Salon tekstiilijätteen keräyspiste on ulkona oleva kontti, johon pääsee kosteus – ”Saamme paljon ehdotuksia uusien keräyspisteiden sijainnista”

3
Poistotekstiilien keräyskontti on Korvenmäessä ulkona, ja kosteus hiipii helposti tekstiileihin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Halikkolainen Hannele Ruponen kuvailee itseään intohimoiseksi kierrättäjäksi.

Sen vuoksi häntä harmittaa ja ihmetyttää, miksi Lounais-Suomen Jätehuolto ei ole pystynyt toimittamaan tekstiilijätteen keräyspisteitä Salon keskustaan.

– Onkohan meillä kotona yhdeksän vai yksitoista lajittelupistettä. Kierrätysinto tulee omasta kodistani. Vanhempani olivat edelläkävijöitä kierrättämisessä, hän sanoo.

Kotitalouksien tekstiilijätettä pitää kerätä, mutta sen tehokas keräys ei ole pakollista.

Kutakuinkin näin tiivistää tekstiilijätteen kierrätyksen nykytilan projektipäällikkö Aki Honkanen Lounais-Suomen Jätehuollosta (LSJH).

Tekstiilijätteen erilliskeräys tuli Suomessa pakolliseksi tammikuun alussa. LSJH:n alueella tekstiilijätettä on kerätty jo ennen lakimuutostakin, mutta Salossa keräys on vasta alkutekijöissä.

Ongelmana on keräyspisteiden vähäisyys.

– Tästä tulee meille salolaisilta todella paljon kyselyjä. Saamme myös paljon ehdotuksia uusien keräyspisteiden sijainnista, sanoo Honkanen.

Salolaisten toiveissa olisi saada keräyspiste esimerkiksi Plazaan.

LSJH:n Aki Honkanen sanoo, että Salon tekstiilijätteen keräys kohenee kevään kuluessa. Osasta tekstiilijätettä jatkojalostetaan Paimiossa kierrätyskuituja. Kuva: Kunnallislehti arkisto/Jari Malm

Tällä hetkellä tekstiilijätteen keräysastia löytyy Salosta vain Korvenmäen jäteasemalta.

Taivasalla oleva keräyspaikka ei ole Aki Honkasen mielestä lainkaan optimaalinen.

– Lähtökohta on huono, ja ulkona jäte pilaantuu herkästi. Pyrimme saamaan Saloon sisäkeräyspisteitä.

Korvenmäkeen meneminen vaatii vaivaa, ja varta vasten jäteasemalle ajaminen ei ole ympäristöystävällisin tapa kierrättää.

– Kyllähän se helpottaisi tekstiilijätteen keräystä, jos piste olisi esimerkiksi Plazassa. Myös Linjurin puoli on tyhjillään, miksei sitä voisi hyödyntää, Ruponen kysyy.

– Nyt monille on epäselvää, saako tekstiilijätettä laittaa enää sekajätteeseen, kun laki muuttui. Muutakaan paikkaa ei tällä hetkellä ole. Nyt pitäisi olla hereillä, kun ihmiset ovat tietoisia asiasta.

Salon Taitokeskuksen ohjaajana toimiva Ruponen on laittanut viestiä LSJH:lle, josko tekstiilijätteen keräyspiste olisi mahdollista saada myös Sinisen Talon liepeille.

– Tämä olisi otollinen paikka.

Tekstiilijätteen erilliskeräyksen lakimuutosta Ruponen pitää ”äärimmäisen hyvänä” asiana.

– Käyttökelpoista tekstiilijätettä menee todella paljon hukkaan eli poltettavaksi, vaikka toki siitä saadaan energiaa.

Salon Taitokeskuksen ohjaaja Hannele Ruponen on myös henkilökohtaisesti ahkera kierrättäjä. Hän toivookin tekstiilijätteen kierrätyksen mahdollistavia keräysastioita pikaisesti keskustan alueelle. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sisäkeräyspisteiden haasteena on se, että ne toimivat parhaiten vilkkaissa kauppapaikoissa.

LSJH:n Honkanen sanoo, että kauppakiinteistöjen omistajien suhtautuminen asiaan vaihtelee: osa ei halua tekstiilijäterullakkoa tuulikaappiinsa, ja osa kokee sen suorastaan kilpailuvalttina.

