
Salon keskustassa sijaitsevan Kauppakeskus Linjurin tilanne muuttuu yhä murheellisemmaksi, kun sen toisessa kerroksessa toiminut Muovitarvike Kuisma lopettaa toimintansa.
Linjurin toisen kerroksen ainoaksi liikkeeksi jää Kultaisimmat.
Kauppakeskuksen katutasossa tilanne on parempi. Vilhonkadun varressa toimivat edelleen Kuva-Jari, Yliopiston Apteekki, Sulho-kahvila ja R-kioski sekä linja-autoaseman yhteydessä Mon Cheri-kahvila ja Matkahuolto.
Linjuri täyttää huhtikuussa 30 vuotta. Kauppakeskusta alettiin rakentaa Salossa syvimmän laman aikana vuonna 1991.
Kaupunki ja kauppa löivät hankkeessa kättä yhteen: Saloon päätettiin rakentaa uusi linja-autoasema, johon tulee kauppakeskus.
Uuden Anttila-tavaratalon avajaisia vietettiin 15. huhtikuuta 1993. Linja-autoasema valmistui heti perään kesäkuussa.
Alko muutti Linjuriin vuonna 2000 ja Posti vuonna 2010.
Linjurin alamäki alkoi vuonna 2016, kun parhaimmillaan koko toisen kerroksen täyttänyt Anttila kaatui konkurssiin. Samoihin aikoihin paikan jättivät K-market, Alko ja Posti.

Kauppakeskus Linjurin omistaja Jorma Nieminen sanoo miettivänsä jo, että Linjurin toinen kerros pitäisi muuttaa kokonaan muuhun kuin kaupan käyttöön.
Suureen avoimeen tilaan sopisi hänen mielestään esimerkiksi terveydenhoitoa, kulttuuria, museo tai käsityöläisiä.
– Kaupan neliöitä ei tarvita enää Salossa niin paljon. Kysyntä on laskenut, ja ihmiset käyvät paljon Turussa, Nieminen perustelee.
Uudella kaupalla valtavan myymälätilan täyttäminen on hankalaa, ellei mahdotonta. Linjurin toiseen kerrokseen sopisi Tokmannin, Clas Ohlsonin tai muun kauppaketjun liike, joka vaatii paljon tilaa.
– Tunnen monta kauppaketjun johtajaa, ja olen ollut yhteydessä kaikkiin suuriin yrityksiin, joilla on suuria myymälöitä. Isot yritykset eivät tule tänne, koska Salo on hiipuva paikka, Jorma Nieminen sanoo.
Lue myös:
Mielestäni Anttilan tiloihin vois tulla vaikka autokauppa! Saisi miehetkin innostumaan lähtee kauppakeskukseen plaza/linjuriin. Tällä hetkellä kun kauppakeskuksissa ei juuri ole muita kun rättikauppoja, miehiä kiinnostaa autot, koneet ja elektroniikka!!
Kyllä olisi muuta käyttöä. Lasten Peuhupaikka puuttuu Salosta täysin. Lähin sellainen on HopLop Raisiossa. Sinne mennään koko perheen voimalla ja käydään kaupoissa samalla. Jospa Linjuriin sellainen niin pysyisi nekin rahat Salossa?
Laittaisi vaan koko kiinteistön purkuun ja tekisi vaikka Finnfoamista uuden modernin kauppakeskuksen kun naapurissa oleva Plaza on jo aikansa elänyt eikä uudistu.
Edellytyksenä vuokralaiselle olisi että kiinteistöstä, mukaan lukien parkkitalo, pidetään huolta, puhtaana ja ehjänä.
Jos se olisi Osuuskaupan, niin Salo voisi sen vuokrata. Nyt kun se onkin yksityisessä omistuksessa sinne kannattaa rakentaa pelihuoneita.Pöytätennis, korona, shakki, jne.
Korona meni jo.
Paikka vaan maantasalle ja linja-autoasema matkahuoltoineen Piihoville tai Rautatieaseman yhteyteen tai nurkille. Ja tyhjälle tontille voisi tehdä pysäköinialueen niin saadaan kaikki menopelit pois katujen reunoilta. Kait R-Kioskille, Sulholle, Apteekille ja kebabravintolalle sopivat tilat jostain paikasta A, B tai C löytyy.
