Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää

0

Saamelaisten kansallispäivää vietetään tänään.

Juhlapäivän taustalla on ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous, joka pidettiin Norjan Trondheimissä vuonna 1917. Päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä, minkä lisäksi Suomen, Ruotsin ja Norjan viranomaiset suosittavat yleistä liputusta.

Kansallispäivän juhlallisuuksia on perinteisesti järjestetty eri puolilla saamelaisaluetta, mutta nykyisin juhlallisuuksia järjestetään myös alueen ulkopuolella.

Helsingissä kansallispäivän juhla alkaa Saamen lipun nostamisella salkoon Oodin edessä Kansalaistorilla kello yhdeksältä aamulla. Varsinainen juhla pidetään kello 9.45 alkaen Tavastialla. Saamelaiskäräjien toimintaan pääsee tutustumaan Inarissa saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, jossa järjestetään avointen ovien päivä kello 9.45 alkaen.