Kantaesitys tekstiili-imperiumista Kaarina-Teatterissa

0
Aline Grönberg, eli Vanumamma, oli piinkova bisnesnainen, joka teki 65 vuotta kestäneen työuran.

Kaarina-Teatterin 40-vuotisjuhlavuoden avaa Vanumamma-näytelmän kantaesitys. Tositapahtumiin perustuvan näytelmän ensi-ilta järjestetään 3. maaliskuuta.

Vanumamma kertoo Turun Vanusta ja sen perustajasta Aline Grönbergistä (1871–1950). Grönbergin tekstiili-imperiumi käsitti yhdeksän myymälää ja kaksi tehdaslaitosta. Parhaimmillaan imperiumi työllisti 600–800 henkilöä Turussa, Salossa, Helsingissä ja Maarianhaminassa.

Näytelmä alkaa vuodesta 1924, jolloin Aline Grönberg rohkeasti ja määrätietoisesti alkaa laajentaa omaa liikettään pienestä kellarimyymälästä monipuoliseksi tekstiilitavarataloksi. Tarina päättyy vuoteen 1940, kun Grönbergille myönnetään kauppaneuvoksen arvonimi.

Näytelmässä on ruotsinkielinen tekstitys, ja sen aikana näytetään useita videoprojisointeja. Materiaalia on kerätty Grönbergin perhealbumista, minkä lisäksi esitetään myös lyhytfilmi, joka on kuvattu Grönbergin omistamassa Vähä-Rauhalinnan kartanossa 1930-luvulla.

Vanumamman on kirjoittanut Olli Kauremaa ja sen ohjaa Jarmo Kujala.

 

Vanumamma Kaarina-Teatterissa 3.3.–29.4.