Presidentti Niinistö vierailulle Yhdysvaltoihin – ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi matkalla on esillä talous- ja teknologiayhteistyö

0
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Yhdysvalloissa 6.–10. maaliskuuta, kertoo presidentin kanslia. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheiden lisäksi matkalla painottuu talous- ja teknologiayhteistyön tiivistäminen.

Vierailu alkaa länsirannikolta Seattlesta, jossa Niinistö tapaa Washingtonin osavaltion kuvernöörin Jay Insleen ja puhuu osavaltion senaatin istunnossa transatlanttisesta yhteistyöstä turvallisuuden, teknologian ja talouden aloilla. Ohjelmassa on myös yritysvierailuja.

Kaliforniassa Palo Altossa Niinistö osallistuu Stanfordin yliopiston Freeman Spogli -instituutin järjestämään keskusteluun, jonka aiheina ovat turvallisuuspolitiikka, suurvaltakilpailu ja uudet teknologiat.

Tapaamisessa Kalifornian varakuvernööri Eleni Kounalakisin kanssa esillä ovat kansainvälinen poliittinen tilanne sekä vihreä ja digitaalinen siirtymä. Presidentti ja varakuvernööri osallistuvat myös pohjoismaisia kasvuyrityksiä esittelevään Bifrost-innovaatiotapahtumaan Piilaaksossa.

Seurueeseen kuuluu yritysvaltuuskunta

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa presidentti tapaa muun muassa yhdysvaltalaissenaattoreita. Tapaamisissa ovat esillä Suomen Nato-jäsenyys, transatlanttinen kumppanuus ja Euroopan turvallisuus.

Presidentti osallistuu Washingtonissa myös Suomen suurlähetystön järjestämään puolustusteollisuutta ja murrosteknologioita käsittelevään tapahtumaan.

Perjantaina 10. maaliskuuta presidentti Niinistö vierailee Norfolkin sotilastukikohdassa sekä tapaa Virginian osavaltion kuvernööri Glenn Youngkinin.

Niinistön seurueeseen kuuluu yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia laajasti elinkeinoelämän eri aloilta.

Huomenna Niinistö tapaa republikaanisenaattoreita Mäntyniemessä

Perjantaina presidentti Niinistö tapaa Yhdysvaltojen senaatin republikaanijäseniä Mäntyniemessä. Mukana ovat senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sekä senaattorit Thom Tillis, Joni Ernst, Ted Budd, Katie Britt ja Pete Ricketts.

Niinistö ja hänen vieraansa keskustelevat muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, sodan tilanteesta ja näkymistä vuosi sen alkamisen jälkeen, tuesta Ukrainalle sekä Suomen Nato-jäsenyydestä.

McConnell vieraili Helsingissä Niinistön luona myös viime toukokuussa.

Emmi Tilvis