Salolaiset avaisivat Linjuriin yleisen saunan, kartingradan, teatterin, kauppahallin ja vanhusten päiväpaikan

16
Linjurin kauppakeskuskiinteistö kaipaa lisää elämää Salon ydinkeskustassa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Elämyskeskus, peuhupaikka, teatteri, kauppahalli, yleinen sauna, vanhusten toimintakeskus, apuvälinelainaamo, hyvinvointipiste, kartingrata, autokauppa…

Kymmenet lukijat ottivat kantaa, kun Salon Seudun Sanomat kysyi, mihin käyttöön kauppakeskus Linjurin lähes tyhjentynyt yläkerta pitäisi ottaa (SSS 4.2.2023). Muovitarvike Kuisman lopettaessa toimintansa Linjurissa jää kauppakeskuksen toiseen kerrokseen enää korujen, kellojen ja lahjatavaroiden erikoisliike Kultaisimmat.

Marja Kylä-Utsuri näkee Linjurin mainiona paikkana Salon Teatterille. Hän korostaa, että parkkihalleista pääsisi kätevästi sisäkautta teatteriin, ja pysäköintipaikkoja olisi kiitettävästi.

Teija Tuomela ehdottaa terveyspalvelujen sijoittamista Linjuriin. Hänen mielestään tiloihin sopisi hyvin esimerkiksi apuvälinelainaamo, jonka nykyiset tilat Örninkadulla ovat ahtaat ja ruuhkaiset. Tuomela toteaa, että Linjurista löytyisi hyvin tilaa asiakkaiden autoille, ja bussillakin pääsisi paikalle. Hän siirtäisi Linjuriin myös kuntoutusohjaajan ja fysioterapeutin vastaanoton.

– On todella haasteellista löytää parkkipaikkaa asioidessaan sairaalassa fysioterapeutin vastaanotolla, hän toteaa.

– Linjurissa toimi koronan aikaan matalan kynnyksen hyvinvointipiste. Tälle palvelulle oli selvästi tarvetta, ja se ehkä hieman helpottaisi kuormittunutta terveydenhuoltoa. Hyvinvointipiste antaisi maksutonta ohjausta ja neuvontaa terveyteen liittyvissä asioissa kaiken ikäisille ilman ajanvarausta.

Valtaosa lukijoista kirjoitti ehdotuksensa Salon Seudun Sanomille nimimerkin takaa. Päivi toteaa, että Salosta puuttuu kokonaan lasten peuhupaikka kuten sisäliikuntapaikka Hoplop.

– Lähin on Raisiossa, jonne mennään koko perheen voimin, ja käydään samalla kaupoissa. Jos vastaava olisi Linjurissa, jäisivät ostoseurotkin Saloon.

Nimimerkki Idean ajatukset kulkevat samoja ratoja, sillä hän ehdottaa paikalle elämyskeskusta:

– Vaihtoehtoina vaikka sisäkarting kuten Tampereen Ideaparkissa, lasten HopLop, VR-pelejä ja niin edelleen. Sellaista toimintaa, joka saisi myös muualta tulevat viihtymään ja kuluttamaan.

Myös Pertti on pelilinjalla:

– Sinne kannattaa rakentaa pelihuoneita: pöytätennis, korona, shakki ja vastaavia.

Jaska näkee, että vanha Anttilan tila on hankala vuokrata, koska se vaatisi todella ison toimijan. Hän haluaa Linjurin yläkertaan täysremontin, jonka jälkeen tilat saisi lohkottua järkevämpiin kokonaisuuksiin.

Linjurin omistaja Jorma Nieminen kertoi lauantain lehdessä olleensa yhteydessä suuria myymälöitä pitävien kauppaketjujen johtajiin, mutta hänen mukaansa näitä ei ”hiipuva Salo” kiinnosta. Nieminen arvioi alustavasti, että tilat voisivat sen sijaan sopia esimerkiksi terveydenhoidon, kulttuurin, museotoiminnan tai käsityöläisten tarpeisiin.

Maija ehdottaa Linjuriin vanhusten päivähoitopaikkaa, ja ylimmän kerroksen parkkitasanteelle pihakeinua ja muita ulkokalusteita.

– Eivät kaikki kodeissaan kököttävät tykkää olla 24/7 yksin. Ateriapalvelu ei ehdi istahtaa alas juttelemaan, hän muistuttaa.

– Jatkuva yksinolo masentaa nuorempiakin. Lähisukulaisilta ei välttämättä riitä aikaa edes soittaa päivittäin.

