Salolaisnuori kulki tiikerin kynsi taskussa – yläkoululaiset varustautuvat teräaseilla, koulupoliisi näkee mafiamaisia piirteitä

23
Salolaiselta nuorelta takavarikoitu karambit-veitsi, jonka ainoa käyttötarkoitus on vahingoittaa toista ihmistä. Kaakkois-Aasiassa veitsi tunnetaan nimellä tiikerin kynsi. Kuva: Poliisi.

Salon poliisi takavarikoi yläkouluikäisiltä nyrkkirautoja, puukkoja, linkkuveitsiä, viinaa ja huumeita ja käy selvittämässä pahoinpitelyitä välitunneilla. Yhdeltä nuorelta löytyi tiikerin kynneksi kutsuttu karambit-veitsi, jonka ainoa käyttötarkoitus on vahingoittaa toista ihmistä.

Koulupoliisi Pasi Tuikkeen mielestä Salossa ei olla enää kaukana siitä, että kouluihin asennettaisiin metallinpaljastimia.

– Tilanne on mennyt vain pahemmaksi, ja suunta on aika lailla hurja. Joka puolelta tulee viestejä levottomuudesta ja häiriökäyttäytymisestä, mutta emme voi koko ajan pyöritellä nuorten taskuja ympäri.

Pasi Tuike kävi hiljattain puhuttamassa kahta viidesluokkalaista poikaa, jotka olivat pahoinpidelleet alakoulussa yhden pojan ruhjeille. Väkivallan uhri ei ollut suostunut poistumaan välitunnilla alueelta, jossa kaksikko ei halunnut hänen olevan.

– Se ei ole enää lasten nujakointia, kun potkitaan ja lyödään maassa makaavaa kylmästi nyrkeillä päähän, Tuike sanoo.

Konstaapeli Tuike on kiertänyt Salon kouluissa viisi vuotta kenttätyönsä ohessa. Hän sanoo olevansa erittäin huolissaan.

Salon Seudun Sanomat uutisoi lokakuussa, että nuorten väkivalta Salossa oli yltynyt. Poliisin tutkittavaksi oli tullut yhä enemmän pahoinpitelyitä, joissa tekijä oli alle 15-vuotias. Myös väkivallalla uhkailu oli lisääntynyt.

Opettajat olivat huolissaan kertakäyttöisistä sähkötupakoista, jotka olivat hetkessä levinneet lasten ja nuorten keskuudessa. Kaupankäyntiin liittyi uhkailua, kiristystä ja väkivaltaa.

Tuike kertoo äskettäisestä välikohtauksesta jossa yksi oppilas oli myynyt yläkoulun nurkan takana sähkötupakkaa. Ostaja jätti maksamatta, myyjä lähti perimään rahaansa ja sai nyrkistä.

– Nuorilta ei löydy pelkästään sähkötupakkaa, vaan myös kannabista, lääkkeitä ja viinaa. Pöllitään vanhemmilta pullo viinaa ja ryypätään se koulupäivän aikana. Joku seiskaluokkalainen saattaa lähteä kesken oppitunnin pihalle röökille, Tuike kertoo.

Kuva:Poliisi.

Kokenut koulupoliisi sanoo näkevänsä nuorisossa mafiaelokuvista tuttuja piirteitä, jossa yksittäiset kovanaamat hallitsevat toisia. Osa ihannoi pääpukareita, osa ei uskalla olla heitä vastaan.

– Pelko nuorison keskuudessa on tällä hetkellä aika kovaa. Pelätään, että saa turpaan, joutuu kiristetyksi tai tulee uhkailluksi.

Tuikkeen mukaan poliisi huomaa pelon ilmapiirin jututtaessaan nuoria. Osa säikähtää poliisin puhuttelua, mutta jotkut vain haistattelevat. He ovat valitettavan usein niitä, jotka viisitoista täytettyään päätyvät rikosilmoituksiin.

Syyteharkinnassa on parhaillaan juttu, jossa poliisi epäilee kahdeksaa salolaisnuorta törkeästä pahoinpitelystä. Vain yksi epäillyistä on täyttänyt kahdeksantoista, kaikki muut ovat 15–17-vuotiaita. Ainakin osalla heistä on poliisin mukaan rikoshistoriaa jo entuudestaan.

