Matkahuolto ja Kultaisimmat jättävät Linjurin – koko työuransa Linjurissa tehnyt yrittäjä toivoo kauppakeskuksen vielä heräävän henkiin

14
Kauppakeskus Linjurin toinen kerros jää tyhjilleen, kun Salon Kultaisimmat muuttaa lasisillan toiselle puolelle Plazaan. Kuvassa yrittäjät Lotta Leppämäki (vas.) ja Moona Kallioniemi siivoamassa Linjurin liiketilaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon keskustassa sijaitseva kauppakeskus Linjuri tyhjenee entisestään, kun Matkahuolto ja Kultaisimmat lähtevät kiinteistöstä.

Koruja, kelloja ja erikoislahjatavaroita kauppaava Kultaisimmat tekee muuttoa parhaillaan. Uuden myymälän ennakoidaan aukeavan Plazassa maaliskuun alussa.

– Kuisma oli meidän ainut naapurimme, eikä meidän ole järkeä jäädä Linjuriin yksin, Salon Kultaisimmat Oy:n toisena yrittäjänä toimiva Lotta Leppämäki kertoo.

Leppämäki viittaa Kuisman lelu- ja kodintarvikemyymälään, joka ilmoitti tammikuussa jättävänsä Linjurin. Kuisman lähdön jälkeen Kultaisimmat jäi ainoana liikkeenä Linjurin kakkoskerrokseen.

– Meillä on ollut iltaisin melko turvaton olo. Plazan puolella sen sijaan on elämää, Leppämäki avaa muuttopäätöksen syitä.

Kultaisimpien uusi liiketila sijaitsee kauppakeskus Plazan toisessa kerroksessa. Kuvassa yrittäjät Lotta Leppämäki (vas.) ja Moona Kallioniemi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Kultaisimpien uusi myymälä sijaitsee Plazan toisessa kerroksessa DNA:n ja Hiusstudio Merinellin välissä.

– Liiketila on noin 50-neliöinen eli hieman pienempi kuin edellinen, Leppämäki tietää.

– Meillä on tosin varaa tiivistää. Nyt näemme tiskin takaa koko myymälän, hän lisää.

Muutto lasisillan toiselle puolelle konkretisoitui Leppämäen mukaan nopeasti.

– Plazasta löytyi onneksi meille sopivat tilat, hän iloitsee.

Salon Kultaisimmat Oy:n yrittäjä Lotta Leppämäki (vas.) on tehnyt koko tähänastisen työuransa Linjurissa. Nyt tilanteeseen tulee muutos, kun Kultaisimmat muuttaa Plazaan. Taustalla Leppämäen yrittäjäkollega Moona Kallioniemi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Leppämäki korostaa, että Linjurin taakse jättäminen herättää myös haikeutta.

– Olen työskennellyt vuonna 1997 alkaneen työurani aikana ainoastaan Linjurissa, yrittäjä paljastaa.

– Linjuri on hyvä rakennus keskeisellä paikalla. Toivon todella, että tänne löytyisi jotain järkevää toimintaa, hän jatkaa.

Kultaisimmat juhlii Plazan liikkeensä virallisia avajaisia 16. maaliskuuta.

Salon Matkahuollon asiamiespiste muuttaa Salitunkatu 3:een 1. huhtikuuta. Kuva kiinteistön pihapiiristä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Linjurin kakkoskerros on siis Kultaisimpien lähdön jälkeen tyystin tyhjillään. Myös katutasossa on tapahtumassa liikehdintää, kun Matkahuolto siirtää toimintonsa huhtikuun alussa Meriniittyyn Salitunkatu 3:een.

Salon Matkahuollon asiamiehenä työskentelevä Mika Vesalainen toteaa, että muuttopäätöksen taustalla ovat logistiset syyt.

– Kaikki Matkahuollon kautta kulkeva tavaraliikenne siirtyy kuljetettavaksi rekoilla, Vesalainen selventää.

Kyseessä on Matkahuollon kansallinen linjaus, jota Salossa ryhdytään noudattamaan Vesalaisen mukaan hiukan jälkijunassa.

– Pohjois- ja Itä-Suomessa näin on toimittu jo pidempään, hän alleviivaa.

