Mielipide: Tässä kaupungissa urheilu kävelee kulttuurin yli

8
Kirjoittaja harmittelee urheilun ja kulttuurin vastakkainasettelua Salossa. Hänen mielestään teatterin asemaa vähätellään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pääsin motkottamisen alkuun, kun arvostelin ( SSS 3.2.) Salon kaupunginvaltuuston joulukuussa tekemiä talousarviopäätöksiä. Jatkan samalla linjalla.

Teatterista tykkääville tuli viime vuonna selväksi, että Salon Teatterina toiminut rakennus on sisäilmaongelmainen. Teatterilaisille oli annettu ymmärtää, että kaupunki pyrkisi laittamaan kiinteistön investointilistalle, mutta loppuvuodesta selvisi, että ei kaupungilla mitään suunnitelmia rakennuksen suhteen ollut. Ei korjausrahaa talousarviossa eikä edes väistötiloja osoittaa. Teatterilaiset saivat ihan itse ryhtyä toimiin, jotta toimintaa oli ja on ollut mahdollista jatkaa.

Kun päättäjät hyväksyivät kaupunkistrategian 2030, he taisivat unohtaa sen heti, kun aloittivat vuoden 2023 talousarvion käsittelyn. Vai pitääkö tulkita, että strategian otsake ”Avaimet kaikkiin oviin” tarkoitettiinkin vain sloganiksi kuten ”Salo on enemmän” -tyrkyttely kuntaliitos-Salon aloittaessa toimintansa vuonna 2009?

Ihmetyttää myös, miten pitäisi reagoida strategian esittelyosaan, jossa visio ja tarina -kohdassa todetaan: ”Täällä teot ja tulokset puhuvat puolestaan, sillä mieluummin keskitymme tekemiseen kuin puhumiseen”. Jos noin on, niin miksi teatterin osalta on toimittu ja toimitaan niin kuin se olisi yhtä tyhjän kanssa?

Jotain ponnen tapaista talousarviokokouksessa kyllä yritettiin. Esitettiin muun muassa, että ”selvitetään virkamiestyönä vapaa-aikapalveluiden alueella kulttuuri- ja urheilutoimijoiden tarpeet ja selvityksen perusteella laaditaan suunnitelma tarvittavista vapaa-aikapalveluiden tilaratkaisuista. Näitä voisivat olla esimerkiksi kulttuurikeskus ja jalkapallohalli.”

Komeat ovat ponnen esitykset. On vaan niin, että minä ja moni muu ikuisuuden salonseutulaisena ja vuodesta 2009 lähtien Salon kaupunkilaisena asunut on moneen kertaan joutunut toteamaan, että kun tässä kaupungissa puhutaan kulttuurista, niin urheilun tarpeet kävelevät sen yli. Pitäisi olla sekä että -tilanne, tasapuolisesti kumpaakin, mutta sellaista ei ole näkynyt.

Onhan tuo mukavaa ja mielenkiintoistakin, kun saamme silloin tällöin tämän lehden sivuilta lukea kaupunkilaisten ajatuksia, viimeksi Linjurista (SSS 8.2.), mutta eiköhän palvelujen tarpeen ja erilaisten toimintojen kehittämisideoiden kysely pitäisi lähteä liikkeelle kaupungintalolta.

Toimintaohje löytyy kuntalain 22 pykälästä: ”Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista.”

Marjatta Halkilahti

Salo, Muurlan kaupunginosa

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anneli
1 kuukausi sitten

Ihmetellyt itse tässä samaa asiaa. Salossa urheilu ja autoilu menevät kaiken edelle. No, itse en pääse edes teatteriin kun paikallisliikenne ei kulje iltaisin ja viikonloppuisin. Autoa en hanki koska kannatan vihreää siirtymää (samaa toivoisi myös että kaupunki kannattaisi), sekä se ei olisi taloudellisesti edes mahdollista.

Toivotonta
1 kuukausi sitten
Reply to  Anneli

Salolaiset ei todellakaan ole kulttuuriväkeä. Senhän näkee jo tästä aviisistakin, tai siis sen nettisivuista. Lähes poikkeuksetta ensimmäinen uutinen nettisivuilla on joku lentis- tai korisuutinen tai muu vastaava. Paperiversiossa sama juttu, urheilu-uutisia on pari sivua ainakin. Wilma Murrosta ei olla toivuttu vieläkään.

