
Salon opetuslautakunnan puheenjohtaja Marjaana Mänkäri (kesk.) jakaa poliisin ja kaupunkilaisten huolen salolaisnuorten lisääntyvästä väkivaltakäyttäytymisestä. Hän kuitenkin perää vastuunottoa koulun ja viranomaisten lisäksi myös nuorten huoltajilta.
– Kaupungin viranhaltijoita ja opettajia tuijotetaan tässä asiassa mielestäni liikaa. Katsetta pitäisi sen sijaan kohdentaa kotioloihin, hän tiivistää näkemyksensä.
Salon Seudun Sanomat uutisoi 23. helmikuuta salolaisten yläkoululaisten kantavan mukanaan esimerkiksi nyrkkirautoja, puukkoja, linkkuveitsiä ja erilaisia päihteitä. Koulupoliisi Pasi Tuike maalasi samassa jutussa melko lohdutonta kuvaa kaupungin nykymenosta.
– Tilanne on mennyt vain pahemmaksi, ja suunta on aika lailla hurja. Joka puolelta tulee viestejä levottomuudesta ja häiriökäyttäytymisestä, mutta emme voi koko ajan pyöritellä nuorten taskuja ympäri, hän totesi.
Tuike kertoi äskettäisestä välikohtauksesta, jossa eräs oppilas oli myynyt yläkoulun nurkan takana sähkötupakkaa. Ostaja jätti maksamatta, myyjä lähti perimään rahaansa ja sai nyrkistä.
– Nuorilta ei löydy pelkästään sähkötupakkaa, vaan myös kannabista, lääkkeitä ja viinaa. Pöllitään vanhemmilta pullo viinaa ja ryypätään se koulupäivän aikana. Joku seiskaluokkalainen saattaa lähteä kesken oppitunnin pihalle röökille, Tuike mainitsi.

Marjaana Mänkäri kertoo viimeviikkoisen jutun herättäneen heti keskustelua Salon luottamushenkilöiden keskuudessa.
– Reagoimme välittömästi, ja käymme dialogia kaupungin viranhaltijoiden kanssa, hän painottaa.
Mänkäri sanoo, että opetuslautakunnan tahtotilana olisi saada lisää aikuisia koulujen käytäville.
– Ei opettajia, mutta ei toisaalta mitään portsareitakaan. Esimerkiksi nuorisotyöntekijöitä, joille nuoret voisivat tarpeen tullen jutella, Mänkäri mainitsee.
– Sellaisia ihmisiä, jotka näkyvät muuallakin kuin summerin takana, hän lisää.
Vaikka nuorisoväkivallasta on uutisoitu osin dramaattiseenkin sävyyn, Mänkäri ei usko, että ilmiö on levinnyt Salossa järin laajasti.
– Levinneisyydellä tosin ei ole väliä. Vaikka kyseessä olisikin pienen porukan juttu, ongelma on silti olemassa, kaupunginvaltuutettu alleviivaa.
– Lautakunnan, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden ensisijainen intressi on yleisen turvallisuuden takaaminen, hän jatkaa.
”Pitäisi katsoa perään, mitä nuoriso tekee. Olla kiinnostuneita ja eritoten läsnä.”
Mänkäri itse on kolmen pojan äiti. Hänen on vaikeaa uskoa, että vastikään uutisoidun kaltaisia asioita tapahtuisi Salossa.
– Ajat ovat selvästi muuttuneet. Pelko ja harmit ovat nykyään tyystin toisessa luokassa, hän huokaisee.
Kuten todettua, Mänkäri korostaa vanhempien ja huoltajien vastuuta omasta jälkikasvustaan.
– Pitäisi katsoa perään, mitä nuoriso tekee. Olla kiinnostuneita ja eritoten läsnä, hän pohtii.
Koulupoliisi Pasi Tuike totesi viimeviikkoisessa jutussa, ettei Salossa olla enää kaukana siitä, että kouluihin asennettaisiin metallinpaljastimia. Mänkäri ei perusta Tuikkeen ajatukselle.
– Kotona pitäisi selvittää, mitä sieltä repuista ja taskuista löytyy, hän näkee.
Mänkäri toivoisi, että nuorten huoltajillekin olisi olemassa paikka, jossa voisi tarvittaessa avautua ammattilaiselle.
