Salkkarin Vaalikone on auki – salolaisten ehdokkaiden enemmistö ei halua tunnin junaa hallitusohjelmaan

24
Salon kaupunkikehityslautakunta kumosi rantakaavoja ja hyväksyi suunnitelman Espoon ja Salon oikoradasta. Kaavaluonnos Salon ja Hajalan välisestä kaksoisraiteesta tulee nähtäville. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Salolaiset kansanedustajaehdokkaat eivät lämpene Turun tunnin junalle. Suurin osa ehdokkaista on sitä mieltä, että tunnin junan toteuttamispäätöstä ei pidä kirjata seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan.

Heidän joukossaan ovat muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) ja toinen varapuheenjohtaja Johanna Riski (kesk.).

Tämä selviää Salon Seudun Sanomien vaalikoneesta osoitteesta sss.fi/vaalikone.

Kaupunginvaltuustossa istuvat ehdokkaat suhtautuvat nihkeästi tunnin junan edistämiseen ainakin lähivuosina – siitä huolimatta, että se on sovittu kaupungin keskeiseksi edunvalvonnan kohteeksi.

Tunnin junaa pidetään hankkeena, jota edistetään maakunnallisin voimin. Esimerkiksi Varsinais-Suomen liitto odottaa, että vaalipiirin kansanedustajat ovat yksissä tuumin oikoradan ja muun ratarakentamisen takana.

Aivan näin ei ole ollut tällä vaalikaudella, ja vaalikoneen vastausten perusteella voi olettaa, että ei ole ensi kaudellakaan.

Saku Nikkasen (sd.) mielestä tunnin junan toteuttamista ei pidä ottaa hallitusohjelmaan, koska päätöstä siitä ei ole varaa tehdä nykytilanteessa. Olemassa oleva tiet ja radat pitäisi laittaa ensin kuntoon. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salo on muiden radanvarsikuntien lailla mukana Turun tunnin juna Oy -hankeyhtiössä. Kaupunginvaltuustossa tunnin junaan liittyvät päätökset syntyvät yleensä äänestämällä. Kolmasosa valtuutetuista ei halua edistää hanketta.

Eduskuntavaaleissa on ehdolla viisi kaupunginvaltuuston jäsentä: Saku Nikkanen, Johanna Riski, Mikko Lundén (ps.), Timo Lähteenmäki (vas.) ja Mika Nummenpalo (liik.). Heistä kukaan ei halua tunnin junaa hallitusohjelmaan. Lundén on myös nykyinen kansanedustaja.

Nikkanen on kaupunginhallituksen puheenjohtajana Salon ykköspoliitikko. Riski on kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Lundén on kaupunginhallituksen jäsen.

Saku Nikkasen mielestä tunnin junan toteuttamista ei pidä ottaa hallitusohjelmaan, koska päätöstä siitä ei ole varaa tehdä nykytilanteessa. Olemassa oleva tiet ja radat pitäisi laittaa ensin kuntoon.

Tunnin junan kallein osuus on Espoon ja Salon välille Lohjan kautta suunniteltu oikorata.

Vaalikoneessa Nikkanen kirjoittaa, että ”junaradan linjaus tulisi päättää uudelleen”. Hän täsmentää Salon Seudun Sanomille tarkoittavansa, että rata pitäisi rakentaa E18-moottoritien läheisyyteen niin, että asema tulisi moottoritien ja Somerontien liittymään.

Hänen mukaansa ratkaisu tukisi moottoritien eteläpuolen kaavoittamista ja rakentamista.

– Se taas tukisi parhaiten koko nopeamman ratayhteyden perusajatusta houkutella lisää pääkaupungissa ja Turussa työskenteleviä muuttamaan Saloon. Rantarata ja rautatieasema jäisivät edelleen Salon keskustaan, Nikkanen muistuttaa.

Johanna Riskin mukaan on tullut selväksi, ”ettei valtiolla ole rahaa edistää hanketta tulevalla vaalikaudella, tuskin seuraavallakaan, joten on syytä laittaa hanke jäihin ja keskittyä olemassa olevien tie- ja rataverkostojen kunnostamiseen”.

Anu Aaltonen (kok.) haluaa tunnin junan hallitusohjelmaan. Hän näkee, että tunnin junan avulla rakentuva laaja työssäkäynti- ja asiointialue on Varsinais-Suomelle tärkeä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Eduskuntaan pyrkii myös kaupunginhallituksen jäsen Anu Aaltonen (kok.). Hän ei kuulu kaupunginvaltuustoon.

