Jyväskyläläinen Matti Salmela tuo itsesaksittua ite-taidetta Salon Taitokeskukseen

0
Matti Salmela löysi kipinän kuvataidetta kohtaan ollessaan sairauslomalla.

Salon Taitokeskuksen galleriatila Kompuukin näyttelyvuoden aloittaa jyväskyläläinen Matti Salmela. Salmelan esillä olevat kollaasiteokset ovat syntyneet ”hylkäämiskokemuksen” jälkeen.

– Kiertelen esimerkiksi kirpputoreja, joista etsin halpoja ja hylättyjä maalauksia. Saksin niiden päälle esimerkiksi populaarikulttuurin ilmentymiä ja henkilöitä, Salmela kertoo tiedotteessa.

Salmela myöntää, että hän on toisinaan joutunut vastaamaan kysymyksiin siitä, onko hänen tapansa tehdä taidetta oikein alkuperäisiä taiteilijoita kohtaan.

– Alkuperäiset teoksethan ovat hylättyjä ja poisheitettyjä. Minä haluan antaa niille uuden kierroksen, en missään nimessä väheksyä kenenkään tekemää taidetta, hän toteaa.

Matti Salmelan tie kuvataiteen tekemiseen löytyi sairastelun kautta. Aiemmin muun muassa teatterin lavastuksia tehnyt mies uupui ja jäi sairauslomalle. Sinä aikana syttyi kipinä kuvataiteeseen.

Salmela saa Ite saksin -näyttelynsä ansiosta ”virallisen” ite-taiteilijan statuksen, kun hänet liitetään Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämään ite-taiteilijoiden rekisteriin. Ite-taidetta kuvaillaan visuaaliseksi nykykansantaiteeksi, jonka tekijät ovat itseoppineita. Ite on lyhenne sanoista ”itse tehty elämä”.

 

Matti Salmelan Ite saksin -näyttely Salon Taitokeskuksen Galleria Kompuukissa 8.2.–31.3. Taiteilijatapaaminen tiistaina 21. helmikuuta kello 14–16.