Tervetullut tappio – kliininen Gnistan kävi muistuttamassa, ettei Ykkönen tule olemaan SalPalle minkään sortin voittomarssi

1
Jesse Huhtalalla oli paikat viedä SalPa johtoon, mutta viimeistely oli kohmeessa. (Kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Urheilupuiston pikkupakkasessa pelattu Ykköscupin puolivälierä SalPa–Gnistan toimi hyvänä realiteettitarkastuksena sille, että SalPa ei tule marssimaan ensi kesänä Ykkösessä voitosta voittoon.

Kliinisempi ja rutinoituneempi Gnistan kävi hakemassa helpohkon 0–2-vierasvoiton esittämättä mitään ihmeellistä. Näin SalPan yli odotusten edennyt Ykköscup päättyi ensimmäiseen pudotuspeliotteluun.

– Emme olleet huonoja, mutta emme myöskään riittävän hyviä tämän tason vastustajaa vastaan. Gnistan oli toistaiseksi laadukkain joukkue, jonka olemme kohdanneet, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä muistutti.

SalPa oli pitänyt maalinsa puhtaana koko alkulohkovaiheen. 315 minuuttiin venynyt nollaputki katkesi avauspuoliajan lisäajalla halvalla tavalla, kun maalivahti Halil Bagci ja nuori puolustaja Topi Sistonen leikkivät rikkinäistä puhelinta. Gnistanin Hannes Woivalin päätti leikin siirtämällä pallon tyhjään maaliin.

Varotoimena vaihtoon otetun Elmo Heinosen tilalle kirmanneella Jesse Huhtalalla oli ennen avausmaalia paikat viedä SalPa johtoon, mutta voimahyökkääjän ratkaisut jäivät tuhnuiksi.

62. minuutilla Oskari Jakonen menetti pallon keskialueella ja Maximo Tolonen vapautti Mamadou Sarrin läpiajoon. Vaikka Sarrin laukaisusektori oli hyvä, pallo livahti liian helposti Bagcin alta maaliin. HJK:n lainavahdilla ei siis ollut paras päivänsä tolppien välissä.

– Maalit olivat tosi helppoja, Suonperäkin myönsi kuitenkaan syyttämättä Bagcia.

Pakkasfutikselle ominaisesti kummaltakin joukkueelta jäi puristamatta viimeiset prosentit. Kun vierasjoukkue oli lähtökohtaisesti astetta laadukkampi, jäi SalPan loppukiri lopulta olemattomaksi.

Gnistan vaihtoi viimeiseksi 20 minuutiksi kärkeen entisen maajoukkuehyökkääjän Eero Markkasen, jonka preesens oli vielä tässä vaiheessa vuotta mallia ”rantaloma”.

Tappiosta huolimatta Suonperä piti silti Ykköscupin saldoa hyvänä.

– Meidän alkulohkossa olivat kuitenkin viime vuoden kakkonen (TPS), nelonen (EIF) ja nousija (KäPa). Eikä Gnistankaan voi tällä nipulla tavoitella muuta kuin topkolmosta.

Kun Ykkösen alkuun on seitsemän viikkoa, SalPan tilanne näyttää lauantain tappiosta huolimatta hyvältä.

Joukkueen puolustus ja maalivahtiosasto ovat olleet jo pitkään valmiina ja keskikenttä tuli valmiiksi juuri ennen Gnistan-ottelua, kun Mikke Louhelan kanssa tehtiin jatkosopimus. Louhela tuokin SalPalle sen kaipaamaa jatkuvuutta, kun muuten pakka on mennyt rajulla tavalla uusiksi.

SalPan testissä ollut venäläispelaaja Jevgeni Bashrikov jatkaa matkaansa Veikkausliigassa pelaavaan Vaasan Palloseuran. Bashrikovin tapauksessa taloudelliset ja urheilulliset asiat eivät kohdanneet, joten testipätkästä jäi seuralle käteen vain pieni mutta ymmärrettävä mainekolhu.

Toinen testipelaaja, uusiseelantilainen hyökkääjä Gianni Bouzoukis, ei saanut Ykköscupin sääntöjen mukaan pelata lauantaina, mutta hän saa näyttöpaikan tulevissa harjoitusotteluissa. Suonperän ja toimitusjohtaja Tero Karintin mukaan SalPa hakee vielä ainakin yhtä hyökkääjää sekä yhtä laitapelaajaa, joka sopii wingbackiksi.

(Toim. huom. wingbackille ei ole vieläkään keksitty kunnon suomennosta.)

Wingbackin hankinta olisi siinäkin mielessä perusteltua, että se vapauttaisi alkuvuoden ykköspelaajan Walid Abdelalin laidalta keskelle. Ilman empiiristä näyttöäkin voisi kuvitella, että Louhela–Abdelali-kaksikko keskikentän pohjalla saattaisi olla ensi kesänä SalPan pelin rytmihäiriöittä sykkivä sydän.

Mitään vahvistusinvaasiota on turha siis odottaa. Varsinkin, kun Karintin mukaan kaksiosaisen pelaajabudjetin ensimmäinen osa on jo käytetty.

– Parilla tonnilla on mennyt yli, Karinti vahvisti.

Budjetin toinen osa on tarkoitettu loppukauden pelivaraksi.

– Katsotaan missä kohtaa se on järkevintä käyttää, Karinti tarkensi.

Eero ”Laurin veli” Markkanen ei ole vielä 90 minuutin kunnossa.

Ykköscupin puolivälierä: SalPa–Gnistan 0–2 (0–1)

45+1. Hannes Woivalin 0–1
62. Mamadou Sarr 0–2

SalPan kokoonpano: Halil Bagci; Joonas Meura, Frans Grönlund, Topi Sistonen (46. Michael John); Aleksi Jännes (72. Otto Salmensuu), Mikael Anttila (60. Silman El-Baset); Jongtae Yoon, Roope Pyyskänen (46. Mikke Louhela), Oskari Jakonen (72. Bamo Ahmadi), Walid Abdelali, Elmo Heinonen (20. Jesse Huhtala)

SalPan muut vaihtopelaajat: Tatu Österlund (mv), Jonatan Guseff, Arttu Sivonen.

OHO!

SalPa oli hävinnyt edellisen kerran kilpailullisen ottelun kotikentällään 9.7. 2022 MuSalle.

Yleisöä: 150

Gnistan välieriin, SalPa putosi Ykköscupista.

SalPan seuraava ottelu: la 4.3. harjoitusottelu SalPa–Honka Akatemia Urheilupuistossa klo 14.

Päivitetty klo 18.40: tarkennettu Karintin kommenttia pelaajabudjetista.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
SalPa-fani
3 kuukautta sitten

Harmillinen tappio. SalPa kaipaa vielä vaarallisuutta hyökkäykseen. Siihen kannattaa loput resurssit ja paukut laittaa. Muuten nykyisellä kokoonpanolla voi keskittyä yhteeenhitsautumiseen ennen sarjan alkua.