Aaltonen haluaa tunnin junan hallitusohjelmaan. Tunnin junan avulla rakentuva laaja työssäkäynti- ja asiointialue on Varsinais-Suomelle tärkeä, Aaltonen perustelee kantaansa.
SSS:lle Aaltonen selventää kannattavansa tunnin junaa ”siinä mielessä, että sitä ei voi jättää toteuttamatta, jos muita raidehankkeita edistetään”.

– En ole kyllä kovin luottavainen, että se toteutuu.

Aaltosesta on myös surullista, että Lukkarinmäki halkaistaisiin oikoradan takia.

Mika Nummenpalo näkee hankkeessa paljon puutteita niin kaavoituksessa, rahoituksessa kuin kannattavuudessa. Jos hankeyhtiön osakkaat joutuvat maksamaan radan, se tarkoittaisin Salolle 70–120 miljoonaa euroa, Nummenpalo laskee.

Timo Lähteenmäki viittaa valtiovarainministeriön tuoreeseen raporttiin, jossa tunnin juna todettiin taloudellisesti kannattamattomaksi ja ilmastovaikutuksiltaan negatiiviseksi. ”Hinnaksi on arvioitu noin 4 miljardia euroa, hyöty-kustannussuhteen ollessa 0,44. Rakentamisaikaisten päästöjen kompensoituminen ottaisi 140 vuotta.”

Timo Lähteenmäki (vas.) on äänekäs tunnin junan vastustaja. Kuva: SSS-arkisto/Asko Lehtonen

Vihreiden ehdokas Pasi Lehti on junamyönteisin.

”Tunnin juna on paljon muutakin kuin nopea rautatieyhteys Turusta Helsinkiin. Tunnin juna on myös kaksoisraide lähijunille välille Salo-Turku. Tunnin juna on myös Intercity-junien määrän lisääntymistä välillä Helsinki-Turku”, Lehti kirjoittaa.

Hänen mielestään tunnin junaa vastustamalla vastustetaan joukkoliikennettä raiteilla, maaseudun mahdollisuuksia hyötyä junaliikenteestä ja lähijunaliikennettä ja kannatetaan autoistumista ja maaseudun autioitumista.

Kokoomuksen Pertti Hemmilän kanta on neutraali, mutta perustelut myönteisen puolella: ”Varsinaissuomalaisten tulee ajaa yksituumaisesti hankkeita, jotka edistävät tämän maakunnan elinvoimaisuutta. Valitettavasti tässä taloustilanteessa en voi luvata hanketta toteutettavaksi seuraavaan hallitusohjelmaan.”

Samaa henkeä on keskustan Olavi Jantusen vastauksessa: ”Jos varat siihen riittäisivät, mutta nyt näyttää vahvasti, että valtiolla ei olekaan varaa tehdä näin suuria investointeja.”

Kokoomus on Varsinais-Suomen puhtain Turun tunnin juna -puolue. Vahvasti junaa haluavat hallitusohjelmaan myös sosiaalidemokraatit. Vihreidenkin enemmistö on kirjauksen kannalla.

Keskusta on melkein täysin ajatusta vastaan. Perussuomalaisissa, vasemmistoliitossa ja kristillisdemokraateissa on kahta ilmaa, samoin RKP:ssa, jossa iso osa suhtautuu aiheeseen neutraalisti.

Varsinais-Suomessa ehdokkaita asettaneista eduskuntapuolueista Tunnin juna -vastaisimpia ovat Liike nyt ja valta kuuluu kansalle.

Pasi Lehden (vihr.) mielestä tunnin junaa vastustamalla vastustetaan joukkoliikennettä raiteilla ja maaseudun mahdollisuuksia hyötyä junaliikenteestä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Sanomien vaalikoneen väitteissä käsitellään taloutta, turvallisuutta, palveluja, energiaa ja ilmastoa sekä ehdokkaiden arvoja.

Salon Seudun Sanomien vaalikone on tehty yhteistyössä Turun Sanomien, Alma Mediaan kuuluvan Iltalehden ja useiden maakuntalehtien kanssa.

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta. Varsinais-Suomen vaalipiiristä valitaan 17 kansanedustajaa.

Maanantaina aamupäivällä vaalikoneen oli täyttänyt yli 150 ehdokasta. Heistä 16:n kotipaikka on Salo.

Ehdokkaita Varsinais-Suomessa on hieman yli 200.

