Salolainen neiti Marple ilmiantoi veljensä ja äitinsä poliisille, veli teeskenteli työkyvytöntä, äiti tuomittiin törkeästä kavalluksesta – ”En voi sietää vääryyttä, on tekijä sitten kuka tahansa”

0
Kuva: TS-arkisto/Lennart Holmberg

Keski-ikäinen salolaisnainen kutsuu itseään neiti Marpleksi. Hän on antanut ilmi ensin veljensä ja sitten äitinsä. Tiistaina käräjäoikeus tuomitsi äidin törkeästä kavalluksesta. Veli on jo aiemmin tuomittu hovioikeudessa törkeästä petoksesta.

– Tämä on ollut tosi rankkaa, mutta en voi sietää vääryyttä, on tekijä sitten kuka tahansa, nainen sanoo.

Suhteet äitiin ja veljeen ovat kylmenneet ja katkenneet vuosia sitten. Epäiltyjen väärinkäytösten selvittely on tuonut mukanaan sairauksia ja unettomuutta.

– Onhan tämä ihan hirveää.

Läheltä piti, että äidin tekemä 77 000 euron kavallus olisi jäänyt poliisilta kokonaan tutkimatta.

Epäselvyydet äidin ja isäpuolen taloudesta alkoivat paljastua tyttärelle isäpuolen kuoleman jälkeen, ja hän teki poliisille tutkintapyynnön. Heinäkuussa 2019 poliisi ilmoitti, että jutun tutkinta oli lopetettu. Näyttöä ei poliisin mielestä ollut tarpeeksi.

Neiti Marple sisuuntui.

– Ajoin Turkuun poliisilaitokselle ja sanoin, että haluan nähdä jutun tutkijan ja kysyä, miksi tutkinta on lopetettu. Etsin todisteet joka ikiseen kohtaan esitutkintapöytäkirjassa, vein ne poliisille ja sanoin, että tässä on.

Lounais-Suomen poliisi avasi jutun uudestaan ja siirsi tutkinnan Turusta Saloon. Esitutkintapöytäkirjaan kertyi yli 130 sivua. Syyttäjä näki rikoksen törkeänä kavalluksena.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tiistaina antaman tuomion mukaan äiti oli vuonna 2014 ohjannut muistisairaan puolisonsa varoja itselleen, vaikka pariskunnalla oli avioehtosopimus. Alzheimerin tautia sairastanut mies oli myynyt omakotitalonsa 118 000 eurolla, jolla oli ostettu yhteinen rivitaloasunto 72 000 eurolla.

Kaikki rahat olivat päätyneet vaimon tilille, ja niillä oli maksettu myös vaimon puolisko rivitaloasunnosta. Oikeudenkäynnissä kiisteltiin lähinnä siitä, oliko mies enää tuolloin ollut kykeneväinen ymmärtämään raha-asioita.

Tuomiossaan käräjäoikeus katsoo, etteivät asuntokaupat tapahtuneet miehen omasta tahdosta ja suostumuksella. Oikeus tuomitsi äidin vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta.

Kuolinpesälle äidin pitää korvata 77 000 euroa sekä 4 600 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Äiti kiisti syytteet käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Todistajana oikeudessa kuultiin myös 74-vuotiaan äidin poikaa, jonka hovioikeus tuomitsi kolme vuotta sitten törkeästä petoksesta. Työkyvyttömäksi tekeytynyt poika huijasi vakuutusyhtiöltä yli 140 000 euroa vuosien aikana. Vakuutusyhtiö maksoi ansionmenetyskorvauksia samaan aikaan, kun mies pelasi golfia hyvällä tasolla.

Neiti Marpleksi itseään kutsuva salolaisyrittäjä sanoo, että hän ilmoitti veljestään vakuutusyhtiölle. Vakuutusetsivät alkoivat seurata veljen arkea, ja toimittivat keräämänsä aineiston poliisille.

Neiti Marple on kirjailija Agatha Christien luoma kuvitteellinen salapoliisihahmo. Hän on Hercule Poirot’n ohella Christien tunnetuin henkilö.

Täydennetty juttuun kello 17.11, että äiti kiisti syytteet.