Lounais-Suomen poliisi kertoi viime elokuussa, että nuorten tekemät pahoinpitelyrikokset olivat kasvaneet räjähdysmäisesti. ”Alle 15-vuotiaat ovat väkivaltaisempia kuin koskaan aiemmin”, poliisi tiedotti.

Salossa poliisin tietoon tuli viime vuonna 26 henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta, joissa tekijä oli alle 15-vuotias. Määrä on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset sisältävät erilaisia tekoja murhasta pelastustoimen laiminlyöntiin, mutta käytännössä suurin osa niistä on pahoinpitelyitä.

Ilmiö on valtakunnallinen.

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti tällä viikolla valvontaiskustaan Kirkkonummella: ”Poliisi takavarikoi nuorilta kannabista ja rikoshyödyksi epäiltyä käteistä rahaa. Nuorilta löytyi myös huolestuttavan monta teräasetta”.

Poliisi kirjasi päivän aikana nuorista useita rikosilmoituksia.

23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
3 kuukautta sitten

Miksi rangaistusvaatimuksia ei kirjoiteta huoltajille, kuten ilman muuta kuuluisi tehdä. Huoltaja on vastuussa alaikäisestä joten hänelle se sakko kuuluu kirjoittaa, ei alaikäiselle. Tulojen mukaan huoltajille sakot, jos huollettavalta löytyy laittomia asioita.

MammaMaalta
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Näin sen pitäisi olla, mutta monet vanhemmat sulkevat silmänsä ja korvansa, että tällaista heidänkin lapsensa koulussa tapahtuu. Ja jos vielä tekijä löytyy kotoa?

Päivä peruskoulussa
3 kuukautta sitten

Poliisin tietoon tulee vain ääri tapaukset,kaikki muu jää koulujen seinien sisäpuolelle.Poliisi ei saa kuin pinta raapaisun siitä mitä tänä päivänä kouluissa tapahtuu. Kouluissa on jo se tilanne että varsinainen opetustyö jää melkein sivurooliin. Kouluissa opetushenkilöstön suuri osa työstä on konfliktien ja erilaisten riitojen sekä kaikenlaisten lyömisten yms.selvittelyä.Koulujen henkilökunta ( huom.koko henkilöstö)kohtaa työssään päivittäin asiatonta käytöstä nimittelyä,huutelua,haistattelua yms.ja jopa väkivaltaa.Niitä on ihan jo ensimmäisestä luokasta alkaen,sillä lasten sosiaaliset taidot ovat heikkoja,johtuen iästä mutta myös siitä että kodeissa istutaan erilaisten digi laitteiden ääressä jopa ruokapöydissä.Sosiaaliset taidot tarvitsevat harjoitusta kehittyäkseen. Jos se kaikki mitä Kouluissa tapahtuu kirjattaisiin,voisi monikin yllättyä millaista arki on peruskoulussa… Lue lisää »

Viekää viestiä Anderssonille
3 kuukautta sitten

Nämä asiat tulisi saada eduskunnan ja opetusministerille tietoon. Kyselytunnilla ministeriAndersson väitti kouluissa kaiken olevan todella hyvin, rahaa on annettu ja lisääkin voidaan antaa. Ei kuunnellut ollenkaan viestejä koulujen vaikeuksista pikkuterroreista, miten opettajakin saa pelätä.

Keijo.k
3 kuukautta sitten

Onko yksikään ministeri hallituksen mokia myöntänyt? Maassa kaikki hyvin?

Talous
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo.k

Mitä mieltä olet vuonna 2018 Salossa tapahtuneesta murhasta? Toinen tekijöistä oli selkeästi alaikäinen. Oliko se hallituksen ja opetusministerin syytä? Kritisoitko siitä hallitusta? En ymmärrä noin yksinkertaista logiikkaa, että hallitus on vastuussa kaikesta. Mikset lähde politiikkaan mukaan, omasta mielestäsi osaisit hoitaa kaikki asiat mallikkaasti.

Keijo.k
3 kuukautta sitten
Reply to  Talous

Yhteys koululaisilta löytyneisiin asioihin? Yksinkertaisestakin saa monimutkaisen jos haluaa ja Eduskunnassa käsittääkseni lait laaditaan/ vahvistetaan.