Ehdokaslistat jätetään vaalipiirin keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 21. helmikuuta. Oikeusministeriö vahvistaa ehdokasasettelun ja ilmoittaa ehdokkaille äänestysnumerot 2. maaliskuuta.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22. maaliskuuta.

Tätä mieltä salolaiset kansanedustajaehdokkaat ovat vaalikoneessa tunnin junasta

Väite: Hallitusohjelmaan on kirjattava Turun tunnin junan toteuttamispäätös

Täysin samaa mieltä: Pasi Lehti (vihr.)

Samaa mieltä: Anu Aaltonen (kok.), Larisa Evstifeeva-Auraniemi (vl.)

Neutraali: Pertti Hemmilä (kok.), Camilla Sonntag-Wilenius (r.)

Eri mieltä: Olavi Jantunen (kesk.), Saku Nikkanen (sd.), Laura Riski (liik.), Satu Paananen (liik.), Tomi Hietala (lib.)

Täysin eri mieltä: Mikko Lundén (ps.), Jani Ursin (kd.), Marika Hietanen (kd.), Timo Lähteenmäki (vas.),Mika Nummenpalo (liik.), Johanna Riski (kesk.)

24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hyvä tietää
7 kuukautta sitten

Tunnin junan vastustajilta voimme perustellusti kysyä, mitä kaikkea muuta he vastustavat. Suomen tulevaisuus ei voisi enää vähempää jarruttelua kaivata koronan, sodan, inflaation, sähkökriisin korkojen nousun ja asuntokaupan sakkaamisen ja muiden ongelmavyyhtien jälkeen. Nyt tarvitaan Eduskunta joka vie Suomen täydellä höyryllä eteenpäin, eikä ainakaan jarruttele!

Jokkeri
7 kuukautta sitten
Reply to  Hyvä tietää

Nk. ”tunnin juna” ei jarruttele lainkaan Salon kohdalla. Saatikka jarruttele pikkuasemien, esim. Piikkiön tai Paimion kohdalla.

Jiit
7 kuukautta sitten

Hyvä etteivät lämpene varsinkaan Salo-Espoo-oikoradalle. En voi vain ihmetellä, miksi monet haikailevat uuden radan rakentamista moottoritien yhteyteen. Sehän haittaisi rakennusvaiheessa moottoritien liikennettä ja moottoritien läheisyydessä asuvat, jotka juuri ja juuri säästyivät tien alta, ei uuden radan rakentaminen ilahduttaisi. Sen lisäksi moottoritien linjaus on korkeuseroiltaan ja mutkaisuudeltaan ratakäyttöön huono.
Moottoritien kaistojen keskelle ei rataa voisi rakentaa, joten ei voi kuin ihmetellä kuinka massiiviset vaikutukset sillä olisi tien vierelle.

Suunnittelu on jo pitkällä
7 kuukautta sitten
Reply to  Jiit

Kun otetaan keskusteluun tunnin junan tuoma yleinen etu koko eteläisen Suomen asukkaille ja työssäkäyntialueille, mainitsemasi tekniset seikat ovat osa kokonaisuuden ratkaisemista. Viime kädessä kyse on siis siitä, että radasta hyötyy kolme miljoonaa suomalaista, ja kärsii kolmesataa kiinteistönomistajaa. Demokratiassa lukumääräinen enemmistö on vahvoilla myös hallitusohjelman sorvaamisessa.

Asiat eivät ikinä muutu
7 kuukautta sitten

Paitsi että nykyaikana vähemmistö on se mikä määrää. Kun katsoo tuota maahanmuuttopolitiikkaa tai seksuaalivähemmistöjä, vähemmistö on vahvoilla. Suomessa demokratia ei toteudu kun puolueet eivät suostu leikkimään toinen toistensa kanssa, vaikka vaaleja ei ole vielä edes käyty. Tuntuu et miksi turhaa edes äänestää kun hallituspaikat on jo jaettu…

Jii
7 kuukautta sitten

Niin suunnittelu on pitkällä nykyisen Salo-Espoo-linjauksen kohdalla, mutta ei erään moottoritielinjauksen osalta, jota jotkut edelleen yrittävät tuoda mukaan kuvioon. Sitä tuossa kritisoin.

kaimaani
7 kuukautta sitten

Tunnin Juna on Salolle aivan keskeinen hanke. Sen edistämättä jättäminen olisi paremman sanan puutteessa hulluutta! Taitaa olla niin että Turusta löytyy tämän maakunnan järjen ääni.