Myös Tavis torilta näkisi Linjurissa vanhusten päivätoimintakeskuksen lounaineen, välipaloineen ja ohjattuine toimintoineen:

– Askartelua, käsitöitä, pelejä, jumppaa, tanssia ja seurustelua vanhoja muistellen ja nykyaikaa ihmetellen. Nurkkaus myös lepäämiseen. Näin esimerkiksi Turussa toimii Ruusukortteli Puutarhakadulla. Tätä lähtekääs kehittelemään, Tavis torilta kannustaa.

Juice huomauttaa, että Salosta puuttuu kauppahalli, ja ehdottaa sen rakentamista Linjuriin pienine, vuokrattavine myyntipisteineen. Maijankin mielestä kauppahalli sopisi hyvin Linjurin alakertaan. Sieltä hän osoittaisi ensimmäiseksi yhden kopin suutarille ja toisen ompelimolle.

– Tavallinen yleinen sauna puuttuu Salosta, Maija muistuttaa.

Linjurin toinen kerros on hiljentynyt. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nimimerkki Ford toivoo Anttilan entisiin tiloihin autokauppaa, joka innostaisi miehetkin kauppakeskukseen. Nimetön lukija toivoo Linjuriin XXL:n ja Budget Sportin myymälöitä.

Nimimerkki Tavaraliikenne pelaa sanoo tilojen sopivan isolle verkkokaupalle, kun paketit saa alakerrasta bussin kyytiin ja juna-asemakin on nurkan takana.

Nimimerkki Hulppeat ylläpitokulut toteaa Linjurin tilojen olevan liian suuret Salon nykyiseen elämänmenoon. Hän muistelee vanhan linja-autoaseman olleen ”sopivan kokoinen, käytännöllinen ja tyylikäs”:

– Sen piirustukset ovat varmasti vielä arkistossa jälleenrakentamista ajatellen.

Niko purkaisi koko Linjurin kiinteistön ja tekisi ”vaikka Finnfoamista uuden modernin kauppakeskuksen”. Nimimerkki Hiippailija jyräisi niin ikään rakennuksen maan tasalle, ja siirtäisi linja-autoaseman Piihoville tai rautatieaseman nurkille. Tyhjälle tontille hän tekisi pysäköintialueen, josta laskuttaisi kahdesta kolmeen euroa tunnilta.

Nimimerkki Muuan ihmettelevä kulkija kysyy, miksi pysäköintialueen pitäisi olla tyhjällä tontilla, kun nykyisellään pysäköintimahdollisuus on hallissa useammassa kerroksessa. Hän muistuttaa, että salolainen ei kävele, vaan kiertää korttelia niin kauan, että parkkipaikka löytyy sen kaupan edestä, jonne on menossa.

Nimimerkki Torilla kahvittelija ihmettelee, mikä järki olisi siirtää linja-autoasema pois sieltä, mistä suurin osa bussilla kulkevista liikkuu.

Nimimerkki Vilinä on muisto vain miettii, missä mahtaa sijaita nykyisen Salon keskustan ydin. Hänen mielestään kaupungilla ei ole yhtään kulmaa, jossa asioitaisiin vilkkaammin kuin muualla. Hän on todennut, että yleensä muutama ihminen kävelee Kelan kulmilla, muutama Vilhonkadun alkupäässä, jokunen Plazan ja Linjurin käytävillä, muutama enemmän Turuntiellä ja kirjaston kohdalla ja useampi Citymarketissa.

Siiri n. tietää, mitä hän ei halua Saloon nykyistä enempää: kirppareita, pubeja tai muita ravitsemusliikkeitä.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mhr
7 kuukautta sitten

Linjuriin, tiedoksi Varhelle: Terveydenhuollon yksikkö kaikille niille salolaisille, joilla ei ole lähipalveluna terveydenhuoltoa, mutta linja-auto tai palveluauto saattaa kulkea Linjuriin. Esimerkiksi hammaslääkäritilanne on ihan mahdoton. Jos ei ole omaa autoa, ei pääse Halikkoon, Suomusjärvelle tai keskustataajaman lähiöihin.

Reality check
7 kuukautta sitten

Hienoja haaveita, mutta kuka sen koronanpeluun maksaa?
Hoplop vaatii lähemmäs 7-10 metriä korkeutta, tuolla taitaa olla 3-4.

Koulu myös
7 kuukautta sitten

Koulukin sopisi Linjuriin, mainioiden bussiyhteyksien puolesta. Miten olisi jäljellä olevien kyläkoulujen keskittäminen sinne?

Annankatu on syyllinen
7 kuukautta sitten

Onko Annankadun uudistaminen lailla kielletty?

