Teoksen toinen tuleminen – ITE-taiteilija Matti Salmela leikkaa ja liimaa omintakeista taidetta

0
Tuoreen ITE-taiteilijan Matti Salmelan kollaasiteoksia on parhaillaan esillä Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuukissa.

ITE-taiteilija Matti Salmelan teoksia katsoessa on pakko ottaa vielä yksi askel lähemmäs teosta. Salmela on saanut liimattua leikkelemiään kuvia öljyvärimaalausten päälle niin taidokkaasti, että ne näyttävät olevan osa alkuperäistä maalausta.

Salmelan kollaasiteoksia on parhaillaan esillä Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuukissa. Ite saksin -näyttely yhdistää kiehtovalla ja omintakeisella tavalla hylätyt vanhat maalaukset ja populaarikulttuurin.

Jyväskyläläinen Salmela (s. 1972) on tehnyt töitä käsillään miltei koko työuransa ajan. Puusepän koulutuksen saanut Salmela työskenteli Jyväskylän kaupunginteatterissa tehden muun muassa lavastuksia, kunnes hän joutui jäämään pitkälle sairauslomalle selkäongelmien ja uupumisen takia.

Sairausloman aikana hän löysi oman tavan tehdä kuvataidetta.

– Taiteen tekeminen on terapeuttista. Olen tehnyt tauluja tällä tavoin nyt noin kolmen vuoden ajan, Salmela kertoo.

Salmela kiertelee kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia, joista hän etsii hylättyjä ja edullisia öljyvärimaalauksia.

– Taulu saa maksaa enintään 15 euroa. Lisäksi sen täytyy miellyttää omaa silmää, Salmela kertoo.

Salmela käväisi kuluvalla viikolla Salossa taiteilijatapaamisessa esittelemässä teoksiaan. Aikaa riitti myös kirpputoreilla kiertämiseen.

– Löysin Salosta kaksi sopivaa taulua, Salmela iloitsee.

Almost The Last Beard In The Band.

Salmelan matkaan lähtee yleensä maisemamaalauksia, joiden päälle hän liimaa lehdistä ja kirjoista leikkelemiään kuvia populaarikulttuurin ilmiöstä ja ihmisistä, kuten muusikoista. Tauluissa on paljon kuvia myös eläimistä ja kukista.

– Itselläni on paljon musiikkilehtiä. Hyviä kuvia löytyy myös luontoaiheisista lehdistä ja muun muassa Tieteen Kuvalehdestä.

Taiteen tekemisen lisäksi Salmela nauttii musiikista, ja hän käykin ahkerasti artistien keikoilla ja tekee harrastuksenaan dj-keikkoja. Musiikin suhteen hän sanoo olevansa kaikkiruokainen.

– Tällä hetkellä olen opintomatkalla jazz-musiikin saloihin. Se onkin aika iso leiviskä, hän kertoo.

Musiikki näkyy useissa Salmelan teoksissa. Tauluissa on kuvia rock-ikoneista, kuten Frank Zappasta ja Tom Pettystä, mutta mukaan mahtuu myös kuvia uudemmista musiikkimaailman kotimaisista tähdistä, kuten Olavi Uusivirrasta, Tuomari Nurmiosta, Chisusta ja Antti Tuiskusta.

Alice in Wonderland -teoksessa Alice Cooperin kuva on liimattu hyvin perinteiseen suomalaiseen maisemaan.

– Alice on tullut Suomeen lomalle, Salmela kertoo teoksesta.

Salmela ei ole vielä koskaan tavannut pohjana käyttämiensä taulujen alkuperäisiä maalareita.

– Olisi mahtava tavata joku näistä tauluja maalanneista henkilöistä!

Alice In Wonderland.

Kuvien liimaamiseen Salmela käyttää ohennettua puuliimaa.

– Kuvan pitää olla märkä molemmilta puolilta. Toiselle puolelle sivelen liimaa ja toisen puolen kostutan märällä sienellä, hän kertoo.

Alkuperäinen teos muuttaa Salmelan käsissä täysin muotoaan ja siitä tulee kaksi- tai jopa kolmiulotteinen, sillä osa kuvista ”valuu” ulos taulusta kehyksiin asti.

– En tuhoa alkuperäistä teosta vaan annan sille toisen tulemisen.

Salmela on tuottelias ITE-taiteilija.

– Teen töitä vierashuoneessamme, joka on täysin valtakuntaani. Vinttikomero on täynnä teoksia, hän naurahtaa.

Salmelan taiteen tekemistä jarruttaa lähinnä materiaalin puute.

– Sopivia pohjia eli öljyvärimaalauksia ei aina löydy. Olen visuaalinen ihminen, ja värit puhuttelevat minua. Pidän harmonisista värimaailmoista, mitä tavoittelen myös omissa teoksissani.

Salmelan teoksia on ollut esillä viidessä eri näyttelyssä. Seuraavaksi hänen teoksiaan on esillä Lappeenrannassa Kulttuuritila Nuijamiehessä.

Salmela on erittäin tuore ITE-taiteilija, sillä hän saa Salon näyttelyn ansiosta ITE-taiteilijan statuksen, kun hänet liitetään Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämään ITE-taiteilijoiden rekisteriin.

Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”. ITE-taide on itseoppineiden tekijöiden taidetta.

Matti Salmelan Ite Saksin -näyttely Salon taitokeskuksen Galleria Kompuukissa (Rummunlyöjänkatu 2) 31.3. saakka.