Matkahuollon nykyiset tilat linja-autoaseman kupeessa ovat asiamiehen mukaan ahtaat.

– Salitunkadulla on reilusti enemmän asiakaspaikoitustilaa, joten rahdin purkaminen ja lastaaminen on huomattavasti helpompaa.

Rahdin kuljetuksesta vastaava salolainen Vainion Liikenne jatkaa toimessa tulevaisuudessakin.

– Vain kulkuvälineet vaihtuvat, Vesalainen korostaa.

Matkahuollon nykyiset tilat Salon linja-autoaseman kupeessa ovat asiamiehen mukaan ahtaat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yksityisasiakkaat vierailevat Matkahuollon toimipisteissä nykyisin vain harvoin.

– Aikatauluneuvontaa kysytään silloin tällöin, mutta netistähän kaikki löytyy, Mika Vesalainen tuumii.

Myös paketteja noudetaan edelleen jonkin verran Salon Matkahuollosta.

– Noin 90 prosenttia paketeista toimitetaan pakettiautomaatteihin tai palvelupisteisiin, Vesalainen kertoo Salon paikallisista luvuista.

Hän vakuuttaa, ettei muuttorumban pitäisi näkyä Matkahuollon asiakkaille mitenkään.

Linjurin toinen kerros on hiljentynyt pikkuhiljaa Anttilan konkurssin jälkeen. Kun Salon Kultaisimmat jättää kiinteistön, ei kakkoskerrokseen jää enää kuin tyhjiä toimitiloja. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Joku
3 kuukautta sitten

Kohta lähtee loputkin eli apteekki, kahvila, valokuvaamo, kebab ravintola ja R kioski. Koko paikka typö tyhjäksi ja maan tasalle koko tönö paitsi parkkihalli ja linja-autoasema rautatieaseman kylkeen johonkin sopivaan koloon.

Jesse
3 kuukautta sitten
Reply to  Joku

Hohhoijaa, taas näitä s-ryhmän edustajia heittämässä hölmöjä ajatuksia. Varmasti olisi kiva tehdä ratkaisuja, jotka vähentävät Plazan kilpailua vähentämällä mahdollisia kauppapaikkoja. En kyllä näe mitä järkeä Salon kannalta tuossa olisi. Jos siihen tilalle ei tule muuta kuin tyhjä monttu, niin ei Linjurin purku ketään hyödytä. Tärkeämpää olisi saada Linjuri täyteen työllistäviä yrityksiä, niin lisääntynyt kävelijämäärä hyödyttäisi myös Linjurin ympärillä olevia yrityksiä. Remontti ja vuokranhinta järkeväksi, niin kyllä sinne pitäisi yrityksiä ilmestyä. Jos ei ilmesty, niin Salon elinkeinoelämän tilanne ja tulevaisuus kyllä sitten sen verran huonossa hantissa, että pitäisi päättäjien ryhtyä oikeasti tekemään asialle jotain. Jos paikan nykyisellä omistajalla ei riitä tähän… Lue lisää »

Veka
3 kuukautta sitten
Reply to  Jesse

Miten kaupunki voi puuttua, jos omistaja ei halua alentaa vuokria sille tasolle, että uusia liikkeitä muuttaisi sinne?

Jesse
3 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Kevyempi vaihtoehto olisi aluksi neuvotella esim. kiinteistöveron alennuksesta tai remonttiavustuksesta jos niillä saisi käyttöasteen nostettua. Kovemmat vaihtoehdot taitavat liikkua sitten pakkolunastuksen tai sakkojen luokassa.
Eikös rakennuslautakunta pysty samoja nootteja antamaan omakotitaloasukkaille, joiden tontin kunto aiheuttaa yleistä haittaa. (Rottia yms.) Nyt tässä kuitenkin puhutaan yhdestä kaupungin keskeisimmästä kohteesta, jolla vaikutusta koko kaupungin imagoon puhumattakaan kuinka monta veroja maksavaa yritystä tuonnekin saisi pistettyä. Luulisi siis kaupungilla olevan valtuuksia puuttua asiaan, ja mielestäni jos tilanne ei oikeasti parane pian, niin kaupungin pitäisi ottaa aihe ainakin keskusteluun.

