Pääministeri Marin: Uuden turvallisuusneuvonantajan nimittäminen voi lykkääntyä

0

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan uuden turvallisuuspoliittisen neuvonantajan nimittämistä saatetaan lykätä seuraavan hallituskauden puolelle.

Hän sanoi pitävänsä perusteltuna, että tuleva pääministeri arvioi, onko turvallisuusneuvonantajalle tarvetta.

– Itse kyllä näen tällä kokemuksella, että tälle asiantuntemukselle on tarvetta, mutta on hyvin mahdollista, että tuota aikataulua lykätään seuraavan hallituksen alkuun joka tapauksessa, hän vastasi toimittajan kysymykseen SDP:n tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Marin korosti, että neuvonantajaa kaavailtiin alun perinkin vasta tulevalle pääministerille avuksi.

Pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viran perustamista on valmisteltu valtioneuvoston kansliassa. Perusteluna on ollut tarve vahvistaa turvallisuuspoliittisten asioiden roolia myös valtioneuvoston kansliassa.

Ehdotuksesta on pyydetty lausuntoja ministeriöiltä, Pääesikunnasta ja presidentin kansliasta. Useammassa lausunnossa on esitetty kritiikkiä uutta tehtävää ja sen yhteyteen suunniteltua yksikköä kohtaan.

Esimerkiksi presidentin kanslia sanoi lausunnossaan, ettei se näe tarpeellisena eikä tarkoituksenmukaisena perustaa Nato-jäsenyyden varjolla uutta yksikköä valtioneuvoston kansliaan. Ulkoministeriön käsityksen mukaan tehtävä olisi rinnastettavissa pikemmin erityisavustajan kuin turvallisuusjohtajan tehtävään.

Saila Kiuttu