Pääterveysaseman kanttiini pysyy toistaiseksi kiinni, eikä ”kevytversiota” pystytä tekemään – ”Ihailtavan ketterä ajatus, mutta lähes mahdoton toteuttaa julkissektorilla”

13
Salon pääterveysaseman kanttiini on ollut suljettuna koko alkuvuoden. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Koko alkuvuoden ajan suljettuna ollut Salon pääterveysaseman kanttiini ei ole avautumassa aivan lähiaikoina.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen konsernipalvelujen tukipalveluiden tulosryhmän tukipalvelujohtaja Janne Saarinen kertoo, että Varhassa haetaan parhaillaan linjauksia, millä tavoin kanttiineita tullaan jatkossa hallinnoimaan.

– Esitystä viimeistellään konsernijaoston käsittelyyn, ja se saadaan seuraavaan tai viimeistään sitä seuraavaan kokoukseen. Vaikuttaisi siltä, että päätös asiassa saadaan nopeasti aikaiseksi, ja sen myötä Salon kanttiinin palvelut käyntiin, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan luontevin vaihtoehto Salon pääterveysaseman kanttiinille on hakea siihen palveluntuottaja. Saarinen sanoo uskovansa, että palveluntuottajahaku voisi käynnistyä kuukauden päästä.

– Näillä näkymin kanttiinia ei Varhan omaksi palveluksi perusteta, sillä kanttiinitoiminta ei ole Varhan ydinpalvelua ja laki rajoittaa myös Varhan markkinaehtoista toimintaa. Emme halua ottaa sitä riskiä, että rikomme lakia, Saarinen selvittää.

Saarisen mukaan lain asettamat raamit markkinaehtoisesta toiminnasta olivat luonnollisesti Varhassa tiedossa alusta saakka, eikä siitä syystä Varhan kanttiinitoimintojen uudelleenarviointi ole yllätys.

– Se, miksi kanttiini on ollut koko alkuvuoden suljettuna, johtui liikkeenluovutuksessa tapahtuneista yllätyksistä. Salon kaupungilta ei liikkeenluovutuksen mukana siirtynyt järjestelmiä, joita kanttiinitoiminnan jatkaminen olisi vaatinut.

Saarinen sanoo, että Salon pääterveysaseman kanttiini on ainoa Varhan alueella oleva kanttiini, joka on tällä hetkellä liikkeenluovutuksesta johtuen suljettu.

– Muissa kanttiineissa on ulkopuolinen palveluntuottaja, jonka sopimus on siirtynyt Varhalle tai niissä on tehty muita ratkaisuja, kuten hankittu automaatteja, mistä saa ostaa tuotteita.

Saarisen mukaan automaatit eivät olisi oikotie onneen Salon osalta.

– Niiden osalta valmistelutyö ja hankinta veisi aikaa aika lailla yhtä pitkään kuin palveluntuottajan valinta kohteeseen, Saarinen huomauttaa.

Monien toiveista huolimatta kanttiinia ei voi myöskään avata väliaikaisesti ”kevytversiona”, jossa rahaa otteisiin vastaan käteisellä tai paikalle tuotaisiin yksi maksupääte.

– Se olisi ihailtavan ketterä ajatus, mutta lähes mahdoton toteuttaa julkissektorilla, johon pätee rajoitukset markkinaehtoisesta toiminnasta ja vaatimukset muun muassa markkinaehtoisen toiminnan hinnoittelusta ja kirjanpidon eriyttämisestä.

Saarinen sanoo, että tukipalveluissa on toiveena saada kanttiini auki niin nopeasti kuin mahdollista.

– Ymmärrämme kyllä, että se on tärkeä asia. Teemme täällä parhaamme.​

Banaani odotti autossa laboratorioasiakasta

Salon pääterveysaseman kanttiinin kiinniolo harmittaa salolaisia. Salon Seudun Sanomien tekstaripalstalla kanttiinin sulkeutuminen on puhuttanut erityisesti laboratorioasiakkaiden keskuudessa. SSS kävi tiistaina kysymässä laboratorion sisäänkäynnin luona ihmisiltä, onko kanttiinin kiinniolo vaikuttanut heidän elämäänsä.

Pia Heikura kertoo, että hänelle vaikutusta on ollut.

– Juoksen täällä aika usein. Olisi tosi kiva, että kanttiini olisi auki, Heikura sanoo.

Heikura pitää omituisena, ettei kanttiinia ole saatu vieläkään auki.

– Sen ei pitäisi olla kauhean suuri ongelma. Yksi vaihtokassa ja maksupääte.

Kun kanttiini on suljettu, Heikura yrittää muistaa ottaa omia eväitä mukaan ja syödä niitä töissä.

– Kanttiinikäynti olisi kiva pysähtymisen hetki. Se on myös hyvä tapaamispaikka tuttaville ja sairaalassa oleville potilaille, Heikura muistuttaa.

Tiistaina laboratoriokäynnillä ollut Pia Heikura pitää omituisena, ettei kanttiinia ole saatu vieläkään auki. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Pirita Suomelan elämään kanttiinin sulkeutumisella ei ole ollut suoranaista vaikutusta.

– En käy osastolla vierailuilla, vain verikokeissa. Jos olisi enemmän aikaa, voisin pistäytyä kanttiinissa.

Hän pitää kuitenkin harmillisena kanttiinin kiinnioloa.

– Tässä lähellä ei ole toista kahvilaa. Kaupungille asti ei niin vain lähdetä, jos on esimerkiksi liikuntarajoitteita.

Pirita Suomela pitää harmillisena kanttiinin kiinnioloa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Jarmo Kontio kertoo käyneensä useasti kanttiinissa silloin, kun se oli vielä auki.

