Piikkiöstä asti Perniön laduille – Anne-Mari Nikunen tarkisti aamulla netistä, minne pääsee hiihtämään ja ajoi tuttuun paikkaan Melassuolle

1
Anne-Mari Nikunen nautti hiihdosta Perniön Melassuon laduilla, joita hän kehui hyviksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniöstä kotoisin oleva Anne-Mari Nikunen pakkasi sukset mukaansa ja suuntasi Piikkiöstä kohti Perniön Melassuon latuja maanantaina.

– Katsoin aamulla netistä, että täällä on ajetut ladut, hän kertoi.

Nikusella oli maanantaina vapaapäivä ja aikaa harrastukselleen.

– Nautin hiihdosta, eilen olin töissä enkä päässyt, hän selitti.

Viikonvaihteen lumisade ja vähitellen pakastuva sää toi Salon seudulle hiihtokelit. Kovin rivakkaa tahtia latuja ei ole Salon kaupungin alueella päästy tekemään, mutta esimerkiksi maanantaina aamupäivällä valmiita latuja löytyi Perniön lisäksi Perttelistä ja Muurlasta.

Päivän kuluessa kaupungin nettisivuille alkoi ilmestyä muitakin uusia latuja.

Osaa laduista hoitaa kaupunki, osa on ulkoistettu.

Salon kaupungin liikuntapaikkamestari Jani Virtanen kertoi saaneensa palautetta, että latujen olisi pitänyt olla valmiina jo viikon lopulla.

Virtanen tietää, että innokkaimmat lähtevät hiihtämään jo ennen latujen tekoa. Jotkut tulevat valmiille latupohjalle tai pian latujen valmistumisen jälkeen.

Juuri valmistuneen ladun reuna saattaa hänen mukaansa kuitenkin murtua varsinkin laskussa, jos reunasta otetaan tukea.

– Olisi optimaalista, että latu ehtisi vähän kovettua, hän sanoo.

Esimerkiksi Salon keskustan lähellä olevien Tupurin, Märynummen ja Isohärjänmäen latujen valmistumista sai ainakin maanantaina vielä odotella.

– Ne ovat vielä työn alla, Virtanen kertoi.

Melassuon laduista on vastannut pitkään Hyrräpyörä Oy, joka oli saanut lähes kaikki ladut valmiiksi. Maanantaina hiihtämässä ollut Nikunen kiitteli latuja hyviksi.

Hän myös arvioi, että Perniössä oli enemmän lunta kuin Piikkiössä.

”Täällä ladut ovat aina kunnossa.”

Kolmen ja puolen kilometrin lenkkiä kiertänyt Nikunen kertoi hiihtävänsä 10–15 kilometriä kerrallaan. Tänä talvena hiihtämään on päässyt vähemmän Varsinais-Suomessa, mutta Nikunen on paikannut tilannetta hyödyntämällä Paimiossa olevaa hiihtotunnelia Paippia.

– Kävin myös Lapissa hiihtämässä, hän kertoo.

Melassuon laduilla suihki muitakin hiihdon ystäviä aamupäivällä. Helsingistä hiihtolomalla oleva Pihla Alanne oli lähdössä hiihtämään isoäitinsä Arja Niinistön suksilla.

– Tämä on kivaa ulkoilua, pääsee haukkaamaan raitista ilmaa, Alanne kuvaili.

Lukiota käyvä Alanne kertoi harrastavansa myös laskettelua ja luistelua.

Katsojan roolissa tällä kertaa ollut Arja Niinistö suitsutti Melassuon latuja.

– Täällä ladut ovat aina kunnossa, hän kehui.

Mikko Vainio (vas.) ja Tauno Lindgren aloittivat Melassuon luistelukentän jäädyttämisen maanantaina. Kenttä valmistunee torstaina. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Märkä pohja hidastaa latujen ja luistelukenttien valmistumista

Salossa tehtiin latujen lisäksi myös luistelukenttiä maanantaina. Molempien valmistumista hidastaa se, että leudon jakson jälkeen pohja on märkä.

Luistelemaan pääsee ulos kentälle tai kaukaloon jo nyt muutamassa paikassa. Ainakin maanantaina iltapäivällä netissä olevan listan mukaan Inkereellä, Kuusjoella, Märynummella ja Suomusjärvellä oli valmis jää.

Parhaillaan jäädytettävät valmistuvat loppuviikon puolella.

Esimerkiksi Perniön Melassuolla ulkokenttää jäädyttäneet Hyrräpyörän Tauno Lindgren ja Mikko Vainio arvioivat kentän valmistuvan ehkä torstaina.

– Tähän tarvitaan useampi kerros, miehet kertoivat.

Salon liikuntapaikkamestari Jani Virtanen lupaili, että varmaan joitain ulkokenttiä saadaan jäädytettyä kuluvalla hiihtolomaviikolla.

– Halikon koulukeskus, Moisio, Paukkula, hän luetteli.

Virtanen muistutti, että hiihtolomalla pääsee toki luistelemaan jäähalliin maksuttomilla yleisöluisteluvuoroilla joka päivä.

– Tänä vuonna niihin ehtii myös töitten jälkeen, hän lisäsi.

Yleisövuorojen ajat vaihtelevat päivittäin, mutta esimerkiksi tiistaina yleisöluistelut ja mailavuorot alkavat kello 13.15 ja päättyvät kello 17.30.

Yleisöluisteluajat löytyvät myös netistä. Moni varmistaa netin kautta, milloin pääsee luistelemaan tai hiihtämään, mutta Virtaselta kysellään jonkin verran myös suoraan esimerkiksi laduista.

– Kyselijät ovat yleensä kauempaa tulevia lomalaisia, hän selittää.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Palkonen Mikko
7 kuukautta sitten

Tupurin lyhyet ladut on kunnostettu.