Karjalan prikaatin juomavesi joutui käyttökieltoon suolistobakteerien vuoksi – varuskunnassa paikalla noin 900 asevelvollista

0

Karjalan prikaatin varuskunta-alueen vesi on juomakiellossa veteen päässeiden suolistobakteerien vuoksi Kouvolassa Kymenlaaksossa.

Prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Riku Mikkonen kertoo STT:lle, että prikaati sai veden käyttökiellosta tiedon perjantai-iltana. Hänen saamansa tiedon mukaan käyttökielto johtuu enterokokkibakteerista.

– Asiasta ilmoitettiin varuskunnassa oleville henkilöille ja ryhdyttiin toimenpiteisiin, että saadaan käyttökelpoista vettä tuotua paikan päälle, Mikkonen sanoo.

Juomakelpoista vettä Vekaranjärvellä sijaitsevalle varuskunta-alueelle saatiin toimitettua Mikkosen mukaan lauantain vastaisen yön aikana. Korvaavan juomaveden jakelu jatkuu vielä ainakin lauantaina päivällä.

– Olemme varmistaneet myös varuskuntaravintolan talousveden saannin.

Ensimmäisten ohjeiden jälkeen varuskunnassa kiellettiin myös peseytyminen vedellä. Sittemmin Mikkonen kertoo, että peseytyminen vedellä on sallittu.

Viikonloppuna 900 varusmiestä paikalla

Karjalan prikaati on yksi Suomen suurimmista varuskunnista, jossa noin 4 000 varusmiestä ja -naista suorittaa vuoden aikana varusmiespalveluksensa. Henkilöstöä varuskunnassa on noin 600.

Tällä hetkellä viikonloppuna Vekaranjärvellä on paikalla Mikkosen mukaan noin 900 varusmiestä, heidän kouluttajiaan sekä jonkin verran muuta henkilöstöä. Veden juomakiellosta aiemmin kertoneen Ilta-Sanomien mukaan varusmiehet joutuivat aluksi turvautumaan varuskunnassa sijaitseviin juoma-automaatteihin, kunnes puhdas juomavesi järjestyi.

Esikuntapäällikkö Mikkosen tietoon ei ollut lauantaina aamupäivään mennessä tullut, että kukaan olisi sairastunut varuskunnassa juomaveden takia. Varuskunnassa on hänen mukaansa tehty veden laadun jatkotutkimuksia, joiden tuloksia odotetaan.

Asukkaiden keitettävä vettä

Kouvolan vesi -yhtiö ilmoitti perjantai-iltana verkkosivuillaan, että juomaveden käyttökiellon syynä on epäily suolistobakteereista ja kielto koskee Valkealan Kääpälän aluetta. Asukkaita kehotetaan keittämään juoma- ja ruokavettä 5–10 minuutin ajan.

Karjalan prikaati sijaitsee Kääpälän alueen lähellä. Veden keittokehotus jatkuu vesiyhtiön mukaan ainakin maanantaihin saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuston mukaan enterokokki voi aiheuttaa infektioita sellaisille potilaille, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Bakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi virtsatientulehduksen.

Markku Uhari