Polttoaineiden saatavuus huolettaa paikallisia kuljetusalan yrityksiä – AKT:n lakot uhkaavat polttoaineen kuljetuksia

1
Kuljetusliike Ralf Hellsberg Oy:n toimitusjohtaja Ralf Hellsbergin mukaan AKT:n mahdollisilla lakoilla voi olla vaikutuksia polttoaineen kuljetuksiin. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakot uhkaavat alkaa keskiviikkona, mikäli neuvotteluissa ei päästä sopuun.

Sovittelut päättyivät maanantaina tuloksettomina ja työehtosopimuksista neuvotellaan parhaillaan.

Salolaisen kuljetusliike Ralf Hellsberg Oy:n toimitusjohtaja Ralf Hellsbergin mukaan mahdollisilla lakoilla ei olisi välittömiä vaikutuksia yrityksen toimintaan.

– Lakko alkaisi kyllä vaikuttaa aika pian välillisesti, sillä se uhkaa muun muassa öljykuljetuksia. Polttoainetta tarvitaan ja katkokset toimituksissa näkyvät, jos ei ihan tunneissa niin päivissä, Hellsberg sanoo.

Ahtausalan lakko alkaisi satamissa kello kuudelta aamulla ja jatkuisi siitä eteenpäin toistaiseksi. Myös terminaalialan lakko alkaisi keskiviikkona aamukuudelta, ja kestäisi ensi keskiviikkoon asti.

Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkaisivat heti vuorokauden vaihtuessa ja päättyisivät ensi tiistaina puolilta öin. Lakot koskisivat alkaessaan kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää.

– Satamissa lakko näkyy heti, kun tavara ei liiku suuntaan ja toiseen. Suomen vienti ja tuonti takkuaa välittömästi, jos lakot alkavat, Hellsberg toteaa.

Ralf Hellsberg toimii myös Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtajana.

 

Kuljetusliike Ralf Hellsberg Oy on erikoistunut elintarvikekuljetuksiin.

– Toiminta on laaja-alaista. Kuljetamme tuotteita isoille kaupoille, mutta toisaalla toteutamme myös ateriakuljetuksia ikäihmisille. Ongelmia tulee, jos terminaalihenkilökunta menee lakkoon ja tavaraa jaetaan eteenpäin esimiesvoimin.

Ralf Hellsberg Oy työllistää lähes 50 kuorma-autonkuljettajaa, joista osa kuuluu liittoon.

– Meillä kyllä riittää työvoima, mutta ongelmia tulee, jos emme saa kalustolle polttoainetta tai elintarvikeita kuljetettavaksi.

Samaa sanoo Oranta Logistics Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yrityksen perustaja Pasi Oranta.

– Lakko ei sinällään näy meillä, mutta jos polttoaineen saatavuudessa tulee lakon takia ongelmia, haittaa se tietysti toimintaa, Oranta pohtii.

 

Lounais-Suomen Jätehuolto LSJH kertoi tiistaina, että AKT:n lakko vaikuttaisi sen toimintaan ja osa sen asiakkaista jäisi ilman polttokelpoisen jätteen ja hyötyjätteiden astiatyhjennyksiä.

Salon lähikunnista vain Kemiönsaari kuuluu kunnan järjestämän jätehuollon piiriin

– Kemiönsaaren osalta näyttäisi siltä, että lakolla ei olisi vaikutuksia astiatyhjennyksiin, arvioi LSJH:n palvelupäällikkö Sanna Rajala tiedotteessa.

Muun muassa Marttilassa, Paimiossa, Salossa ja Sauvossa jätteenkuljetuksesta sopiminen on asukkaan omalla vastuulla eli lakon vaikutukset ovat riippuvaisia kiinteistön valitsemasta jätteenkuljetusyrityksestä ja lakon vaikutuksista yrityksen palveluihin.

Salon Hyötykäyttö Oy:n toimitusjohtaja Mikko Brandtin mukaan lakot eivät vaikuta yrityksen toimintaan.

– Tyhjennämme asiakkaiden jäteastiat normaalisti, hän toteaa.

 

Lakko vaikuttaa toteutuessaan Rinki-ekopisreiden toimintaan. Useita Rinki-ekopisteitä ei pystytä tyhjentämään ja siivoamaan lakon aikana.

Rinki kertoo tiedotteessaan, että osa keräyssäiliöistä on tyhjennetty jo etukäteen alkuviikosta. Keräysastiat tulevat väistämättä täyttymään, mikäli lakko kestää useita päiviä.

 

Postin toiminnassa lakko näkyisi välittömästi. Posti arvioi, että pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon.

Sähkettä päivitetty Rinki-ekopisteiden osalta kello 14.51.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
3 kuukautta sitten

Nämä ahtaajien lakot saavat palstatilaa ja muutenkin, poliittistakin huomiota koska sen vaikutuksiet ovat taloudellisia. Kun lähdetään vertaamaan, sanotaan nyt palkkausta ja koulutustakin niin onhan se ahtaajan palkka aivan surkea. Sairaanhoitaja kouluttautuu omakustanteisesti 3-5 vuotta ja keskipalkka noin 2400 Euroa. Ahtaajan koulutus menee yhteiskunnan piikkiin ja kurssit kestävät kuukausia, keskipalkkaus vain noin 4400 Euroa. Onhan se niin väärin, ja täysin perusteltu syy lakkoon?