Talous
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo.k

Sinähän syytät hallitusta, missä on konteksti? Mitään ongelmaa ei ikinä ratkaista muita syyttelemällä. Oletko ollut ikinä ratkaisemassa ongelmia rationaalisesti? Nykypäivän työelämässä haetaan ongelmiin ratkaisuja, syyllisiä ei etsitä. Sinähän aina syyttelet politiikkoja ja virkamiehiä. Et ilmeisesti pysty vastaamaan kysymyksiini?

keijo.k
3 kuukautta sitten
Reply to  Talous

Poliitikkojen työhön kuuluu Eduskunnassa lakien laatiminen ja niiden vahvistaminen, tuntuu vain omituiselta että monilla sektoreilla ja alueilla tarvitaan vähintäin kuolonuhri/-uhreja ennenkuin tehdään mitään asioiden korjaamiseksi. Odotetaanko keskustelun aiheessa nyt sitä toteutuvaksi ja mennään naapurimaan perässä? En lähde syyttämään ketään tai mitään ryhmää ongelmista, päättäjät pitää, ikävä kyllä herättää vähän omituisesti/rajusti?. Lukija tuntee kirjoitukset monesti haluamallaan tavalla.

MammaMaalta
3 kuukautta sitten
Reply to  keijo.k

Politiikot laativat lakeja, hallitus päättää ja hyväksyy ne, ja sitten uhkuvat tyytyväisinä miten taas on asia hyvin hoidettu. Kukaan ei sen jälkeen selvitä, onko niitä otettu missään päin maata käyttöön ja miten ne toimivat. Kauan saavat kansalaiset huudella esim median ja somen kautta vaikeuksistaan, vaan lukevatko ministerit mitään. Opettajien hädästäkään kouluissaan ei kukaan selvitä. Toivon, että vaalien jälkeen saadaan opetusministeriksi henkilö, joka ottaa asiakseen hoitaa kouluolot kaikille hyviksi.

Kuntalainen K
3 kuukautta sitten

Ilmiö on ollut pitkään jo tuloillaan eikä ole mikään ihme. Monesti näkee, kun alle kouluikäiset jo pompottavat vanhempiaan, niin ei tarvitse olla sosiaalipuolen asiantuntija nähdäkseen mitä tuleman pitää. Toinen seikka joka myös näkyy voimakkaana on kansalaistottelemattomuus, joka lisääntyy myös vauhdilla, sille mm liikennekäyttäytyminen ja roskaaminen toimii hyvänä mittarina. Ihmetyttää myös se, että kaikki tv-kanavat ja suoratoistopalvelut eivät muuta mainostakaan kuin sota- ja taisteluelokuvia. Niille voisi hyvin asettaa myös reilun haittaveron niin kuin sokerille ja alkoholille. Poliisilla ei millään tule riittämään resurssit hoitamaan kaikkea tätä järjettömyyttä, jollei lainsäätäjät auta ja pysy ajan tasalla, jolloin yhteiskuntana monialaisesti voidaan paremmin hoitaa ongelmaa. Lisäksi,… Lue lisää »

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  Kuntalainen K

Jokunen viikko sitten päivällä Piikkiön kaupan pihalla kullanmurut nauttivat eväitä ja kun saivat syötyä, niin roskat katettujen mönkijöiden ikkunoista pihalle ja takaisin kouluun. Roskis oli alle 10 m päässä, mutta kun vanhemmilla on rahaa ostaa kullanmuruille henkilöauton hintainen kulkupeli, niin eihän säännöt koske heitä. Iltaisin rällätään niillä Piikkiön keskustassa, kevyen liikenteen väyliä pitkin, jos joku autoilija edessä noudattaa rajoituksia. Kuinka paljon noista asenteista opitaan kotoa?

Tietäjä
3 kuukautta sitten

Tiedetään, mistä ongelmat Ollikkalassa johtuu, muttei sitä voi ääneen sanoa ja korjata asiaa.

Marko
3 kuukautta sitten
Reply to  Tietäjä

Nuo astalot oli löytyneet yläasteelta, Ollikkalassa on ala-aste. Rasistinen ja sormella osoittava ajatusmalli on oiva keino sysätä koulujen ongelmat jonkun ihmisryhmän syyksi. Kovimmat väkivallanteot tässä kaupungissa on kantaväestön kädenjälkeä. Myöskään ministerit hallituksessa eivät ole käyneet Salossa heilumassa puukkojen kanssa. Yleensä kun lapsi tai nuori oireilee syy löytyy aika läheltä, huono tai erittäin huono kasvatus. Vanhemmathan nykyään sysäävät vastuun lastensa kasvatuksesta koululle ,tai jollekin abstraktille oliolle nimeltä hallitus.