Jokainen keräyspiste on neuvottelun tulos.

– Kevään aikana näitä sisäkeräyspisteitä tulee kyllä Saloon. Yritämme saada tehostettua keräystä, sanoo Honkanen.

LSJH:n alueelta kerättiin viime vuonna 250 tonnia tekstiilijätettä. Se tarkoittaa noin puolta kiloa asukasta kohden.

– Se on kansallisella tasolla ihan kohtuu iso määrä, Honkanen arvioi.

Valtakunnallisessa vertailussa keräysmäärät ovat tähän mennessä olleet 0,2–1 kiloa asukasta kohden. Kilon keskiarvoa Honkanen pitää todella korkeana.

– Sen jälkeen pitää kyllä jo hakea kodeista ne tekstiilit.

Tekstiilikierrätyksen ideana on, että kaikki käyttökelpoinen myytäisiin tai lahjoitettaisiin suoraan kiertoon eikä tällaista jätettä vietäisi jätekeräykseen. Näin toimii myös Hannele Ruponen.

– Olen huono myymään kirpputoreilla vaatteita. Se on mielestäni turhan työlästä. Annan lahjoituksena SPR:n kirpputorille tai vastaavalle vaatteita. Käytän itse paljon kierrätettyjä vaatteita.

LSJH:n poistotekstiilimyymälä sijaitsee Turussa. Myynnissä on käyttökelpoista poistotekstiiliä, joka on lajittelussa havaittu hyväkuntoiseksi. Kuva: TS-arkisto/Juha Paju-Heikkilä

Kotitalouksien tekstiilijätettä lajitellaan Turussa ja Paimiossa. Paimiossa sijaitsee myös LSJH:n poistotekstiilien kierrätyslaitos, joka on lajissaan Suomen ensimmäinen. Laitos otettiin käyttöön vuonna 2021.

LSJH:n alueella on 18 kuntaa. Näistä seitsemässä ei ole vielä ensimmäistäkään tekstiilijätteen keräyspistettä.

Hannele Ruponen toivoo, että kierrättämistä arvostettaisiin enemmän myös tekstiileissä.

– Kierrätetty kultakin on yhtä arvokasta kuin alkuperäinen. Hassua ajatella, että tekstiilistä tulisi jotenkin arvotonta, kun siihen laittaa kierrätyssanan eteen.

Minkälaista tekstiilijätettä kierrätykseen?

  • Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.
  • Ei mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä eikä kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä.
  • Lähde: LSJH
Teksti: SSS/Suvi Kulla, SSS/Tuomas Reinikainen
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mä vaan
3 kuukautta sitten

Puhtaat, ehjät: ensisijaisesti käyttöön jos vaan käyttäjä löytyy. Toissijaisesti: lahjoituksena hyväntekeväisyyteen.
Ei niin ehjät, mutta materiaaliltaan sopivat: käsityöt- esim kauppakassiksi, matonkutominen. Olen myös letittänyt maton kuteita ja ommellut letit leveällä siksakilla matoksi. Kannattaa kokeilla!
Ränskät mutta materiaaliltaan sopivat: siivousräteiksi, myös auton ym siivoukseen ja sitä kautta poltettavan jätteeseen.
Napit ja toimivat vetoketjutkin voi kierrättää.
Näin jo aikana ennen wirallista tekstiilikierrätystä.

Kierrättäjä
3 kuukautta sitten

Miksei tuollaista konttia ole kaupungissa, vaikkapa CM:n parkissa? Jos ei ole omaa autoa, Korvenmäki on liian kaukana. CM:ssä on vain UFF:in säiliö, joka on ymmärtääkseni tarkoitettu vain käyttökelpoisille kierrätettäville tuotteille, mutta olen kyllä nähnyt sinne tuupattavan myös ihan lattiarievuiksikin kelpaamattomia tekstiilejä, joiden paikka olisi polttouuni eli sekajäte.

Tavis torilta
3 kuukautta sitten
Reply to  Kierrättäjä

Hyödyllinen tekstiilijätteen keräyspiste esim. Plazan alakertaan, olisi lämmin ja kuiva tila. Kaikille helppo saavutettavuuskin. Voisiko joku taho ottaa asiakseen tämän toteuttamisen???? Korvenmäen tunnen hankalaksi paikaksi.