Paljonko ajattelit maksaa siinä pysäköinnistä vai pitäisikö maksajan olla ”joku” muu?
2-3€ tunnilta ja ajan ylityksestä 5-10€ sakot tai enemmän mikäli reilusti ylittyy. Maksaja tietenkin on ratin takana ollut kukas muukaan.
Mitäs järkeä on siirtää Matkahuoltoa ja Linja-autoasemaa Piihoville pois sieltä mistä suurin osa bussin käyttäjistä saattaisi saapua/lähteä? Puhumattakaan kun toriparlamenteissahan on jo ollut puhetta nyt kun Tammisillan ABC on suljettu, niin Piihovi olisi seuraava sulkeutuva, eli siinäkään mielessä sinne ei kannata siirtää mitään.
Nää hiippailijat ovat osaavia kaupunkisuunnittelijoita, ei sovi kritisoida.
Unohdin mainita tämän valokuvaamon.
Sekä pop-up rättikaupan ja lentokonenäyttelyn.
Ainakin Sulho ja apteekki tietääkseni omistavat itse toimitilansa. Miksi pysäköintialueen pitäisi olla tyhjällä tontilla? Nythän sitä aluetta on siellä useammassa kerroksessa – ja suurin osa paikoista tyhjillään. Ovat kuulemma liian kaukana keskustasta. Muutaman minuutin kävelymatka torille ja Plazaan ei sitäkään – jos noita paikkoja pidetään keskustana. Mutta salolainenhan ei kävele, kierretään korttelia niin kauan, että parkkipaikka löytyy sen kaupan edestä, jonne on aikomus mennä. Bensa on ilmeisesti vieläkin liian halpaa.
Niin – missä se Salon varsinainen keskustan ydin itse asiassa sijaitsee? Kun minun mielestäni kaupungilla ei ole yhtään vilkkaampaa tai tiheämmin asioitua kulmaa. Muutama ihminen yleensä kävelee Kelan kulmilla, toiset muutama Vilhonkadun alkupäässä. Plazan ja Linjurin käytävillä myös jokunen. Turuntiellä ja kirjaston kohdalla ehkä muutama enemmän. Citymarketissa eniten. Sillan yli torille mentäessä on jälleen tyhjempää, ellei satu olemaan toripäivä. Tottakai parkkipaikkoja on vapaana pilvin pimein, niin harva keskustaan nykyään saapuu ylipäänsä lainkaan, saati jollakin kulkuneuvolla.
Yläkerta täysremonttiin, jonka jälkeen siellä olevat tilat pystyy lohkomaan järkevämpiin kokonaisuuksiin. Vanha Anttilan tila todella hankala vuokrata kun tila menisi vain todella isolle toimijalle. Liukuportaiden edessä oleva lasiseinä pois, jotta olisi pitkä käytävä parkkihalliin ja seinää pitkin x verran neliöitä per liiketila. Keskelle joku kiva kohtaamispiste, jossa helppo tavata tuttuja. Sen jälkeen vuokrahinta puoleen, jotta saa tilat täyttymään ja sen myötä asiakasvirtaa. Tyhjänä tilat maksaa enemmän ja kun asiakasvirta on saatu palautettua, niin kyllä sitä vuokraa pystyy sitten hiljalleen korottaa.
Vanhusten päivähoitopaikka.
Ylimpään parkkitasanteelle pihakeinu ym kalusteet.
Eivät kaikki kodeissaan kököttävät tykkää olla 24/7 yksin. Ateriapalvelu ei ehdi istahtaa alas juttelemaan.
Siis päivätoimintakeskus, jossa ohjattua toimintaa erilaisiin askarteluihin, käsitöihin, peleihin, ym ym. Jumppaa ja tanssia, seurustelua vanhoja muistellen ja nykyaikaa ihmetellen, välipalat ja lounas. Nurkkaus myös lepäämiseen. Näin esim Turussa toimii Ruusukortteli Puutarhakadulla. Tätä lähtekääs kehittelemään.
Salkkarin nettisivujen kommenteissa asiassa kuin asiassa aika usein kommentoidaan, että eläkeläisille pitäisi kaikkea järjestää. Eläkeläisten paratiisihan tämä kaupunki on. Päivätoimintakeskus noin isoihin tiloihin ja pienessä kaupungissa kuulostaa vähän absurdilta.