Niin kuin ennenvanhaan
3 kuukautta sitten

Kouluissa pitäisi palata vanhaan hyvään käytäntöön. Ennen opettaja oli se joka takasi opiskelurauhan kouluissa ja hänellä oli siihen valtuudet. Ongelmanuorille pitäisi olla oma luokka, ettei nämä häiriköisi muita oppilaita ja opetusta. Huoltaja on vastuussa alaikäisestä ei opettaja. Myös jälki-istunnot ja käytösnumerot todistuksessa pitäisi palauttaa. Myös puhelimet pois oppitunneilta, mutta välitunneilla niitä voisi oppilas käyttää.

Pertti
3 kuukautta sitten

Vanhempien vastuuta nuorien ja vanhusten käytöksestä pitää lisätä huomattavasti. Suomen sosiaalipolitiikka on kauan mennyt päin mäntyä kun valtio ja kunnat vastaa enemmissä määrin henkilöiden edesottamuksista. Silloin kun kunta tai valtio vastaa, siitä ei vastaa kukaan. Ei kunta ja valtio konkreettinen ole vastuuosapuoli, sen pitää aina olla henkilö eli ihminen. Vastuu pitää aina olla ihmisellä.

Keijo. K
3 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

”Vanhempien vastuuta nuorien ja vanhusten(?) käytöksestä pitää lisätä huomattavasti”?

Pertti
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo. K

Lapsilla pitää olla jonkin tasoinen vastuu vanhenpiensa hyvinvoinnista. Saksassa käsittääkseni se on toiminut hyvin. Taitaa olla vaikea ymmärtää, että lapsien pitäisi tuntea myös joku vastuu vanhemmistaan, eikä kaikkea voi heittää kuntien ja valtion harteille..

Vanhenpi
3 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Mukava huomata, että Pertti on siirtynyt huumorilinjalle.

MDI
3 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Saksassa on muuten liittotasavallan valtioita, joissa on ulkonaliikkumiskielto alaikäisille esim. klo 22 jälkeen, täällä alakoululainen voi hillua vielä aamuyöllä huonoilla teillä.

Pertti
3 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Haluan jatkaa tähän vielä. Silloin joskus kun yhteiskunta aloitti ydinperheen hajoittamisen ns. asiantuntijoiden voimalla oli perheet ja nuoret hyvinvoivia verrattuna tähän päivään. Erilaisilla selityksillä saadaan näyttämään asiat monilla eri tavoin, jotka kaikki ovat oikeita ja monien mielestä hyväksyttäviä. Hyvä ydinperhe toimii niin, että läheisyydessä asuvat lapsiperhe ja vanhempi sukupolvi. Lapset tarvitsevan omien vanhempien lisäksi isovanhempia. Sekä isovanhempien psyyke pysyy parempana sekä elämänlaatu. Lasten vanhemmat ovat usein kiireisiä toimeentulon takia, isovanhemmat ovat myös tukena heillekin. Siinä tehtiin suuri virhe kun lasten kasvatusta aloitettiin siirtämään pois vanhemmilta. Tässäkin tapauksessa ns. asiantuntijat ovat ongelma. Se on naurettavaa ja säälittävää, jos Isä tai Äiti… Lue lisää »

Vanhus
3 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Kerrankin Pertin kanssa samaa mieltä, kun menin ”etuilemaan” kaupan jonossa, enkä jäänyt odottamaan käytävälle, johon joku vanhahko (itseäni nuorempi) nainen oli jättänyt ostoskorinsa lattialle ja poistunut paikalta. No, siitä sitten kyllä kuulin.

Naapuri
3 kuukautta sitten

Salossa on niin sekopäistä porukkaa, etten ihmettelis jos kohta olis 9mm housunkauluksessa, kakarat sellaisten ”kasvattamia” jotka itse ovat huumehöyryissä kotonaan, milloin minkäkin huumeheikin kanssa, eipä juuri tarvitse ihmetellä.