Syyttäjä: Suojelukoiraharrastajat aiheuttivat koirille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa Paimiossa

0
Arkistokuva saksanpaimenkoirasta. Kuva TS-arkisto/Milla Kangasjärvi

Syyttäjä vaatii kolmelle suojelukoiraharrastajalle rangaistusta eläinsuojelurikoksista Paimiossa. Syyttäjän mukaan kolmikko on kouluttanut saksanpaimenkoiria kovakouraisesti ja aiheuttanut eläimille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa.

Aluesyyttäjä Minna Salonen luki syytteet kahta naista ja yhtä miestä vastaan oikeudenkäynnissä torstaina. Yksi syytetyistä oli koulutustilanteessa lyönyt koiria useita kertoja, repinyt niitä turkista, nipistänyt ja käyttänyt koiraan sähköpantaa.
Syyttäjän mukaan mies ja toinen kouluttaja olivat myös repineet koiraa kaulapannasta ja valjaista samanaikaisesti eri suuntiin.

Kaikki vastaajat kiistivät syytteet. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomion myöhemmin.

Kohu suojelukoiraharrastajista nousi helmikuussa 2021, kun Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi salaa kuvattuja videoita Paimion ja Kotkan harjoituskentiltä. Videoilla näkyi, miten koiria hakattiin, kuristettiin ja potkittiin. Eläimillä kerrottiin olleen myös lainvastaisia piikkipantoja. Koirille annettiin myös sähköiskuja ”koulutuksen” nimissä.

Salon Seudun Sanomat kertoi tuolloin, että yksi videolla esiintyvistä maalimiehistä oli salolainen.

Poliisi tutki kaikkiaan viidentoista suojelukoiraharrastajan toimintaa Varsinais-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla. Ensimmäinen syytetty asteli oikeuteen viime viikolla Turussa. Syyttäjän mukaan nainen oli muun muassa nostanut belgianpaimenkoiraasa turkista ilmaan.
Nainen kiisti syytteen. Tuomiota ei ole vielä annettu.

Itä-Uudenmaan rikosepäilyt ovat vielä syyteharkinnassa.