Tarmo
1 kuukausi sitten
Reply to  Anneli

Jos autoilu menee kaiken edelle niin miksi ei sitten paikallisliikenne kulje salossa iltaisin ja viikonloppuisin kuin tietyillä alueilla? Jos asut keskustassa ja et ole esim. liikuntarajoitteinen tai hyvin iäkäs niin varmasti kohtuullisesti pääsee kävellen teatteriin. Auton omistamisella ei kyllä nykyään ole enää mitään tekemistä vihreän siirtymän kanssa, ne ovat niin vähäpäästöisiä. Liikunta ja urheilu parantavat niin henkistä ja fyysistä kuntoa ja ehkäisevät monia sairauksia.

Mike
1 kuukausi sitten

Liikunta ja urheilu auttaa ihmisiä laajasti, koska terveys on tärkeää. Kulttuuri kiinnostaa vain harvoja, eikä tuota mitään. Kulttuurin rahoja voidaan vähentää lisääkin vielä, koska kunnan ei kuulu sitä rahoittaa. Kulttuurin rahoitus kuuluu yksityiselle puolelle. Osittain kuuluu toki liikunta ja urheilukin. Urheilun kautta vaan saa kuntakin enemmän positiivista julkisuutta, vrt. esim, Murto, Vilpas, Lentopalloturnaus taikka suunnistuskisat.

Turkulainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Mike

Kulttuuri auttaa ihmistä laajasti koska mielenterveys on tärkeää. Mistähän johtuu että kulttuuri kiinnostaa vain harvoja? Ei ole tarjolla. Tv joskus lähettää kolmella kanavalla urheilua yht’aikaa sen lisäksi että kakkonen on urheilukanava. Kulttuurin kautta saisi kunta positiivista julkisuutta jos sen tuottamiseen satsattaisiin yhtä paljon kuin urheiluun. Urheilun rahoitus kuuluu yhtä hyvin yksityiselle puolelle kuin kulttuurinkin rahoituskin. Urheilun tuottamien loukkaantumisten, sairaslomien ym vahinkojen rahoitus kuuluisi myös yksityiselle puolelle. Viime aikoina ei juuri ole kuulunut mitään hyvää urheilun taholta, oli sitten kyse valmentajista tai korruptiosta, lisäaineista, sovituista voitoista jne. Onko terve ruumis terveessä sielussa vai dopattu ruumis rahanhajussa. On asennekysymys koko juttu. Nuorten… Lue lisää »

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Mike

Suomalaiset ovat nykyään rapakuntoista kansaa ja erittäin ylipainoisia. Mitä se urheilu on siis antanut noin niinkuin konkreettisesti? Ei se kunto tai henkinen vireys nouse sieltä kotisohvalta.

Salolainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Mike

Tutkimustietojen mukaan kulttuuri kiinnostaa laajalti kaikenlaisia suomalaisia (Suomen kulttuurirahaston tutkimus v. 2022) ja se tuottaa siihen sijoitetut rahat moninkertaisina takaisin (Taloustutkimuksen tutkimus vuodelta 2021). Laki kuntien kulttuuritoiminnasta määrää myös Salon kaupungin edistämään, tukemaan ja järjestämään kulttuuritoimintaa eli kyllä, kunnan kuuluu rahoittaa kulttuuria. Mutta voit olla huoletta, kahden Kuntaliiton tekemän tutkimuksen mukaan Salossa käytettiin tutkituista 25 kunnasta kulttuuriin vähiten rahaa. Esim. musiikin ja teatterin tuki Salossa on olematonta verrokkikuntiin nähden. Useissa muissa Salon kokoisissa kunnissa käytetään kulttuuriin moninkertaisia summia. Niin niissä sitten onkin esim. kaupunginteattereita tai kaupunginorkestereita, joiden esitykset houkuttelevat väkeä myös kuntien ulkopuolelta. Nämä kulttuurimatkailijat puolestaan tuovat rahaa kuntiin käyttämällä… Lue lisää »

Salossa aina menty urheilu edellä
1 kuukausi sitten

Kyllähän se näkee jo tälläkin sivustolla, monta uutista urheilusta, mut tosi vähän kulttuuria tai muutakaan.