Vartoos kun tulet siihen ikään, että joudut miettimään miten sukusi vanhukset saisivat kotona aikansa kulumaan. Kun ei ole ajokorttia, ei juuri elossa olevia kortillisia tuttujakaan. Päivät työssä ja illat perheiden parissa olevilta lähisukulaisilta ei välttämättä riitä aikaa edes soittaa päivittäin.
Saati että seniorit muistaisivat syödä. Tai edes haluaisivat syödä.
Jatkuva yksin olo masentaa nuorempiakin.
Yksin asujia on jo hyvin suuri osa ihmisistä.
Kauppahalli Salosta puuttuu. Sisälle rakennettaisiin pieniä vuokrattavia myyntipisteitä.
Sen jälkeen puuttuu vielä asiakkaat. Kauppahalli ei menestynyt nykyään enää edes Porin kokoisessa kaupungissa.
Riippuu tietysti mitä liikkeitä siellä olisi ja mikä olisi vuokrataso. Ja tosiaan luulisi omistajankin vähän muutakin keksivänsä, kuin yrittää Anttilan kokoiseen tilaan saada yhtä isoa tilaa tarvitsevan liikkeen. Ja ei nuo Saloa dissaavat kommentitkaan nyt mitään järkeviä ole yrittäjältä.
Alakertaan kauppahalli sopisi hyvin. Toritiskien tapaan vuokrattavat myyntipaikat.
Kahvila on jo.
Yks koppi suutarille ja toinen ompelimolle.
Sauna. Salossa on de luxe uimahalli mutta tavallinen yleinen sauna puuttuu.
Miten olisi jos vuokraisi jollekin virolaiselle?
Turha sen kanssa on hätäillä, sillä kohta viereen puksuttaa the Tunnin juna täynnä turkulaisia ja hesalaisia ostajia ja Salon hiipuminen loppuu kuin seinään.
Elämyskeskus. Vaihtoehtoina vaikka sisäkarting kuten Tampereen Ideaparkissa, lasten HopLop, VR-pelejä, jne. Sellaista jotka saisi myös muualta tulevat matkaajat viihtymään ja kuluttamaan.
Muualta tulevien matkaajien piipahdus muutoin kuin kesäaikaan edellyttäisi sijaintia moottoritien liittymässä. Salon keskustan pitäisi olla ympäri vuoden aivan eri elävyysasteella, jotta Turun ja Helsingin välinen liikenne koukkaisi sitä varta vasten katsomaan. Kivihoviin elämyskeskusta voisi vielä vieressä kulkevan liikennemassan perusteella kokeilla.
Flare-center 2 🤣
Elämyskeskus nuorille, eli Ammattiopistolle tiloja. Omistaja varmaan saisi tehtyä hyvät sopimukset kaupungin kanssa. Mopoautoille yms. hyvin parkkitilaa vieressä. Alakertaan joku hampurilaispaikka. Keskustassa nuoret jaksaisivat notkua, kun sitä opettajaa ei kuitenkaan näkisi kuin muutaman kerran viikossa.
Tilat sopisi isolle verkkokaupalle, kun paketit saa alakerrasta bussin kyytiin ja juna-asemakin on nurkan takana. Kivijalkakaupan aika sen sijaan on Salon nykyisellä väkimäärällä ja ikärakenteella taakse jäänyttä elämää.
Tilat ovat yksinkertaisesti liian suuret Salon nykyiseen elämänmenoon. Vanha linja-autoasema oli sopivan kokoinen, käytännöllinen ja tyylikäs. Sen piirustukset ovat varmasti vielä arkistossa jälleenrakentamista ajatellen.
Ei ainakaan lisää kirppareita, pubeja tai muita ravitsemusliikkeitä tarvitse Saloon lisätä.
Ei oikein ole markkinoitakaan enää ruokaloille ja juottoloille, kun Lidlistä saa halvalla kaiken tarvittavan ja annokset voi lämmittää kotona. Kirppiksillä en käy, koska niissä on nykyään vain euron ja kahden tavaraa, jota saa kaupoista uutena samaan hintaan. Kunnolliset käytetyn tavaran löydöt tekee halutessaan netin kauppapaikoilla.