Työt käyntiin vaan
7 kuukautta sitten
Reply to  kaimaani

Kyllä. Salon torikeskusteluissa keskitytään lillukanvarsiin pohtimalla yksittäisten asukkaiden mielipidettä, miellyttääkö rata vai ei. Turussa ja Helsingissä nähdään että kyse on aluepoliittisesta kokonaisuudesta, jonka keskiössä on Salo. Onneksi myös Salossa on tämän faktan ymmärtäviä, objektiivisesti ajattelevia kunnallispoliitikkoja ja virkakuntaa. Mikä onni, että hallitusohjelmaan vaikuttavat kansanedustajat valitaan pääosin Turusta ja Helsingistä.

Pertti
7 kuukautta sitten

Tottakai Turussa ja Helsingissä ajatellaan, että ratahanke on aluepoliittisesti tärkeä. Sehän nopeuttaa heidän kulkemista Turun ja Helsingin välillä. Pitää saada maakunnasta maksajia. Olisihan hyvin outoa jos Helsinki ja Turku olisi jotain muuta mieltä. Perustelu Työt käyntin vaan nimimerkillä on hyvin huonot ja perusteettomat.
Ratahanke on Salolle huono jollei erittäin huono.

MDI
7 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Pertille tiedoksi, että pääsääntöisesti ”maakunnat” eivät maksa mitään vaan ovat nettosaajia. Nettomaksajat löytyvät pks:lta, Turusta, Tampereelta ja ehkä Oulustakin.

Keskeinen hanke
7 kuukautta sitten
Reply to  kaimaani

Mitä sillä saadaan aikaan? Halvemmat liput? Minuutti pois matka-ajasta? Itäsuomalaisia länteen?

Turkulainen
7 kuukautta sitten
Reply to  kaimaani

Turusta löytyy turkulaisten ääni. Heille on enemmän hyötyä suunnitelmasta kuin salolaisille.
Ihmettelen usein mitä ihminen tekee niillä muutamalla minuutilla mitkä ’voittavat’ kun paahtavat ylinopeutta motarilla. Niin mitä? Tosin olemme usein samoissa liikennevaloissa Turun päässä. Kalliita minuutteja niin junalla kuin autolla.

Jii
7 kuukautta sitten

Tunnin junan vastustus on järkevää, mutta ehdotukset Salo-Espoo -linjan siirtämisestä moottoritien lähelle en voi kuin ihmetellä. Moottoritie on radan tarpeisiin liian mutkallinen ja korkeuserot ovat liian suuret rautatielle. Lisäksi se veisi hirveästi tilaa jommalta kummalta puolen m-tietä, eikä lähistön asujamisto varmaankaan pitäisi siitä. Lisäksi raiteen olisi erottava jossain Halikossa nykyisestä radasta ja olisi tehtävä toinen asenma kauaksi keskustasta. Ei kovin kustannustehokasta.

Nykyaikaan
7 kuukautta sitten

Ehdokkaiden pitäisi sisäistää investointien ja käyttömenojen ero. Radan rakentamisen kustannusvaikutus voidaan jakaa kymmenille vuosille, jolloin vuotta kohti puhutaan noin 100 miljoonasta. Sote vie tällä hetkellä valtiolta noin 24 miljardia vuodessa ja se raha pitää hankkia kokonaisuudessaan vuoden aikana, ensi vuonna 25 miljardia jne. Vaalilupauksissa löytyy varmasti miljardi lisää Soteen.

Kuten on ollut muidenkin kommenteissa, ihmettelen halua ratalinjauksen vaihtoon. Ylivertaisen viisauden sijaan siinäkin lienee yksi muoto Nimbystä, eli rata mahdollisimman kauas meidän mailta.

Mä vaan
7 kuukautta sitten

Omaishoitajien asemasta kannattaisi keskustella.

Ei se rahallinen korvaus korvaa vapaapäivää tai hoidettavan toimintapäivää.

