Liike Nyt saa kevään eduskuntavaaleihin kolmannen ehdokkaan Salosta. Hän on Mika Nummenpalo, jonka voi sanoa tuoneen koko puolueen Saloon.
Nummenpalo oli ehdolla eduskuntaan jo vuonna 2019. Silloin hän sai 620 ääntä. Seuraavissa kuntavaaleissa hän nousi Salon valtuustoon.
– Liike Nyt on nuori puolue. Sen tarina on vähän kuin yrityksen kasvutarina – pakkohan siinä on olla mukana, yrittäjänä tunnetuksi tullut mies perustelee.
Nummenpalo sanoo tehneensä pohjatyötä kevään eduskuntavaaleihin jo vuosien ajan. Hän joutui kuitenkin luopumaan suunnitelmistaan viime kesänä terveysongelmien takia.
Liike Nytin ehdokkaiksi valittiin Laura Riski ja Satu Paananen, jotka olivat pärjänneet hyvin aluevaaleissa.
Viime kuussa Nummenpalon terveystilanne helpottui, ja hän arvioi nyt voivansa tehdä ”rauhallisen kampanjan terveys edellä”.
– Vähän tietysti harmittaa, etten ehdi kiertää koko maakuntaa läpi. Olisin halunnut tehdä pitempiaikaisen kampanjan ja panostaa täysillä, mutta tuli pakollinen tauko. Toisaalta nyt on kaksi kuukautta aikaa, käytetään se tehokkaasti!
Työeläkkeellä oleva Nummenpalo ei aio sijoittaa kampanjaansa suuria summia rahaa. Sen sijaan hän aikoo olla esillä sosiaalisessa mediassa ja kirjoittamalla.
– Toivon mukaan saan vähintään yhtä paljon ääniä kuin vuonna 2019. Se todistaisi, että olen tehnyt hyvin työni.

Led-yrityksistä tutuksi tullut Mika Nummenpalo sanoo puhuneensa läpi työuransa ihmisiä luottamaan tutkittuun tietoon. Samaa ajatusta hän pyrkii tuomaan politiikkaan.
– Päätöksentekijän pitää saada jokaisesta hankkeesta plussat ja miinukset. Lisäksi pitää saada vaihtoehtoja. Päätöksenteossa ei ole sellaista asiaa kuin yksi ainoa vaihtoehto. Päättäjän tehtävä on aina helpompi, jos tarjolla on perusteltuja vaihtoehtoja.
Nummenpalon mukaan esimerkiksi kaupungin päätöksenteossa tuijotetaan monesti tiettyihin lukuihin – selvittämättä, mihin kaikkeen muuhun päätös voi vaikuttaa.
Nummenpalo haluaa miettiä erityisesti, mikä kannattaa ja mikä ei. Samasta syystä hän on vastustanut Turun ja Helsingin välistä nopeaa junayhteyttä.
– En tiedä, minkälaisella rautalapiolla tätä asiaa pitäisi takoa. Puolueet puhuvat nyt miljardien eurojen sopeutustarpeesta tulevina hallituskausina, ja samaan aikaan Suomessa suunnitellaan miljardien eurojen uusia junayhteyksiä. Sopivatko nämä kaksi asiaa yhteen?
Nummenpalo innostuu, kun puhutaan tulevaisuudesta, keksinnöistä ja niiden tuomista mahdollisuuksista.
Hän pohdiskelee mielellään vedyn mahdollisuuksista liikennepolttoaineena ja tuulivoimaloiden rakentamisesta merialueelle. Eikä siinä vielä kaikki:
– Ahvenanmerelle voisi tuoda 500 uutta tuulivoimalaa. Kaikki tietävät, että meren pohjassa on kuolleita alueita ja Itämeri rehevöityy. Voisiko osa tuulivoimaloista hapettaa vettä ja parantaa meren tilaa? Hapetetaanhan akvaarioitakin!

Suomen Kipu ry:n hallituksessa istuva Mika Nummenpalo sanoo, että politiikassa pitää keskittyä tiettyihin teemoihin, jotka osaa ja tuntee.
Nummenpalo tekisi eduskunnassa työtä potilasjärjestöjen ja potilaiden hyväksi. Hän haluaisi tukiverkoston potilasvahinkojen uhreiksi joutuneille, ja alkaa nopeasti ideoida, miten keinoälyä voitaisiin työssä hyödyntää.
– Meillä on iso ongelma. Väestö vanhenee yhdistystoiminnassa, ja mukaan pitäisi saada nuorempia. Yhdistysten toimintaa pitäisi helpottaa, ja esimerkiksi talkootyön verovapaus pitäisi palauttaa.