Hja!mar
7 kuukautta sitten

Ulkopaikkakuntalaisena kommentoin vain sen, että kun ja jos joutuu odottamaan bussia tämän kyseisen rakennuksen suojissa, niin kiva jos voisi istua (linja-autoaseman puolella ei penkkejä) eikä siinä odotellessa, ulkopaikkakuntalaisena etenkään, joutuisi teikäläisen nuorison häiritsemäksi!
Kauppakäytävillä lienee kakkoskerroksessa noille hiukka päälle 10 vuotta maailmaa katselleille jokin hengailupaikka. Sieltä ne muutaman kerran maleksivat suutansa soittamaan. Suuret on käsitykset fiksuudesta!

Jalankulkija
7 kuukautta sitten
Reply to  Hja!mar

Samaa mieltä paikkakuntalaisena. Vartijat voisivat olla näkyvämmin esillä hillitsemässä aulan älämölöä ja rullaportaiden kaiteilla urheilemista. Ja sitäpaitsi he kulkevat aulan läpi aina samoihin aikoihin, mikä ei jää nuorisolta huomaamatta… Välillä siellä aulassa joku laitapuolen kulkijakin testailee aulan kaikupohjaa. Muuten olen sitä mieltä, että Ärrän vieressä oleva tila voisi olla linjurin odotustila. Hyvin harvoin siinä näkee ruokapaikan asiakkaita. Ulkona olevat penkit eivät houkuttele, varsinkaan kylmällä ilmalla.

Taru Lindeman-Oksanen
7 kuukautta sitten

Salossa ovat valtion virastot, verotoimisto ja Kela, niin hankalissa paikoissa kuin voi olla. Parkkeeraaminen ja kulku hankalaa. Molemmat virastot voisi sijoittaa Linjuriin. Sinne pysäköinti ja liikkuminen kaikille helppoa. Ja löytyisi usein toisiaan tarvitsevat palvelut saman katon alta.

J T
7 kuukautta sitten

Kummankin vieressä on Farmoksen tontti n. 25 metin päässä, johon saa autonsa mahtumaan varmuudella. Kävellessä joutuu ylittämään kadun kerran, mikäli Farmoksen tontille pysäköi.
Lisäksi K-kaupan pysäköinti alue Kelan vieressä ja toisaalta verotoimiston edessä muutama paikka ja sitten OP:n sisäpihalla lisää.
Miten noista saa ”niin hankala paikka kuin voi olla”?

Tulin ulos tuulikaapista
7 kuukautta sitten
Reply to  J T

Juju on siinä kun ei pääse tuulikaappiin autolla.

Jalankulkija
7 kuukautta sitten

Osuit asian ytimeen eli salolaisten sielunmaisemaan.

Peruspalvelut yhteen
7 kuukautta sitten

Seurakuntakin voisi perustaa Linjuriin palvelupisteen kuten Raision Myllyssä on.

Siiri salolainen
7 kuukautta sitten

Aikoinaan oli, Plazan puolella tosin, OP:n palvelupiste. Nyt sellainen olisi myös Linjurissa kätevä, etenkin näinä aikoina, kun pankkipalvelut ovat ihmisille saavuttamattomat. Ei ole sellaista lakia vielä Suomessa, että kaikki asioimiset on pakko siirtää toimimaan esim älypuhelimien sovellusten kautta.

MDI
7 kuukautta sitten

Jos sossutukien hakeminen vaatii parkkipaikkoja niin tukiahan ei tarvita.

Tavis torilta
7 kuukautta sitten

Linjurin tyhjien tilojen uusiokäytön suurin ongelma lienee, kuka maksaa riittävän vuokran? Kuitenkin on annettu monia ehdotuksia, joita kaupungintalolla voitaisiin vakavastikin ruveta suunnittelemaan toteutettavaksi, mikäli haluttaisiin elävöittää ja helpottaa eri puolilla asuvien ihmisten elämää. Salossa vaan on voimassa vastavetoa kaupungin keskustassa asuvien ja liitoskuntalaisten välillä.

Petu
7 kuukautta sitten

Mikroautorata tiloihin niin saadaan nuorisolle/aikuisille tekemistä ja uusia F1-kuskeja Salosta maailman markkinoille!

Tammisiltalainen
7 kuukautta sitten

Kiinteistön omistajan tyylinä on pitää omistamansa tilat mielummin tyhjinä, jos ei saa tarpeeksi vuokraa. Anekdootti vuosien takaa: Ko. omistaja tuli käymään omistamassaan liikekiinteistössä, vuokralainen otti puheeksi vuokran alentamisen. Vastaus: ”sulla näyttää menevän niin hyvin, että eiköhän nosteta vuokraa”.