– Matalan kynnyksen areena, ikään kuin vanhemmuusneuvola, hän täsmentää.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja: ”Nuorten täytyy tietää, että teoilla on seurauksensa”
Uutisointiin salolaiskoululaisten väkivaltaisesta käyttäytymisestä on herätty myös Salon nuorisovaltuustossa.
– Tilanne näyttää menneen vaikeaksi todella nopeasti. En minä muista omilta yläkouluajoiltani, että porukka olisi kanniskellut mukanaan teräaseita, nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mikael Kalintiv hämmästelee.
Nuorisovaltuusto kokoustaa torstaina 2. maaliskuuta. Kalintiv on varma, että väkivalta-asiaa käsitellään kokouksen yhteydessä.
– Haluamme auttaa ja olla mukana ehkäisevässä työssä, hän tiivistää.
Ennaltaehkäisevien toimien lisäksi on syytä varoittaa myös sanktioista.
– Nuorten täytyy tietää, että teoilla on seurauksensa. Kun rangaistukset ovat tuntuvia, samaa virhettä ei tee enää uudelleen, Kalintiv kertoo henkilökohtaisen kantansa.
Kouluissa on kyllä henkilökuntaa ja aikuisia voisi vuorotella välituntien aikana esim. käytävillä. Nyt he kaikki istuvat yhtä aikaa opehuoneessa juoruamassa ja kahvia juomassa.
Opettajien työvelvollisuuteen kuuluu välituntivalvonta sekä sisällä että ulkona, ja siihen on jokaisella nimetyt vuoronsa.
Opettaminen on sen verran intensiivistä työtä, että lienee oikeus ja kohtuus että voi istahtaa juomaan kupillisen kahvia tuntien välillä, ilman että kateelliset on siitä länkyttämässä. Siis silloin kun ei ole sitä valvontavuoroa tai muuta hommaa, joka ei voi odottaa.
Koulupäivät ovat Suomessa hyvin lyhyitä. Pitää pitää omasta kunnosta huolta, ettei väsy muutamassa tunnissa. Turhaa rutinaa. Jollei pysty tekemäåän työtään hyvin kannattaa vaihtaa alaa.
Pertti ei näemmä ole kuullut että oppitunteja pitää valmistaa ja kokeita korjata. Ainakin omassa työssäni jouduin kaikki työvuoteni seuraamaan omaa alaani koko ajan, aamukin alkoi kotona Hesarin lukemisella, jotta tiesi missä mennään. Jos opettajan duuni on niin helppoa, ihmettelen kovasti, ettei Pertti ole hakeutunut alalle? Suomi on vapaa maa.
Pertti ”tietää” kaikki asiat muita paremmin, ei hänen huuteluaan kannata noteerata.
Nyt pukkaa taas OAJ-fuulaa, fiksu taksikuskikin katsoo aamulla onko VR, AKT, Finnair jne. lakossa. Oppitunti on oppikolmevarttinen ja niitä on luokanopettajilla 25 viikossa, äidinkielen lehtoreilla 16 viikossa ja vaikka liikunnan lehtoreilla 25 viikossa. Niin ja työpäiviä se 190 vuodessa. Kerrotko alakoulun kokeista tai vaikka liikunnan tai kuviksen tai köksän kokeista ja niiden korjauksesta.
Olen ollut n. 70 open työsuojeluvaltuutettuna vuosikymmenen ja kokemuksestani n. 10 % hoitaa välituntivalvonnat, 50 % ei ikinä ja loput selittää kopioivansa tms., eikä esihenkilö-rehtori ei puutu, ovathan se saman ihqun ammattiliiton jäseniä. Liiton, joka vinkuu resursseja joka käänteessä (lue lisää opettajia, lisää palkkaa ja vähemmän opetuskolmevarttisia).
Opetan reaaliaineita, eikä yliopistossa omaksutulla tiedolla pärjää edes alkuvuosina. Ala-asteesta en sano mitään. Omassa koulussani hoidetaan valvonnat, nääs kun laiminlyönnistä joutuu pahimmassa tapauksessa raastupaan. Mutta ei siinä mitään, toisten työ on aina helpompaa.
Kerropa minulle missä työssä on koulun jälkeen täysammattilainen? Kerronpa Sinulle, ei yhtään missään. Työntekemisen oppii tekemällä. Koulu antaa vain teorian ja valmiuden oppia työ.
