Salolaistaustaiselle Teemu Saukkiolle innovaatiopalkinto MP-messuilla – sähkömoottoripyöriä rakentavalle fysiikan opiskelijalle kiitosta poikkeuksillisista moottoriratkaisuista

0
Suomalainen sähkömoottoripyörä RMK E2 ja sen isä Teemu Saukkio (oik.) omaavat tukevat juuret Salon savimaastossa. Arkistokuva vuodelta 2019, jossa mukana myös LINK Designin Onni-Matti Halkola. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Salossa 25 vuotta asunut moottoripyörärakentaja ja innovaattori Teemu Saukkio saa Kaksipyöräisten sähköistämisen innovaatiopalkinnon lauantaina MP 23 -moottoripyörämessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Suomen Messusäätiön rahoittama 6 000 euron arvoinen palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Saukkio saa palkinnon kehitettyään ainutlaatuisen teknologian konseptimoottoripyörään. Ensimmäinen Saukkion rakentama sähkömoottoripyörän prototyyppi, RMK E1, tuli näytille vuonna 2017. Uudempi prototyyppi, RMK E2, esiteltiin seuraavana vuonna. Sen viimeistelty versio valmistui vuonna 2019, ja tuolloin myös Salon Seudun Sanomat teki Saukkiosta ja hänen sähkömoottoripyörästään ison jutun.

RMK E2:en toimintasäde on 200–300 kilometriä, ja se kiihtyy nollasta sataan alle kolmessa sekunnissa. Pyörän huippunopeutta (160 km/h) ja huipputehoa (50 kilowattia) on rajoitettu esimerkiksi turvallisuuteen ja sähkönsäästöön vedoten.

Vastikään markkinoille tuodun Verge-sähkömoottoripyörän tekniikka ja ulkonäkö perustuvat Saukkion konseptiin. Pyörän tekninen ratkaisu on poikkeuksellinen takavannemoottori: ratkaisulla saadaan esimerkiksi parempi käsiteltävyys ja häviötön tehon välitys tiehen.

Teemu Saukkio ja hänen sähkömoottoripyöräprototyyppinsä RMK E2 kuvattuna vuonna 2019. Moottoripyörän erikoisuus on sen rajoja rikkova vannesähkömoottori. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Teemu Saukkio on valmistunut aikoinaan Salon seudun ammattioppilaitoksesta levyseppähitsaajaksi. Nykyään hän tekee sähköajoneuvoihin liittyviä konsultointeja ja opiskelee yliopistossa fysiikkaa.

Kaksipyöräisten sähköistämisen innovaatiopalkinto jaetaan MP-messuilla Petrol Circus Custom Bike Show’ssa lauantaina 4. helmikuuta kello 16.30.