Kahden kuukauden tiukka tanssitreeni sai sinetin Salohallissa – survival kit pelasti vanhat pinteestä

2
Saara Iltanen ja Tristan Kulmala tanssivat 87 muun parin kanssa Salon lukion vanhojen tansseissa Salohallissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pieniltä haavereilta ja yllätyksiltä ei voi välttyä, kun 176 nuorta pukeutuu parhaimpiinsa ja lähtee viettämään vanhojenpäivää. Salon lukion opinto-ohjaajalla Pauliina Sepällä olikin iso rooli Salon lukion vanhimpien tärkeänä päivänä.

– Tämä tässä on vanhojen survival kit (selviytymispakkaus), nuorten apuna toiminut Seppä esittelee muovirasiaa Salohallin aulassa, jossa on juuri alkamassa Salon lukion vanhojen päivätanssinäytös.

Survival kitin sisällölle oli iltapäivän aikana paljon kysyntää. Salon lukion oppilas Lauri Nurminen oli huojentunut saadessaan Sepältä rakkolaastarin kantapäähänsä. Uudet juhlakengät olivat hiertäneet ikävästi nuoren miehen kantapäätä.

– Olisi pitänyt varautua paremmin ja ottaa kengät pois aamun tanssien jälkeen, Nurminen harmitteli.

Lauri Nurminen sai Salon lukion opinto-ohjaaja Pauliina Sepältä rakkolaastarin kantapäähänsä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Erilaisten laastareiden lisäksi survival kitistä löytyi muun muassa sakset, hakaneuloja, nappeja ja eri värisiä lankoja. Tietoa survival kitin sijainnista oli jaettu oppilaille, joten nuoret tiesivät, mistä hakea apua.

– Hakaneuloja on mennyt erityisen paljon. Niitä on tarvittu varsinkin poikien liivien kiristämiseen, Seppä kertoo.

Minne Rajakannas (vas.), Helmeri Rajakannas ja Alina Fedoseeva nauttivat vanhojen päivästä yllättäen ilman stressiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon lukion oppilaiden Alina Fedoseevan ja Minne Rajakannaksen päivä oli alkanut hyvin aikaisin aamulla. Fedoseeva heräsi jo kello 4.30 ja Rajakannas kello. Molemmat suuntasivat kampaajan tuolille.

Alina Fedoseevan parina tanssi Minne Rajakannaksen pikkuveli, vasta 9-luokkalainen Helmeri Rajakannas . Hänen herätyskellonsa soi aamulla paljon myöhemmin, vasta kahdeksalta.

– Eipä siinä kummempia. Söin kunnon aamupalan ja laitoin vaatteet päälle sekä hiukset kuntoon, nuorimies virnistää.

Kolmikko kertoo, ettei ilmassa ole ihme kyllä lainkaan jännitystä.

– Jos jokin tanssi menee pieleen niin sitten vaan hymyillään ja jatketaan, Fedoseeva suunnitteli ennen tanssien alkua.

”Jos jokin tanssi menee pieleen,
niin sitten vaan hymyillään ja jatketaan.”

Kaija Isokorpi otti kuvan kännykällä lapsenlapsistaan Alisa (vas.) ja Vilma Elovaarasta. Vierellä Tuomo Isokorpi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nakkilassa asuvat Kaija ja Tuomo Isokorpi olivat saapuneet Salohalliin seuraamaan lapsenlapsensa Alisa Elovaaran tansseja. Paikka oli tuttu, sillä Alisan isosisko Vilma Elovaara tanssi omat vanhojen tanssinsa samassa paikassa muutama vuosi sitten.

– Ovathan nämä tytöt varsinaisia kaunottaria, Kaija Isokorpi sanoo ylpeänä.

Isokorvet saattavat päästä seuraamaan Salon lukion vanhojen tansseja kolmannenkin kerran, sillä Alisalla ja Vilmalla on pikkusisko.

Alisa Elovaara oli löytänyt punaisen hameensa juhlapukuja maahantuovasta liikkeestä.

– Siellä oli todella paljon kauniita mekkoja, mutta tämä oli mielestäni kaunein, Elovaara sanoo.

Teijolla asuva Alisa Elovaara kävi päivän aikana tervehtimässä oppilaita muun muassa Perniön yhteiskoulussa, jossa hän kävi yläasteen.

Salohalli täyttyi perjantaina parhaimpiinsa pukeutuneista vanhoista. Kuva: SSS/Minna Määttänen

” Tämä on raskaimpia, mutta
myös parhaimpia kursseja.”

Vanhojen tanssit on nuorille mieleenpainuva kokemus, mutta työtä päivän eteen on tehty paljon. Tanssiharjoittelu alkoi Salon lukiossa jo joulukuun alussa. Liikunnanopettaja Ari Ylä-Mononen johdatti lukion toisen luokan oppilaita tanssin saloihin jo 34:tta kertaa.

– Tämä on raskaimpia, mutta myös parhaimpia kursseja, Ylä-Mononen sanoo.

Tänä vuonna Salon lukion vanhojen tansseissa pyörähteli 88 paria eli parikymmentä paria vähemmän kuin viime vuonna.

– Parhaimmillaan pareja on ollut 115, Ylä-Mononen sanoo.

Roosa Korhonen (vas) ja Aili Blomqvist tanssin pyörteissä Salon lukion vanhojen tansseissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Parit tanssivat päivän aikana kolmeen otteeseen. Aamulla, päivällä ja vielä illalla. Päivä- ja iltanäytökset olivat Salohallissa. Päivä- ja iltanäytöksissä vanhat tanssivat 12 tanssia, jotka sijoittuivat ajallisesti 1600-luvulta tähän päivään.

Tanssirupeama alkoi tuttuun tapaan puolalaisella kansantanssilla eli poloneesilla ja päättyi lukiolaisten vauhdikkaaseen omaan tanssiin.

 

Salon lukion vanhojen tanssien päivä- ja iltanäytös tanssittiin Salohallissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

 

Viimeisenä oli vuorossa oppilaiden oma tanssi. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Nuoret miehet panivat parastaan oppilaiden omassa tanssissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Eetu Laaksonen heitti voltin oppilaiden omassa tanssissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kaukana vanhojen tansseista
3 kuukautta sitten

Ei ihme, että nuoret ovat sekaisin. Sukupuoli-identiteetti kadoksissa ja oman kehon hyväksyminen. Tytöillä kaikilla noin avonainen puku. Jos on vähänkin rintava, niin tuollainen puku on mahdoton käyttää. Mikä ihmeen pukukoodiin on tullut? Silloin kun itsellä oli vanhojen tanssit, oli pitkähihaista pukua ja lyhythihaista pukua, harvalla oli tuollaista prinsessamekkoa, vaan oli tarkoitus näyttää myös vanhalta. Nyt nuo tytöt näyttävät ennemminkin kakkukoristeilta!

Katkeruudella ei pitkälle pötkitä
3 kuukautta sitten

Mikä tarve oli kirjoittaa negatiivista palautetta? Monille nuorille suuri ilon päivä, jonka nyt pyrit parhaasi mukaan kommentillasi lyttäämään. Mölyt mahaasi, koska nyt kuulostat vain katkeralta tanssijalta, joka jäi ilman paria.