Kaikissa töissä joutuu noudattamaan lakia. Koulu ei ole niistäkään vaikein.
No jo oli taas viisauksia – peruskoulutasoisia.
Onko mitään huomauttamista kirjoitukseen, vain onko tarkoitus vain ivata?
Samaa mieltä. Matematiikan lehtorilla on vielä vähemmän tunteja kuin äidinkielen.Eli 16 tuntia opetusta jonka pituus yhteenlaskettuna 12 tuntia opetusaikaa jka n 45 min. jaksoissa. Kokeiden tarkastamisesta ja tukiopetuksesta saa eri palkanlisän.
Uusilla opettajilla jotka valmistuu on työläänpi opetussuunnitelman teko kun opettelee tekemään. Parin vuoden päästä kun on rutiinia ja vanhat tiedot suunnitelman tekemisessä voi käyttää aikasempia tietoja.
Laittaa vaikka tunnilla videon pyörimään.45 min video sekin on sallittua.
Täyttä asiaa.
Kun koulut ovat isoja, oppilaita satoja ympäri Salon laajoja alueita. Siinä tulee törmäilyjä, on aina tullut, mutta -80 luvullakin konstit olivat lieviä tähän päivään verrattuna. Yksi valvoja välkälle ei riitä, sillä hän ei ehdi jokaisen kulman taakse näkemään, mitä siellä puuhaillaan.
Valvojien määrä riippuu koulun koosta. Isolla pihalla ainakin kaksi, sisätiloissa samaten.
Olisiko se mitään jos kotikasvatustakin tehostettaisiin, eikä kasvatusvastuuta jätetä yksin koululle? Mutta tosihan se on, että lasten kasvatus on rankka hommaa. Helpompaa on roikkua itsekin vaan somessa ja päivitellä koulun ja opettajien huonoutta.
Yhtään enempää ei tarvi. Jos vielä lisätään ns. asiantuntijoita ongelma pahenee. Täytyy lopettaa se juoruaminen ja kahvinjuonti ja olla nuorelle turva.
Millä tavalla asiantuntijat pahentavat ongelmaa?
Hämmentää tuo vaatimus, että opettajat eivät saisi pitää taukojaan.
Sitä paitsi, mikään valvonta ei riitä, jos jotakuta päätetään lyödä. Se tapahtuu sekunneissa. Syyt nuorten oirehdintaan eivät ole valvonnan puutteessa.
Ns.asiantuntijat vievät vanhemmilta kasvatusvastuun. Monet vanhemmat luovuttavat kasvatuksen kun asiantuntijan neuvot ja moitteet menee perille. Vastu pitää olla vanhemmilla ei kellään muulla. Lapset lyö kun kaikki ei kotona ole kohdallaan. Liika pelaaminen ja television katsominen heikentää lasten ja nuorten sosiaalisuutta. Heiltä puuttuu sanavarasto ja jollain tavalla pitää asia mitä tarkoittaa tuoda esille. Ei lasten kasvatusta voi siirtää vanhemmilta pois, siitä seuraa aina ongelma mikä pahenee iän mukana. Kyllä opettajat saa taukoja pitää, suosittelen ulkona olemista sen välitunnin ajan saa happea ja laittaa veren kiertämään. Jaksaa paremmin. Kyllä Suomessa on opettajilla maailmassa ehkä kaikkein paremmat olot. Mikään sosiaalinen asia ei koskaan… Lue lisää »
Miten olisi jos lisätäisiin kameravalvontaa ja kylttejä joissa lukee ”isoveli valvoo”? Sitten tuohon vastuukysymykseen. Vastuu ensisijaisesti lasten huoltajilla, sen jälkeen, näissä rikostapauksissa poliisilla ja oikeudella. Ikäraja henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa poistettava, nuorisovankiloita ehkä lisää. Ei päänsilittely auta, ellei sitä tehdä, lähes halolla.
Linnaan vaan, haukutaan lapset ja vanhemmat ja vähän ivataan, eiköhän se siitä.
Tämä on nykytrendi. Vanhemmat sotii, tappelee, käyttää huumaavia aineita haukkuu ja ivaa toisia aikuisia sosiaalisessa mediassa. On se kumma kun lapset ja nuoret oirehtii, eikö vain?