Kuntalainen K
7 kuukautta sitten

Aiheesta tulee väkisin mieleen kotimaiset sarjat, Vain muutaman huijarin tähden ja Peräkamaripojat, koska keskustelu käy nyt periaatteella kaikki tai ei mitään. Luovuus on kadonnut tämänkin hankkeen ympäriltä, esimerkiksi hankkeen ajallinen pilkkominen olisi yksi vaihto ehto, ei se yhtä aikaa kuitenkaan paukahda (maksut ja rata) kaikille, vaan siinä menee joka tapauksessa vuosia. Vatvominen on ikävää tulevien nuorten salolaisten ja koko Salon kannalta. Väylävirastolta on hyvin vaikea saada Saloon mitään ja jos ei tämäkään kansallinen hanke etene niin Salo puksuttaa vanhaan malliin seuraavat 50 vuotta. Jos kuntalaisten määrä laskisi alle 50000 jo ennen seuraavia kunnallisvaaleja niin säästyisi tulevaisuudessa myös valtuuston kuluja, kun… Lue lisää »

Mämmilä
7 kuukautta sitten

Tärkeintä kuitenkin on, että tuhotaan Salossa asuntoalueet, ilmaiseksi, että turkulaiset pääsevät Helsinkiin kolme minuutia nykyistä nopeammin. Ilman, että juna edes pysähtyy Salossa.

Hallitusohjelmaan vaan
7 kuukautta sitten
Reply to  Mämmilä

Raidelinjauksella ei ole yhtään sellaisia asuinaluetta, jossa olisi rakentajille tontteja myytävänä. Uusia tai uudehkojakaan taloja ei junan alle jää. Muutama vanha talo sieltä täältä, niiden tekninen elinkaari on jo loppupuolella muutenkin. Vastustus on nyt kyllä ennen muuta periaatteellista. Ei tietenkään ole kiva jos oma talo tai traktoripolku menee. Mutta niiden tilalle saa nykymaailmassa hankittua mitä tahansa korvaavia tiloja ja ratkaisuja. Ainoastaan järvenrantojen mökkimaisemat on sellaisia ainutkertaisia ympäristöjä, joita on vaikea korvata. Siksi ne on ratasuunnittelussa ensisijaisesti pyritty kiertämään.

Ei taas...
7 kuukautta sitten

Huomaa ettei asia kosketa sinua itseäsi. Monet perheet kyllä asuvat samoissa vanhoissa taloissa vuosikymmeniä. Itse olen nähnyt 90-luvun radan oikaisun, silloin lunastettiin maata ja nyt näitä samoja talouksia uhkaa uudelleen pakkolunastus, jos kaksoisraide tulee siihen mihin suunniteltiin. Jokaiselle ihmiselle koti on tärkein, mutta kun asia ei kosketa itseään, voidaankin toisten talot uhrata muutaman minuutin takia. Nimittäin Salo ei tule hyötymään radasta kuten Turku tai Helsinki. Nopein juna paahtaa ohi. Itse laittaisin rahat muun infran kunnostamiseen, kumipyörillä kulkee paljon tavaraa ja ihmisiä.

Tosi on
7 kuukautta sitten

Ehdoton ei tälle junalle.
Ei perustu mihinkään faktaan vaan aivan omaan mielipiteeseen.

Mikä on se todellinen kanta?
7 kuukautta sitten

Eräs näistä ehdokkaista oli kaupunginhallituksessa päättämässä siitä että lähteekö Salo mukaan tunnin junaan. Ehdokas äänesti jaa, eli tämän mukaan hän on tunnin junan kannalla. Nyt ääni onkin toinen. Vaalikikka? Eipä kauheasti innosta äänestämään, jos mielipiteet vaihtuu kuin paita.

Hallitusohjelman mukaan toimittu
7 kuukautta sitten

Niin no, kyseessä on valtion hanke ja valtion päässä tehdään ratkaisut edistetäänkö hanketta vai ei, ei kunnissa. Niin kauan kunnat on mukana, kun hanke on hallitusohjelmassa. Aivan turhaan kunnissa päättäjät asiasta tappelevat. Eli kyllä tässä on ihan oikein toimittu niin kuin pitää ottaen huomioon hallitusohjelman.

Kustannuslakija
7 kuukautta sitten

Valtion hanke mutta ministeri Harakkahan puheessaan painotti että radanvarsikunnat puoleksi rahoittamaan suunnittelun lisäksi myös rataa. Oman epämääräisen arvion mukaan Salon osuus rahoituksesta olisi enemmän kuin Salon vuosibudjetti. Ei hätää, lainaa saa mutta miljoonia menisi korkokuluihin. Niillä miljoonilla olisi muutakin käyttöä kuin vähentää muutama minuutti Helsingin reisusta. Ratkaisut tehtäisiin muualla ja veronmaksajathan meilläkin kustannukset kuittaavat!

Totta joka sana
7 kuukautta sitten

Ovatko salolaiset ehdokkaat paikan arvoisia, jos pieni harmaantunut ja meluisa sakki saa nämä vastustamaan elintärkeitä liikenneyhteyksiä?