren juurella.

Salon kaupunki purattaa viisi taloa, jotka se lunasti Kärävuoren sortuma-alueelta viime vuonna. Purkutyöt tehdään kevään aikana, jahka työlle on kilpailutettu urakoitsija.

Sen jälkeen sortuma-alueelle rakennetaan uusi Kärävuoren kivipuisto, ja alue tehdään pysyvästi vaarattomaksi.

Puiston rakentamiseen on varattu kaupungin kuluvan vuoden talousarviossa 200 000 euroa rahaa.

Hankkeen urakoitsija on tarkoitus kilpailuttaa kevään aikana, ja rakennustyöt tehdään alustavasti toukokuun ja lokakuun välisenä aikana.

Ilmakuvaa Halikon Kärävuorelta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vaskiontien kallioseinämän kunnostuksesta on tehty suunnitelma, jota käsitellään kaupunkikehityslautakunnassa tiistaina 28. helmikuuta.

Suunnitelman mukaan 30 metriä korkea kallioseinämä rusnataan, mikä tarkoittaa, että siitä pudotetaan irtonaisimmat ja putoamisvaarassa olevat lohkareet. Samalla kallioseinämässä olevia pensaita ja puita poistetaan sortuma-alueelta.

Jyrkänteen alle rakennetaan kymmenkunta metriä leveä pudotuskaivanto, jonka tehtävänä on pysäyttää mahdolliset kivet tulevissa sortumissa.

Vaskiontien varteen tulee läjityspenger, joka estää kivien päätymisen tielle asti. Penkereen päälle on tarkoitus istuttaa 23 puuta.

Sortuma-alue aidataan Vaskiontien varressa tukevalla kolmilankaverkkoaidalla. Myös kallion päällä oleva aita uusitaan järeällä teräsverkkoaidalla.

Aidan ja Vaskiontien väliin jäävälle viherkaistalle perustetaan kymmenen istutusaluetta. Niiden pituus on viisi tai kahdeksan metriä ja leveys kaksi metriä.

Pudotuskaivantoon kertyville vesille tehdään hulevesipainanne, jonka kautta vedet ohjataan Vaskiontien sivuojaan.

Kärävuoren kallioseinämästä irronneet lohkareet murjoivat pihasaunan ja pihalla seisseen auton 7. maaliskuuta 2022.

Kärävuoren sortuma sattui viime vuoden maaliskuussa. Kallioseinämästä irtosi kaksi suurta kivenlohkaretta, joista toinen murskasi pihasaunan ja toinen murjoi naapuritalon pihassa seisseen henkilöauton lunastuskuntoon.

Alueen asukkaat evakuoitiin viidestä sortuma-alueen kiinteistöstä, ja heille järjestettiin tilapäiset asunnot.

Salo teetti asiantuntijalla arvion kallioseinämän vaarattomaksi tekemisestä. Sen alustava kustannusarvio oli 1,2 miljoonaa euroa.

Kaupunki omistaa Kärävuoren kallioalueen, ja siksi se on vastuussa kalliosta.

Eri vaihtoehtoja puntaroituaan kaupunki päätti lunastaa sortuma-alueen kiinteistöt, purattaa talot ja kunnostaa alueen vaarattomaksi.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikkari
7 kuukautta sitten

Oikea päätös ja maksumieheksi pitäisi laittaa kaavoittaja/rakennusluvan myöntäjä! Tupauunokin ymmärtää ettei tuollaiseen paikkaan saa myöntää rakennusoikeutta!

Tikulla silmään
7 kuukautta sitten
Reply to  Nikkari

Vanhoista valokuvista voi nähdä, että siellä on ollut taloja ainakin 1900-luvun alusta asti.
Perikunta vastuuseen!

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Nikkari

Kaavoittaja sekä rakennusluvan myöntäjä on varmaan Salon kaupunki, joten ihan oikeaan osoitteeseen lasku menee. Sinänsä suunnitelma kuulostaa järkevältä. Alue saa jatkossa kehittyä luontaisesti, joten koska talousmetsässäkin tuollainen on erityisen tärkeä elinympäristö, sitä se on myös kaupungissa.

Kuluttaja
7 kuukautta sitten
Reply to  Nikkari

Noiden puutalojen rakennusluvan myöntäjät pukkaavat jo horsmaa.

Historiaa
7 kuukautta sitten
Reply to  Nikkari

Eiköhän nuo talot ole rakennettu jo ennen kuin alueelle on laadittu kaava. Osa varmasti jo ennen kuin rakentamisesta tuli luvanvaraista 1940-1950-lukujen taitteessa.

Kohtuutta kiitos nyt
7 kuukautta sitten
Reply to  Nikkari

Eivät kai nyt kaavoittajat tai rakennusluvan myöntäjät voineet sentään vuosikymmeniä sitten tietää että luonto päättäisi tiputella tuolta kalliolta kiviä alas.

Ja kai tuo kallion alusta todettiin, aikoinaan kaavoitusta tehdessä turvalliseksi, että sen juurelle voi turvallisesti rakentaa.

Urpo
7 kuukautta sitten

Olisi pitänyt tietää. Tuollainen rapautuminen on täysin normaali ilmiö, minkä suurin osa maallikoistakin tietää.