Vero on vero
3 kuukautta sitten
Reply to  Jesse

Kiinteistövero määräytyy kunnan rakennusrekisteristä verottajalle menevien tietojen kanssa ja veron perii Verohallinto. Se ei neuvottele kiinteistöverosta. Jos veroprosenttia alennetaan kaupungin toimesta, niin alennus koskee sitten kaikkia saman tyyppisiä kiinteistöjä, ja vaikuttaakin jo merkittävästi kaupungin verokertymään.

Jesse
3 kuukautta sitten
Reply to  Vero on vero

Onneksi siis ehdotin myös toistakin vaihtoehtoa. Tosin Salosta löytyy kyllä tyhjää kiinteistöä muutenkin, että jos veron alennuksen seurauksena muutkin tyhjät kiinteistöt saa kannustinta remonttiin ja vuokraamaan halvemmalla, niin silläkin on merkittävää vaikutusta kaupungin verokertymään.
Ehkä kuitenkin ajatukseni punainen lanka oli, että kaupunki selvittäisi tilannetta ja katsoisi mitä heidän työkalupakistaan löytyisi avuksi sille, että Linjuriin ja Saloon yleisesti saisi lisää yrityksiä.

Pekka
3 kuukautta sitten
Reply to  Jesse

Kaupungin pitäisi kyllä puuttua aika moneen muuhunkin kohteeseen Salossa. Nyt ne kampaviinerit pois sieltä kokouspöydiltä ja oikeasti alatte tekemään töitä kaupungin eteen. Yksi esimerkki on tuo viljavarasto. Junalla kun tulee kaupunkiin, niin hui kamala mikä vastaanotto kun ensimmäisenä näkee paraatipaikalla hylätyn ränsistyneen hökkelin. Ensivaikutelmat eivät kovin lupaavia. Näin kaupungin asukkaanakin hävettää tuo ja monet muut vastaavat kohteet. Jos viljavarastolle ei oikeasti hyödyllistä käyttöä, niin vaihtoehdot on joko kohteen suojelu pois ja rakennus matalaksi, tai sitten vähintään ulkosivun huolto edustavampaan kuntoon.

Suosittelen
3 kuukautta sitten
Reply to  Joku

Kahvila on paraatipaikalla omistamassaan tilassa. Sinne on helppo mennä myös lastenvaunujen, rollaattorien, pyörätuolien kanssa, kun ei ole portaita.Kahvi, pullat ja leivät ovat aina tuoreita ja edullisia ja ystävällinen palvelu pelaa. Apteekkikin taitaa omistaa omat tilansa ja toivottavasti pysyy siinä edelleen.

Tavis torilta
3 kuukautta sitten
Reply to  Suosittelen

Kahvila voisi jopa laajentaa tilaansa parilla pikkupöydällä ”lattiakahvilan” tyyliin, niin kuin aiemmin oli. Linjurin Sulho on on kaikille helpoiten saavutettavissa oleva kuppila Salossa.

Salolainen
3 kuukautta sitten

Ei linjuri enää herää henkiin, kuollut mikä kuollut paikka. Eikä Plazassakaan ole ollut enää vuosikausiin vilkasta meininkiä. Nuoriso vain oleskelee Plazassa ja kävijälaskurit raksuttavat kävijämääriä. Ja suuret ketjut eivät uudestaan enää tule Saloon. Väki vanhenee Salossa koko ajan. Vanheneva väki ostaa etupäässä vaan ruokaa ja lääkkeitä.
.

Niko
3 kuukautta sitten
Reply to  Salolainen

Lahdessa vanha Anttilan tavaratalo on jo laitettu purkuun. Tilalle tulee asuntoja

Pulujen kasvattamo
3 kuukautta sitten
Reply to  Niko

Salossa ei tarvita niitä asuntojakaan, kun väki kaikkoaa.

Turkkilainen
3 kuukautta sitten

Salo on mennyttä

pertti
3 kuukautta sitten

Tällä päätöksellä saadaan halpalinja-autot nostamaan lipunhintoja. Kaikilla linja-autoilla tulee nousemaan lipun hinnat kun linja-auto ei saa enään muuta kuormaa. Tämä on ihan tietoinen valinta kun hinnat oli pudonnut vanhoista ryöstöhinnoista alas.