Mielipide: Oppivelvollisuus pakottaa nuoren autoilemaan

2
Kirjoittaja huomauttaa, että pitkät etäisyydet vaikeuttavat jatkutun oppivelvollisuuden toteutumista. Kuva: Lehtikuva/ Vesa Moilanen

Oppivelvollisuus nousi 18 ikävuoteen 1.8.2021. Se tarkoittaa sitä, että nuoren on hakeuduttava jatko-opintoihin ja jatkettava opiskeluja peruskoulun jälkeen. Pääsääntöisesti alueellamme kaikki ovat toki jatkaneet opintoja aiemminkin.

Erityisen ongelmallista on maantieteellinen eriarvoistuminen. Viittaan mahdollisuuksiin kulkea vaikka Koskelta eri koulupaikkoihin oppivelvollisena. Mikäli hakeutuu paikalliseen lukioon, opiskelijan oppivelvollisuuden täyttämisen tilanne on selkeä.

Mikäli nuori hakeutuu ammatillisiin opintoihin, sijaintimme on sinänsä oiva: Saloon 35 km, Loimaalle 35 km, Lietoon ja Forssaan noin 40 km. Autolla matkat ovat kivoja puolen tunnin keikkoja, mutta muilla kulkuvälineillä matkan taittamiseen mahdollisuudet ovat onnettomat tai jopa olemattomat.

Tähän mahdollisuuksien mahdottomuuteen pitäisi herätä.

Tiinu Uuttu

Kosken seudun yläasteen ja Kosken lukion opinto-ohjaaja

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lapset viime vuosituhannella
1 kuukausi sitten

Kouluja on käyty jo viime (1900) vuosituhannella kun ja pitkienkin matkojen takaa. 1962 kauppiksen luokallanikin oli muutamia, jotka asuivat Salossa alivuokralaisina pitkien koulumatkojen takia. Maaseudulla bussiin päästäkseen saattoi olla parinkin kilometrin matka aamuin illoin. Tämä 2000-luku ja mopoautot tekivät sen, että busseilla ei kuljettaisi enää lyhyttäkään matkaa. Väitänkin, että aikaisemmista ikäluokista kasvoi yritteliäitä ja sisukkaampia, pyrkimään elämässään eteenpäin.

Kyllä pääsee
1 kuukausi sitten

Itse olen koko ikäni kulkenut julkisilla niin kouluun kuin muuallekin mm. nyt töihin enkä ole autoa tarvinnut. Kyse on halusta ja omasta tahdosta. Osalle julkiset ei kelpaa asenteiden takia.