– Joka kerta, kun olen lähtenyt pois. Nytkään en ole syönyt mitään, niin menisin pullakahville. Nyt minulla on banaani autossa odottamassa, Kontio kertoo.

Kontio sanoo havainneensa, että paikallisessa lehdessä on ehdotettu esimerkiksi termospullon ottamista mukaan laboratoriokäynneille.

– Itselläni on vain iso litran termospullo, enkä kehdannut sellaista ottaa tänne.

Jarmo Kontio aikoi syödä autossa banaanin laboratoriokäynnin jälkeen. Kuva: SSS/Minna Määttänen
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi on
9 kuukautta sitten

Kyllä kyllä organisaatio on hidas mutta jäykkä.
Mutta itse olemme tämän mallin valinneet kun 4v sitten äänestimme.

Keijo K
9 kuukautta sitten

Eihän tässä mistään muusta ole kyse kuin ihmisten arvostuksen puutteesta. Kuinka hyvä olisikaan hallinnoissa ja johtoportaissa yleisemminkin, kun ei olisi valittavaa kansaa ollenkaan. Saisi olla rauhassa ja tehdä omia mietymyksiään toteuttaen työpäivänsä. (H)Varhahan tekisi konkurssin jos kanttiiniinkin vielä pitäisi voimavaroja satsata, helpompi on palata vuosikymmeniä takaisinpäin, omien eväiden aikaan.

Pettynyt
9 kuukautta sitten

Tämä on malliesimerkki siitä, miten onnistunut sote-uudistus todellisuudessa on. Ei näytä olevan hyvinvointialueen mittavalla virkamiesjoukolla edes tahtoa asian nopeaan selvittämiseen. Muualla on automaatteja tai palveluntuottajia, mutta Saloon ei ole saatu aikaiseksi mitään ratkaisua.

Seuraavaksi varmaan aletaan ajamaan sairaanhoidon tasoa alemmas, ja asiakkaita kehoitetaan hankkimaan palvelut itse jostain muualta. Pääasiana näyttää olevan se että täysin tuottamattoman hallintohenkilöstön määrä kasvaa.

Tammisiltalainen
9 kuukautta sitten
Reply to  Pettynyt

Olin tänään Kaarinan pääterveysasemalla. Ihotautien erikoislääkäri (TYKSin dosentti) harmitteli kun hän ei voi Varhan järjestelmiin varata soittoaikaa kuukauden päähän kuullakseen miten lääkitys auttaa. Kaarinan tk-lääkärin pitää buukata se hänelle kun systeemit eivät toimi…

Jan
9 kuukautta sitten

Abc on lähellä.

Harhaista varhaa
9 kuukautta sitten
Reply to  Jan

Sinne sit vaan kaikki sairaalapyjamassa.

Sote ja oikut
9 kuukautta sitten

Kun nyt Varhassa haetaan parhaillaan linjauksia, millä tavoin kanttiineita tullaan jatkossa hallinnoimaan, on vaarassa ettei Salon sairaalan kanttiini aukea enää ollenkaan. Nyt tehdään varmasti malli jolla sitä ei edes tarvitse jatkossa avatakaan.
Yllätyksenä ei tule että Varha alkaa näin nopeasti supistamaan palveluita Salosta.
Tämä on vasta alkua.

Tammisiltalainen
9 kuukautta sitten
Reply to  Sote ja oikut

Varhan päättäjistä enemmistö on turkulaisia poliitikkoja, etenkin kokoomuslaisia. Mitä muuta heiltä odottaisit? Saman teki Salo 2009 jälkeen ympäristökunnille. Ja tekee edelleen.

Veka
9 kuukautta sitten

Niinpä. Tämän siitä saa. Päättäjien näkökulmasta motaria 30-45 min Salosta Turkuun on lyhyt aika.

Kahvikuppi
9 kuukautta sitten

Tässä kanttiinisotkussa hyvin huomaa ettei hyvinvointialue ole tehtäviensä tasalla.

Nämä järjestelmien muutokset, yhteensovittamiset ynnä muut sellaiset, oli kuinka piskuisesta asiasta kyse tahansa, kuuluvat aina sinne prioriteettien kärkeen.
Sitten kun hyvinvointialue toimii kunnolla näiden osalta, voidaan harkita niitä toissijaisia asioita kuten se hyvinvointialueen lyhenne, jos sellaista ylipäätään edes tarvitaan.

Tavis torilta
9 kuukautta sitten
Reply to  Kahvikuppi

Eivät olleet ajantasalla hekään, jotka olivat nämä vuodet neuvottelemassa Varhalle toimintoja ja tiloja hyvinvointialueen toiminnoille. Voiko luottaa, ettei yllätyksiä tulisi lisää kesään mennessä. Kanttiinissa istuivat myös labraan tai muihin tutkimuksiin tulleiden henkilöiden saattajat aikansa kuluksi. Kävijöille tarpeellinen – päättäjille tarpeeton!

Hoidokki
9 kuukautta sitten
Reply to  Kahvikuppi

Vuodenvaihteessa oli suurin huolenaihe saadaanko palkat maksettua – potilaista viis.

Harhaista varhaa
9 kuukautta sitten

Eivätkös ruotsalaisetkin meitä varoittaneet jo vuosikymmeniä sitten, kun he olivat siirtyneet soteen ja meillä siitä alettiin puhua. Ei se putkeen mennyt heilläkään. Mutta poliitikothan tietävät kaiken parhaiten, monialaosaajina kun itseään pitävät, vaikkei kokemusta olisikaan.