Näkkärin Lasten lauantait saavat kaverikseen Vauvaperjantait

0
Silkkipaperitaivas on aisteja hivelevä, rauhallinen ja lempeä vauvateatteriesitys. Kuva: Frans Rinne

Salon kulttuuritila Näkkärissä on tarjolla kevään aikana monipuolista lastenkulttuuria.

Tutut Lasten lauantait jatkuvat taas helmikuussa. Luvassa on monipuolisia esityksiä varjoteatterista musiikkiteatteriin ja sadunkerronnasta sirkusta ja nukketeatteria yhdistelevään esitykseen.

Lasten lauantaiden tarjontaa täydentävät uutuutena aloitettavat Vauvaperjantait, joita on luvassa kevään aikana kaksi kertaa.

Kevään Lasten lauantait rakentuvat satuteeman ympärille. Sesongin aloittaa lauantaina 11. helmikuuta H.C. Andersenin satuun Tuhma Jussi perustuva näytelmä, jossa paikallinen Kulttuuriklubi-työryhmä päästää luovuutensa valloilleen vauhdikkaassa ja osallistavassa esityksessä.

Kulttuuriklubiin kuuluvat Jonas Jokilehto, Taija-Leena Jokilehto, Malla Pelo ja Roope Pelo. Helmikuun Lasten lauantain esitys nähdään poikkeuksellisesti kahteen otteeseen saman päivän aikana, näytökset toteutetaan kello 10 ja kello 13.

Maaliskuussa Lasten lauantaihin saapuu vierailemaan tamperelainen Mukamas-lastenteatteri, jonka suosittuja Hiirulainen-tarinoita nähdään nyt ensi kertaa Näkkärissä. Hiirulainen ja Suuri seikkailu -esitys yhdistää nukketeatteria, sirkusta ja tanssia ja se sopii koko perheelle noin kaksivuotiaasta lähtien. Hiirulaisen seikkailuja pääsee seuraamaan lauantaina 11. maaliskuuta kello 13.

Huhtikuun Lasten lauantaissa nähdään Alice McLerranin rakastettuun satuun perustuva Vuori, joka rakasti lintua. Iida Vanttajan tulkinta sadusta on tunnelmallisen kaunis, läpisävelletty varjoteatteriesitys. Esitys on symbolinen tarina yksinäisyydestä, rakkauden etsimisestä ja sen löytämisestä ja se sopii lapsille noin viisivuotiaasta ylöspäin. Esitys nähdään 15. huhtikuuta kello 13.

Toukokuussa on ohjelmassa kevään viimeinen Lasten lauantai. 13. toukokuuta kello 13 alkaen on luvassa satuja kompaktissa muodossa, kun lahtelaisen SUPER Teatterin näyttelijät tuovat Matkalaukkusatuja-esityksen Näkkäriin. Visuaalisessa satuhetkessä nähdään ja kuullaan muun muassa tarina karhun kalanpyynnistä sekä jäniksen ja kilpikonnan kilpajuoksusta.

Ylhäistentiellä sijaitseva Näkkäri on yksi Salon kaupungin kulttuuritiloista. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Yleisön toiveesta Näkkäriin tulee keväällä kokeiluun myös vauvoille suunnattuja kulttuuriesityksiä. Vauvaperjantait järjestetään kansalaisopiston Teatteriluokassa. Ensimmäinen Vauvaperjantai on perjantaina 31. maaliskuuta kello 10, jolloin Suomen kiertueteatterin Silkkipaperitaivas-vauvateatteriesitys saapuu Saloon.

Eppu Nuotion samannimiseen vauvarunokirjaan perustuva Silkkipaperitaivas on aisteja hivelevä, rauhallinen ja lempeä vauvateatteriesitys. Runoista, musiikista ja visuaalisuudesta ammentava esitys soveltuu 3–12 kuukauden ikäisten vauvojen ensimmäiseksi teatterikokemukseksi. Helposti lähestyttävän esitysmuotonsa vuoksi Silkkipaperitaivas soveltuu myös eri-ikäisille erityistä tukea tarvitseville.

Kevään toinen Vauvaperjantai on toukokuussa 26. toukokuuta kello 10, jolloin kuullaan paikallista lastenmusiikkia, kun Mallan matkassa -lastenmusiikkiyhtye tuo vauvoille suunnatun konserttinsa teatteriluokkaan. Luvassa on köröttelyä, silittelyä, vauvahierontaa ja tanssia. Esitys sopii erityisesti 3–10 kuukauden ikäisille vauvoille vanhempineen.

Kulttuuritila Näkkäri

  • Salon kansalaisopiston hallinnoima kulttuurin monitoimitila, jossa järjestetään erilaisia esityksiä sekä kansalaisopiston teatteri- ja musiikkiopetusta.
  • Sijaitsee osoitteessa Ylhäistentie 2.
  • Lasten lauantai -tapahtumia on järjestetty syksystä 2021 lähtien.
  • Lasten lauantait ovat maksullisia tapahtumia, liput maksavat kaikilta yli 3-vuotiailta 10 euroa.
  • Myös Vauvaperjantaiden lipunhinta on 10 euroa (vauva plus vanhempi).
  • Avustajat pääsevät ilmaiseksi mukaan esityksiin.
  • Salon pääkirjastosta voi myös lainata Näkkäri-kortin, jolla pääsee kaksi ihmistä maksutta sisään esityksiin.
  • Lippuja esityksiin myydään ovelta korttimaksulla tai ennakkoon Salon kaupungin verkkokaupasta.
  • Näkkäriin ja teatteriluokkaan saavutaan rakennuksen pääovesta.
  • Vauvaesitysten maksimiyleisömäärä on noin 30 henkeä.