Moni pikkujouluporukka koki joulukuussa karvaan pettymyksen, kun Raskasta joulua -konsertti peruuntui.
Salohalliin oli suuntaamassa myös salolainen Susanna Pöllänen. Hän oli hankkinut marraskuun alussa kaksi lippua, joiden yhteishinta oli miltei 120 euroa. Ajatuksena oli juhlia pikkujoulua ystävän kanssa.
– Olen aiemminkin ollut Raskasta joulua -konsertissa ja tykännyt, sanoo Pöllänen.
Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, koska tapahtumajärjestäjä RH Entertainment Oy ajautui loka–marraskuussa yrityssaneerauksen kautta konkurssiin.
Pöllänen on yksi monista, jotka odottavat nyt saavansa lippurahat takaisin.
RH Entertainment Oy:n velkojaluettelosta on kehkeytymässä valtavan pitkä. Konkurssipesän pesänhoitaja, turkulainen asianajaja Heikki Vesa Asianajotoimisto Krogerus Oy:stä arvioi velkojia olevan jo 10 000–20 000.
– Ja koko ajan tulee lisää yhteydenottoja. Velkojien määrä on yksi Suomen konkurssien lähihistorian suurimmista, Vesa sanoo.
Velkojien määrä selittyy peruuntuneilla tapahtumilla. Kun RH Entertainment Oy asetettiin konkurssiin, tuleviin konsertteihin oli jo myyty noin 40 000 lippua.
Salossa yrityksen keikkalistalla oli Raskasta joulua -konsertin lisäksi Katri Helenan kirkkokonsertti, joka saatiin järjestettyä.
Myös Salo Soi 2023 -tapahtuman lipunmyynti oli aloitettu ennen konkurssia. Tapahtuman toteutumisesta ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.

Tulevatko lippuja hankkineet koskaan samaan rahojaan takaisin?
Pesänhoitaja Vesa sanoo, että lippuja ostaneiden asema vaihtelee.
Luottokortilla lippunsa hankkineet saavat rahansa todennäköisesti takaisin luottokorttiyhtiöltä, joskin yhtiöiden käytännöissä voi olla vaihtelua.
Muiden kohdalla lippujen hankinta-ajalla on merkitystä. Yksi konkurssilainsäädännön koukeroista on, että velallisyhtiön saneerausmenettelyn aikana syntyneet saatavat ovat konkurssissa etuoikeusasemassa muihin saataviin nähden.
RH Entertainment Oy oli saneerauksessa ennen konkurssia. Saneerausmenettely alkoi 20. lokakuuta ja päättyi 11. marraskuuta, jolloin yritys asetettiin konkurssiin.
– Jos on ostanut lippunsa saneerausmenettelyn aikana, on maksunsaannissa paremmassa asemassa, sanoo Vesa.
Susanna Pöllänen osti lippunsa pankkikortilla marraskuun alussa. Hän ei siis saa rahojaan takaisin luottokorttiyhtiöltä, mutta on paremmassa asemassa kuin aiemmin syksyllä lippunsa hankkineet. Kovin suuria toiveita Pöllänen ei elättele.
– Rahat meni jo, enkä mieti tätä enää niin paljon. Se on positiivinen yllätys, jos jotain tulee takaisin.
Kun konkurssipesän varoista ryhdytään aikanaan maksamaan velkojille jako-osuuksia, pienten summien velkojien jako-osuudet voivat olla käytännössä hyvin pieniä. Alle 50 euron suuruiset jako-osuudet voidaan konkurssilain mukaan jättää kokonaan maksamatta.
– Asiasta ei ole vielä tehty päätöksiä, sanoo Vesa.
Alle 50 euron jako-osuuksien maksamatta jättäminen voi olla perusteltua esimerkiksi silloin, kun maksettava jako-osuus on jäämässä pienemmäksi kuin sen maksamisesta koituvat kulut.
RH Entertainment Oy:n suurimmat velkojat ovat ilmoittaneet konkurssissa satojen tuhansien eurojen suuruisia saatavia. Yhtiön velkojen kokonaismäärästä ei ole vielä täyttä selvyyttä, koska velallisen varoista ja veloista laadittava pesäluettelo ei ole vielä valmistunut.
Nämä ovat ikäviä tapauksia ja varmasti osaltaan johtavat siihen, että jatkossa liput ostetaan vasta vähän ennen tapahtumaa. Suomessa on yleinen tapa mainostaa niin, että paikkoja tai tuotteita on rajoitetusti ja ne myydään nopeasti loppuun. Itse en milloinkaan tartu kiirettä lietsoviin tarjouksiin, vaan harkitsen ajan kanssa ja otan selvää, mitä vastinetta rahalleni on todella tulossa. Jos jotakin ostan.
Jep, ostakaa liput vasta vähän ennen tapahtumaa luottokortilla. Jos peruuntuu, niin luottoyhtiölle reklamaatio.
Eikö tuollainen käytännössä ole petos? Jos kuka hyvänsä voi ryhtyä tuollaiseksi yrittäjäksi ilman minkäänlaisia vakuuksia niin se on jo lain suojelemaa rikollisuutta?
Sain Visalta takaisin 4 lipun hinnan
Kiire on markkinointikeino, jossa käytetään hyväksi kokemuksia menneiden vuosikymmenten aidosta tavarapulasta. Kun kauppaan saatiin erä tuotetta, piti olla nopea. Seuraavan erän saapumisesta ei ollut tietoa. Nykyaikana kaupassa on tavaroita pursuvien hyllyjen keskellä vaikea ymmärtää tarvetta kiirehtiä ostopäätöksen kanssa. Edes vessapaperia ei ole saatu loppumaan hyvästä yrityksestä huolimatta. Jokin tietty maailmanluokan artisti saadaan tietysti Suomeen esiintymään vain harvoin. Tarjontaa silti riittää, jos kuluttajalle riittää pääsy hyvään konserttiin, eikä juuri tietyn artistin keikalle. Järjestäjällä on silti tarve huolehtia omasta kassavirrasta, koska muussa tapauksessa vaaditaan ulkopuolista eli kalliimpaa pääomaa toiminnan pyörittämiseen, mikä heikentää kannattavuutta ja täytyy yrittää maksattaa asiakkailla. Kilpailutilanteessa tämä on vaikeaa.… Lue lisää »